От х:

Днес в x:

Зрелостниците си искат изпращането в училищния двор

Зрелостници в писмо искат да бъде разрешено на учениците от 12-и клас да бъдат изпратени в училищния двор на всяка българска гимназия.

Учениците са създали групата "Изпращане 2020" във Фейсбук и са написали писмо до Министерството на образованието и науката, в което искат правителството да разреши да има такова изпращане в училищните дворове на всички зрелостници от 12-и клас, тъй като не е ясно дали ще имат абитуриентски балове заради ситуацията с COVID-19.

"Считаме, че не би могло да представлява трудност да се осъществи тазгодишното изпращане на всички бъдещи абитуриенти, при съответно спазени противоепидемични указания. Едно училищно изпращане ще се състои на открито пространство, в рамките на училищен двор. Изпращането не следва да се бърка с провеждането на абитуриентски бал. Всички ние приемаме ситуацията зряло, отговорно, съвестно и разбираме, че абитуриентският бал ще се проведе тогава, когато обстоятелствата позволяват това. Единодушни сме, че търпи отлагане във времето, защото е свързано с посещаването на заведения, в които има масово струпване на голям брой хора, които биха могли да изпитват невъзможност за спазване на дистанция, заради ограничеността на мащабите на съответното заведение или закрито пространство", пишат зрелостниците в своето писмо.

"Изпращането ни не е съпътствано със заведение и това не е нашето желание. Смятаме, че ни се полага да имаме изпращане на съответната дата за всяко училище, без тя да се налага да бъде измествана. Нашето желание е да се съберем в училищния двор, всеки в съответното училище, да се събере випускът на зрелостниците, да имаме възможността да отброим до 12, и да изпратим уважително изминалите години. Всички ученици преживяхме много трудности през изминалите месеци. Това са последните ни дни в училище, последните ни мигове като ученици. Завършва един изключително важен етап от нашия живот. Ние се чувстваме дълбоко наскърбени, че съществува възможността за едни да бъде направен компромис, а за други като нас - не, предвид, че нашите искания спокойно могат да се вместят в поетапното премахване на ограничителните мерки. И разбира се, ако нашето искане се случи, ние ще бъдем безкрайно съобразителни с условията, които бихте ни наложили", заявяват близо 15 000 абитуриенти, които са се подписали под писмото

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини