От х:

Днес в x:

Хасковското ДПС изнервя тройната коалиция.Преглед на националния печат

Избори



"Дневник":

ДПС заигра с БСП мажоритарно



На местата, където няма мажоритарни кандидати, ДПС основно ще даде рамо на претендентите на левицата, показа проверка на "Дневник". Очаква се в понеделник предизборният щаб на партията на Ахмед Доган да вземе окончателно решение.

В Плевен обаче вече заявиха, че застават зад бившия вътрешен министър и кандидат на БСП Румен Петков, а той веднага им благодари. В Старозагорския регион ДПС ще подкрепи мажоритарния кандидат на левицата Иван Марков, шеф на мини "Марица-изток", съобщи пред журналисти Доган.

Ден по-рано пък се изказа ласкаво за съветника на премиера Росен Карадимов, мажоритарния кандидат на БСП в Добрич, определяйки го с думите "известна личност, има парламентарна практика, добър юрист е". По неофициална информация във Варна, където ДПС също има доста електорат, ще бъде подпомогната отново кандидатурата на левицата, ректорът на медицинския университет в града Анелия Клисарска.

Единствено в Хасково се очертава ДПС да изневерят на коалиционните си партньори от левицата и да застанат зад Юлияна Дончева от ЛИДЕР и "Новото време".

Въпреки че не отказват "рамото" на ДПС, социалистите също се включиха в дистанцирането от Доган. Най-краен беше лидерът на БСП - София, и мажоритарен кандидат в Търговище Румен Овчаров, който в петък обяви, че само БСП може да спре "доганизацията", а "битката сега е за недопускане на ДПС да управлява масово в Североизточна България".

В неделя пред агенция "Фокус" добави, че коалиция между ДПС и БСП вече трудно може да управлява България. Думите на Доган, че е "инструментът във властта, който разпределя порциите на финансирането в държавата", разкритикува и вицепремиерът Меглена Плугчиева. Премиерът Сергей Станишев беше по-мек. Помолен за коментар, той каза само: "Не се хващайте на предизборни въдици, които ви пускат, мислете." Станишев каза, че БСП е обвързана само с хората на България и че всички останали партии са й конкуренти.

"Ако трябва от Ахмед Доган да зависи дали аз да съм премиер и дали ГЕРБ да е на власт, ние ще се откажем и ще останем в опозиция", отново се зарече столичният кмет и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов, който определи партията си като единствения враг за ДПС. В същото време в интервю пред "Дневник" заместникът на Доган Касим Дал допусна коалиция ДПС -ГЕРБ.





"Дума":



Кадиев с всички шансове да бие Костов в 23 МИР



Червените мажоритарни кандидати в София Георги Кадиев и Петър Курумбашев може да се окажат голямата изненада на вота след седмица. Те имат шансове да изпреварят своите основни опоненти съответно в 23-и и 25-и избирателен район в столицата - лидера на ДСБ Иван Костов и кандидата на ГЕРБ Красимир Велчев. Това показват данни от агенция "Скан".
В 23-и район в София с най-високо одобрение се ползва Иван Костов. Главните опоненти на експремиера в предизборната битка - кандидатите на БСП Георги Кадиев и на ГЕРБ проф. Борис Грозданов, към момента на изследването регистрират малка разлика във вота си, а дистанцията им в сравнение с лидера е в рамките само на 2% и показват, че битката ще е оспорвана. Волейболният ас Пламен Константинов, който е мажоритарен кандидат на НДСВ, събира едва около 4,8 процента подкрепа.
Първи по доверие в 25 МИР е кандидатът на ГЕРБ Красимир Велчев с 26,5 на сто подкрепа. Претендентът от левицата Петър Курумбашев обаче е само на два процента зад него и има всички шансове да го задмине в деня на вота. Доста по-назад от тази битка остава кандидатката на сините Екатерина Михайлова, която има около 19%. Плътно зад нея с резултат от 18 на сто е проф. Огнян Герджиков от НДСВ.






"24 часа":



"24 часа" купи 500 гласа



Репортери на "24 часа" взеха назаем лъскав мерцедес и за 3 часа успяха да "купят" 500 гласа за несъществунащата партия КПГП "Знаме" с бюлетина №24. Ромски барон от голям град, който им ги осигури, обеща още 500, но след два дни, защото имал среща с представител на реално съществуваща формация и след като дадем парите.

Репортерите даже раздадоха значки на несъществуващата партия, за да си придадат убедителност. Първо обиколиха друга циганска махала, където индивидуални граждани бяха склонни да си дадат гласа срещу 10 лева, но след срещата с дебелия мъж с ланците, сделката доби съвсем организиран характер.

Дълбочинният репортаж на "24 часа" има за цел да покаже, че отвратителната практика за купуване на гласове не е спряла, въпреки криминализирането й и лозунгите по клиповете на партиите.



"Новинар":


"Доганизацията" помагала за кампанията на ДПС


Бойко Борисов живее във виртуални светове, заяви в събота лидерът на ДПС Ахмед Доган в курортния град Павел баня по повод атаките на политическите му опоненти за изказването му в село Кочан. Сокола благодари на столичния кмет, както и на всички политически фигури, които използват термина „доганизация". "Благодаря и на оня, който се прави на Хитлер", заяви лидерът на ДПС, явно визирайки председателя на "Атака" Волен Сидеров. По думите на Доган лансирането на тази идея му помагала много. Ако тия хора осъзнаят колко много ми помагат, може би ще имат по-разумна стратегия, коментира той. Според Доган в следващия парламент ДПС ще има още по-стабилна парламентарна група с над 40 народни представители.





ГЕРБ готвели жена за премиер?






"Монитор":


Кметът призна за връзки с ДС



Неформалният лидер на ГЕРБ изненадващо призна пред "Медиапул" за връзки с бившата Държавна сигурност. По повод на исканата от него предварителна проверка на кандидатите за депутати от Комисията за разкриване на документите за обявяване на принадлежност на български граждани към ДС и разузнавателните служби към БНА той съобщава, че освен Божидар Димитров (водач и мажоритарен кандидат в Бургас) и Павел Димитров (втори във Варна), има още неколцина:

"И в Добрич бившият регионален директор Румен Иванов, аз самият, Цветанов, Иван Петров, това са ни хората, които са били в службите от общо около 250 кандидати... Абсолютно сме отстояли принципите си". Обяснението му е, че като командир на взвод и рота е виждал на щатовете за заплата отгоре да пише "ДС". Според експерти от комисията той най-вероятно има предвид времето, когато е бил в Делиормана по време на възродителния процес. Не е вярно твърдението му, че служителите на пожарната са се водели на щат в МВР. Експертите предполагат, че кметът опитва да се презастрахова срещу бъдещи разкрития, които сегашният закон за тайните служби не позволява да бъдат направени.

Шефът на комисията Евтим Костадинов, позовавайки се на действащия в момент закон, отрече вчера за него и Цветанов да са били агенти. Той обаче остро реагира за присъствието в листите на ГЕРБ на други лица, свързани с бившия репресивен апарат: "Като знам отношението на Европейската народна партия към агентите на тайните служби от бившите комунистически страни, направо се чудя защо го прави". Костадинов поясни, че нито Павел Димитров (който загуби вече няколко дела срещу комисията и предизвика брожения сред герберите във Варна), нито Румен Иванов (за когото Костадинов има лични наблюдения) са хора, които блестят с някакви особени качества, че да не бъдат заменени.

Комисията по досиетата обявява днес следобед над 100 агенти в листите на кандидат-депутатите. Заради закона Костадинов отказа да съобщи точната цифра. Според данни, оповестени от комисията, проверяваните кандидати са над 4300. От тях около 1300 са млади хора, които не подлежат на задължителна проверка, защото са родени след 18.7.1973 година. Останалите около 3100 лица подлежат на задължителната проверка. Кандидатите за депутати, които са били проверявани и при други избори, отново подлежат на проверка и ще бъдат упоменати в списъка на проверяваните лица.







"24 часа":


Бойко: Жена премиер? Трябва, ако сме европейци



Би трябвало да имаме жена премиер, ако сме европейска държава. Дали ще стане в моя мандат, може да обсъдим на 5 юли вечерта, заяви Бойко Борисов вчера. Така той заобиколи въпроса вярно ли е, че ГЕРБ преговаря със зам.- шефа на Световната банка Кристалина Георгиева за участие в бъдещо дясно правителство. Отказа да отговори, преди да са ясни резултатите от вота: "След това ще ви кажа какво ще стане."

В София вчера кметът направи първа копка на колектор за канализация на кв. Модерно предградие и още една на пробива за удължаване на бул. "Данаил Николаев". Ден по-рано направи интензивен тур в Разград и В. Търново.

На първия град предложи мерките си за овлядаване на икономическата криза и напълване на хазната: ефективна борба с контрабандата чрез свързване в обща мрежа на данъчните и митническите служби (същото обещание е залегнало в програмата на Синята коалиция-бел. ред.); спиране на кражбите в здравеопазването, където за комисиони изтичали над 150 млн. лв.; връщане в бюджета на пари от големите злоупотреби на властта и осветляване на крупни сделки. За примери Борисов даде "купената от Масларова почивна станция без пари" и купените от Ирена Кръстева медии.

На въпрос от залата за следизборните коалиции Борисов поиска 51% резултат, за да "не ни извиват ръцете". И призова залата да прави предложения. Първото - за съюз с НДСВ бе отхвърлено от Борисов: "Да не беше ставал царят параван за БСП и Доган".







Нови паспорти







"Монитор":


Паспорт с пръстов отпечатък за 150 лв.



Новите български лични документи с биометрични данни ще бъдат представени във вторник от министъра на вътрешните работи Михаил Миков. Това обяви самият той вчера във Видин. На специална пресконференция пред журналисти Миков ще покаже експериментални образци на новите паспорти и ще бъде представена тяхна демоверсия, уточни министърът.

Той каза, че в България са внесени от Холандия първите машини за лазерно гравиране и в края на годината ще може да стартира масовото издаване на новите паспорти с биометрични данни. В големите РПУ-та в страната вече са започнали ремонтни дейности за изграждането на биометричните станции, където ще се издават и изработват паспортите.

По внедряването на тази система в МВР се работи през последните 3-4 години. Издаването на биометричните паспорти е изискване на Европейския съюз. То е и едно от условията, които САЩ искат да изпълним, за да въведат безвизов режим с България.

Цената за издаването на новия документ ще бъде приблизително колкото сегашната, и е далеч по-ниска от прогнозните стойности. Максималната цена за издаването на нов документ за самоличност с биометрични данни ще бъде 50 лева, уточни министър Миков. Ще се запазят цените за експресно и бързо издаване на паспорти. Ако някой желае да получи новия си биометричен паспорт за 8 часа, това ще му струва 150 лева, уточни вътрешният министър. Той сравни цените на издаване на документите за самоличност и уточни, че стойността на българските документи ще е една от най ниските в Европа - 25 евро, докато в Румъния е 55 евро.

Постепенно, при изтичане на срока им за валидност, в страната ще се подменят сега съществуващите лични документи. Ще може и по желание да бъде подменен документът за самоличност, преди да е изтекла валидността му, каза още Миков.

В новите паспорти на вграден чип ще се записват ЕГН, пръстови отпечатъци от двата показалеца, както и електронна снимка със специфичните белези на съдържателя. Миков заяви, че „Сименс" е фирмата, спечелила търга за изработка на документите. Той се похвали, че с въвеждането на документи с биометрични данни България ще има една от най-съвършените системи за защита. Тя осигурява гаранция срещу фалшификации, тъй като при нея с лазер се гравират определени детайли на паспорта.







Промили





"Труд":



Пиян тираджия разби три къщи



Пиян до козирката шофьор влезе с ТИР в три къщи в монтанското село Студено буче в 22.30 часа в събота. Само по чудо не загинаха хора. Минути след катастрофата шофьорът, който се оказа пияница рецидивист, бе арестуван.

ТИР-ът "Волво" с регистрация А 60-15 КК влетял като бойна ракета в Студено буче. Камионът, собственост на фирмата "Перчемлиев" - Несебър, превозвал акумулатори от Монтана за Германия. Шофьорът Радослав Горанов (36 г.) не успял да вземе завоя на влизане в селото, качил се на тротоара и скършил електрически стълб. Неуправляемият камион се врязал в първата къща в селото, отнесъл част от нея и продължил напред. С висока скорост ТИР-ът помел и втори стълб и връхлетял върху дома на Иван Трайков (52 г.).

Камионът разбил стая на втория етаж на къщата на метри от стопаните и продължил полета си. 10-15 метра по-нататък торпедото се забило в трета къща и там вече спряло, изсипвайки акумулатори на шосето и в дворовете. "Беше страшно. Ударът разлюля цялата къща и ме хвърли в мазето, върху мен падна греда. Мислехме, че пада бомба", кръстеше се пред порутения си дом Иван Трайков.

За щастие в другите две сгради нямало никого, разказа кметът Петър Александров. Пристигналите катаджии проверили за алкохол шофьора Радослав Горанов и дрегерът показал 2,39 промила. "Това е поне шише ракия", коментира полицай. Водачът бе пратен за 72 часа в ареста. "Горанов е криминално проявен, осъждан е на 6 месеца затвор за кражба на 3 агнета. В досието му има 5 кражби и 2 хулиганства, залавян е четири пъти пиян зад волана, единия от тях с над 1,2 промила", съобщиха от ОДП.








Източник: news-bg.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини