От х:

Днес в x:

Парламентът обсъжда намаляване на ставката на ДДС за ресторанти и книги на 9 процента

Парламентът обсъжда на първо четене шест законопроекта за промени в Закона за данък добавена стойност за намаляване на ставката на различни стоки и услуги.

Бюджетната комисия на Народното събрание одобри само законопроекта на управляващите за намаляване на ставката на ДДС за ресторантьорски услуги и за книги от 20 на 9 процента. От ГЕРБ и "Обединени патриоти" предлагат намаленият налог да влезе в сила от 1 юли и да действа до края на 2021 г.

Предвидени са и ваучери за почивка с номинална стойност от 210 лв., които да бъдат издавани само на хората на първа линия в борбата с COVID-19 - лекари, медицински специалисти, служители от регионалните здравни инспекции, спешните центрове, МВР, Министерство на отбраната, Агенцията за социално подпомагане и Националното тол управление. Ваучерите за настаняване ще могат да се ползват еднократно за заплащане на почивка с продължителност не по-малко от седем дни. Предлага се да могат да се ползват в обекти на дружества, в които едноличен собственик на капитала е НОИ, в болници за рехабилитация и балнеолечебни центрове, собственост на държавата, и в почивните бази на министерствата и ведомствата по списък, приет от Министерски съвет.

От НФСБ са внесли отделен законопроект за ваучерите за почивка. В него се предлага да се разшири кръгът на лицата, имащи право на туристически талони (ваучери). Освен медицинските специалисти и полицейските служители на първа линия, право да имат и служителите на кръвните центрове, на регионалните здравно-осигурителни каси, командированите в РЗИ по места и здравните медиатори. Предвижда се и възможността от ваучерите да се възползват не само държавните туристически бази, но и всички хотели. Също така се предлага да се намали ставката на ДДС и за туроператорските услуги от 20 на 9 процента.

От ВМРО също искат намаляване на 9 процента на ДДС за ресторантьорските и кетъринг услуги. В техния законопроект обаче се предлага първоначално за период от две години - до 31 декември 2021 г., намалената ставка да бъде в размер на 5 процента с цел още по-бързо възстановяване на бранша и ограничаване на последиците от COVID-19.

Законопроектът на "БСП за България" предвижда намаляване на 9 процента на данъка върху добавената стойност за храните, лекарствените продукти, заплащани от НЗОК, и за медицинските изделия. Намалението на данъчната ставка ще направи по-евтини основните хранителни продукти, което ще се отрази благоприятно, особено на хората с ниски доходи, оставяйки им над 1 млрд лв. за потребление. В същото време ще бъде насърчена и българската хранително-вкусова промишленост, посочват от левицата.

От ДПС предлагат да се намали на 9 процента ставката на ДДС на детските храни, предназначени за деца до 3 години, и на детските фармацевтични продукти, включително памперсите. Целта на законопроекта е тези стоки да станат по-достъпни за семействата.

От "Воля" предлагат данъчна ставка от 9 на сто за всички издания на хартиен носител на книги, учебници и учебни помагала.
От Министерството на финансите посочват, че шестте предложения за намаляване на ДДС, които се обсъждат в Народното събрание, ще намалят приходите в държавния бюджет с 1,763 млрд. лева, което е 16,57 на сто от общите приходи от данъка. Според финансовото министерство, за да се компенсират разходите в бюджета, корпоративният данък трябва да се вдигне до 17-18 на сто, а ДДС за другите стоки - на 24 процента. В момента повечето стоки и услуги са със ставка 20 процента ДДС, а с 9 процента са само хотелиерските и сродни на тях услуги.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини