От х:

Днес в x:

Болници бъркат коктейл "Хлорохин". Преглед на печата

24 часа

9% ДДС за туризма. Спорът е тутакси или през 2021 г.

9% ДДС за ресторанти и хотели, които досега плащаха 20%. Тази изненадваща новина се появи след срещата на Бойко Борисов с хора от туристическия бранш. Премиерът веднага отиде в парламента, за да обясни как си представя революционната промяна, която цели да осветли бизнеса в ресторантите и хотелите.

До него седеше по-малкият партньор в коалицията на ГЕРБ - Валери Симеонов,

Така се разбра, че има съгласие за мярката, но и спор помежду им от коя дата 9-те процента ДДС да станат факт.

Първоначално премиерът държал по-ниският данък за туризма да влезе в сила от 1 януари 2021 г. Съгласил се обаче данъчната промяна да се обсъди и реши в парламента сега, а не в края на годината като жест на добра воля към бизнеса. И срещу поет ангажимент от тяхна страна фирмите да излязат на светло.

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов настоява ДДС за туристическия бранш да се намали още от това лято. Депутатите от "Обединени патриоти" внесоха в парламента и предложение за промяна в Закона за ДДС. Според тях от 1 юни тази година до 31 декември 2021 г.

Труд

Болници бъркат коктейл "Хлорохин"

Болничните аптеки ще бъркат сироп хлорохин с аромат на мента, шоколад или череша. Към коктейла ще добавят и подсладител, за да се смекчи твърде горчивия вкус на активното вещество. Подсладителят може да е аспартам, фруктоза, сорбитол и др. Това е записано в магистралната рецепта, с която "Труд" разполага, придружаваща флаконите на държавната фирма Бул БИО. В тях има активно вещество внос от Китай.

Магистралната рецепта е изготвена от специалисти на фармацевтичния факултет и е раздадена със субстанцията от РЗИ-тата в страната.

Експерти коментираха пред "Труд", че буквата на закона спазена. На практика няма нужда от разрешително за употреба, тъй като БулБио не са произвели промишлен продукт. Дружеството е извършило производствени дейности по разфасоване, преопаковане, етикетиране, анализ и освобождаване на лекарственото вещество за приготвяне на лекарствени продукти по магистрална рецептура към аптеките на болнични заведения съгласно чл. 8 от ЗЛПХМ.

Сега

ВСС се оправда с вируса, за да въведе правосъдие на тъмно

Висшият съдебен съвет взе скандалното решение да ограничи достъпа на публика в съдебните зали и след края на извънредното положение. Макар конституцията да казва, че разглеждането на делата във всички съдилища е публично, освен когато законът предвижда друго, членът на съвета Боян Новански обясни, че журналистите обикаляли палатите и се чудят с кого да се заядат. Затова и достъпът трябва да бъде забранен. Публичността на процеса е една от гаранциите за справедливостта му. Съветът обаче реши, че в съдебните сгради ще влизат само страните и адвокатите по делата.

Атанаска Дишева предложи достъпът до съдебните зали да бъде осигурен поне по обществено значимите дела, но това не беше прието, разказва Lex.bg. Прие се пресаташетата на съдилищата да предоставят информация по дела чрез всякакви средства. Също така протоколът от заседанието по възможност ще бъде публично обявен по възможност.

Монитор

COVID-19 блокира лечението в чужбина

Всеки втори българин е с отказ за лечение в чужбина в последните два месеца. Отказът е от страна на тамошни клиники, които не са пожелали да вземат нашите сънародници за операции и продължаващи терапии, независимо че те са одобрени от Националната здравноосигурителна каса и са с изрядна медицинска документация от българска страна.

Това показват данни от касата, предоставени на "Монитор". Мотивът на отказите е заради пандемията от COVID-19.

Общо 58 човека, от които 15 деца, са получили разрешение от НЗОК за терапии в чужбина. Техните заявления са одобрени в периода от 13 март до 29 април, когато е в сила извънредното положение у нас и в останалите страни от Европейския съюз. За 27 от тях чуждестранните болници са отказали прием, докато пандемията не отшуми.

Капитал

Пътната агенция даде 5-годишни празни чекове за поддържането на пътища

След повече от година Агенция "Пътна инфраструктура" успя да сключи нови дългосрочни договори за поддържането на пътищата за почти всички области в страната. Търговете бяха обявени още през февруари 2019 г., но заради обжалвания в Комисията за защита на конкуренция (КЗК) изборът на фирми се забави. Все още не е окончателно възложено поддържането на пътища във Видин и Стара Загора, но има избрани изпълнители.

Договорите се сключват за срок от пет години, а прогнозните стойности варират между 10 и 25 млн. лв. без ДДС. В действителност обаче реално изплатените суми могат да са в пъти по-високи, тъй като през договорите за текущо и зимно поддържане АПИ възлага редица ремонти, вместо да обявява отделни обществени поръчки. Така например изплатената сума за пътища първи, втори и трети клас от републиканската пътна мрежа (без магистралите) по договорите от 2014 г. до октомври 2019 г. надвишава 1 млрд. лв., стана ясно от справка на "Капитал", получена по Закона за достъп до обществена информация.

Дума

Борисов се заигра с данъците предизборно

С признанието, че прави политически ход срещу опозицията, премиерът се заигра с данъците. Сутринта Бойко Борисов обяви, че ще намали на 9% ДДС в туристическия бранш, а от пресцентъра на МС обявиха, че данъкът пада и за храни от първа необходимост. "Грешката" в полза на хората бе редактирана с ново прессъобщение, което уточняваше, че промяната е само за заведения за обществено хранене и развлекателния сектор.

Идеята бе ставката да падне от 1 януари 2021 г. Валери Симеонов от НФСБ поиска това да стане още лятото, а Борисов пристигна в НС да успокоява партньорите. Промяната в данъка щяла да стане по-рано, при това въпреки несъгласието на финансовия министър Владислав Горанов. Макар категорично да отхвърляше предложенията на БСП за корекция в данъка, премиерът намекна, че може да го намали и за книгите.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини