От х:

Днес в x:

22 °C

Хотелиери и ресторантьори от Хасковско се включват в Националния протест на бранша

Собствениците на хотели и ресторанти, които са членове на ”Българска асоциация на ресторантьорите и хотелиерите – Хасково” подкрепят Националния протест "От бизнеса БЕЗ Любов"-ALL IN, който се организира от бранша.

От Хасково в местната организация членуват 40 собственици на ресторанти и хотели, а в цялата област са близо 60, съобщи председателят на структурата Стайчо Ганашев. Много от тях не отвориха вратите на обектите си за посетители на 6-ти май, когато това вече беше разрешено от здравния министър, именно заради ултиматумите, поставени на правителството, целящи укрепване и подпомагане на сектора заради здравната криза.

По дани на браншовите организации в България, свързаните с туризма пряко и индиректно са 750 000 души.

От бранша се заканват, че, ако не бъдат чути от управляващите и сега,  ще изразят исканията си в серия от демонстрации. Първата от тях вече е насрочена за 18 май от 10.30 ч  пред Народното събрание.

Исканията им са свързани с намаляването на ДДС за храните от първа необходимост. Това се настоява и за обектите в сектора на туризма.

Хотелиерите и съдържателите на заведения настояват от 1-ви юли, тази година до края на 2021-ва ДДС-то да падне на на 5 %. Мотивът за това им искане е очакваното задълбочаване на кризата в сектора заради наложените мерки покрай  короновируса.

Браншовиците настояват след изтичането на първия период, ставката на данъка за добена стойност да бъде фиксирана дълготрайно на 9 %. „Подобна е ситуцаията в нашия бранш в много от страните в Европа. Затова смятаме, че искането ни е адекватно“, коментира Стойчо Ганашев. Хасковлията, който е собственик на хотел с байсейн и ресторант, застава и зад искането на колегите си за отлагане вече влезлите в сила промени по Наредба -18  до 1-ви юли 2021 година.

Според членовете на  трите браншови асоциации: Българска Хотелиерска и Ресторантьорска Асоциация, Българска Асоциация на Заведенията и Сдружение на Заведенията в България наредбата трябва да бъдат преработена в спорните си сектори и това може да стане в срок от една година, без да се предвиждат нови инвестиции за сметка на малкия и среден бизнес.

Бизнесът настоява и за антикризисна програма за възстановяване и развитие на туристическия сектор у нас със сформирането на работни групи, финансови мерки за подпомагане на фирмите в сектора чрез възможността за кредитиране и предоставяне на грантове.

Настоява се и за субсидиране на заетите в сектора  от държавата по схемата 60/0 от трудовото възнаграждение за служителите. Да бъде отложено плащането с половин година на дължимото ДДС и МДТ за малките и средни предприятия, за да имат те възможност за глътка въздух, след загубите, претърпени в рамките на два месеца, е друго от исканията.От браншовите организации настояват и за осигуряване на рекламни кампании за страната ни като туристическа дестинация.

Днес по обед представителите на браншовите организации влязоха на среща с премиера Бойко Борисов и се очаква до довечера да излязат с коментар от разговорите.

Ако резултатите не са удовлетворителни за бранша, започват протестите. Към ресторантьорите и собствениците на хотели, ще се присъедият и членовете на браншовите организации на екскурзоводите, както и на Асоциацията за здраве и фитнес.

Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (21)

 • 1
  Аб
  АБВ
  73 -2
  15:57, 11 май 2020
  Интересно ми е колко от т.нар. хотелиери и ресторантьори издават фискални бонове. Т.е не внасят данъци. Голямо реване. Осигуряват служителите на мин. заплати. Ама ревем. Миналите години по морето бяха вирнали носове и цени. Има да се молите за гости тази година.
  • 39
   393
   37 -6
   16:13, 11 май 2020
   Не са само те!
  • Кю
   Кюмуров
   29 -12
   16:28, 11 май 2020
   Колкото и да внасят не могат да компенсират далаверата от 700 000 000 на министър Горанов с Черепа Божков. Горанов издал ли е бонове за тая далавера.
  • ....
   Ами практикувайте Кърски Секс бре хайвани
   .....
 • 2
  Гр
  Гражданин
  62 -2
  16:14, 11 май 2020
  1, Не е задължително всички да отворят. Както умират хора в пандемията така умират и бизнеси.Това е положението. Ако държавата ще помага , да помага по регистриран оборот по касовите апарати и данъчните декларации. Ни на калпак. Чукнал по 100 лв на ден. 10 лв помощ. Чукнал 1000 - 100 и т.н.
  2. ДДС е данък , който се плаща от клиентите , не от хотелиери , ресторантьори ит.н. Защо да не падне за салама например , а за ресторантите. Или защо да не падне за сервизите. Няма логика в това искане. Освен това се съмнявам , че ще намалят цените с 15 % например ако падне на 5 %. Цените ще си останат същите и печалбата ще отива в тях , а не в държавата.
  3. Масово не издават касови бележки. Доставките по домовете са придружени с някаква хартийка , на която пише сметката ви до момента. Няма фискален бон. Няма дявол. Хотелите е същото.
  И други подобни мисли
 • 3
  Го
  голямо реване
  59 -1
  16:20, 11 май 2020
  Наистина голямо реване ама има ли за какво.Тези дни ходихте ли по хасковски ресторанти? Салата която до преди два месеца беше 7лева вече е 10 .А алкохола който се продава в заведенията с 500% надценка от магазинните цени? Идете на автомивка,зеленчуковия пазар,хранителните магазини та дори във фризьорски салони и това повишение ще го видите и там .Всички тези "бизнесмени" за броени дни ще компенсират двумесечните загуби,а заплатите на учители,лекари,държавни служители или наемните работници във фирмите?Така,че този бранш да не плаче,а да пали свещи за коронавируса,че благодарение на него сега ще дерат по две кожи.
  • Пе
   Петков
   30 -1
   16:37, 11 май 2020
   За ресторантите никакви отстъпки. Даже завишения трябват. Там ходят богаташи, които дерат кожи и от къде на къде държавата трябва да се лишава от приходи. Богаташа няма да спре да посещава ресторанти, защото кюфтето струвало условно 1,20 , а не 1,15. Какви са тези 5% ДДС , които им бъркат бизнеса? Смешен плач. За хотелите , които не са за курортисти съм съгласен, защото там ходят основно командировани по работа и там действително има конкуренция. Говоря за градове, които не са курортни. За курортните ДДС да стане 25.
 • 4
  Вс
  всичко е така
  42 -1
  16:24, 11 май 2020
  Всички дейности са така. На зеленчуковия пазар някой да ви е чукнал касов бон? Ама всички бяха задължени да си купят касови апарати доставени от мъжа на една бивша външна министърка. Същото е и в сервизите и при други услуги. Цялата държава е една "ПУНТА МАРА". А колкото до протестите, като ги нахока "бащицата" и ще подвият опашките като улични псета. Плашипутарник протести не може да прави. Истинските българи за съжаление напуснаха България. Те не се връщат защото са се устроили в чужбина. Връщат се мангустите дето ходят да печелят в Европата.
 • 5
  12
  123
  33 -1
  17:15, 11 май 2020
  РЗИ -Хасково разходете се до зеленчуковия пазар и вижте как търговците са сложили по 5 реда щайги и са увеличили "търговската площ" и хората са принудени да се блъскат един в друг и да си дишат в лицето защото пътеките са станали по метър. Но едва ли имате кураж щото пазара е на Тенчо и компания. Пълен абсурд е положението там вие не ходите ли на пазар? Дано да се отърка във вас заразен за да разберете обикновените хора.
  • Ки
   Кибик
   28 -1
   17:58, 11 май 2020
   Много важен въпрос повдигаш. Хасковския пазар е заприличал на азиатските от където тръгна вируса. Всичко е напущано на земята. А трябва да е само на тезгяха, за да има широка пътека. Сега на места хората не могат да се разминат.
 • 6
  Гр
  градски
  18 0
  17:28, 11 май 2020
  Защо триете коментари които не ви харесват? Пак ли се пияни?
 • 7
  На
  НАП
  20 -5
  17:47, 11 май 2020
  75% от бизнеса в България е по рождение криминален. Редно е след 30 г див капитализъм да се направи еднократно облагане на активите на тези бизнесмени. Едно 20%. Ако има 20 бензиностанции 4 му се вземат, продават се и парите в бюджета.
 • 8
  Ге
  георгиева
  29 -2
  17:51, 11 май 2020
  Слушам по телевизията как шефът на КНСБ протестира,че самосигуряващите се и осигурените на минимален доход получавали 190лв.помощ в извънредното положение ,но не спомена,че в България има изключително голяма сива икономика и масово се плащат минимални осигуровки ,а останалото се взема в пликчета под масата.Същите тарикати никога не са мислели ,че ще дойде такова време и с удоволствие са прибирали тези пари,а следващия път ще се разплачат отново когато дойде време за пенсия.И кой е виновен?
  • Да
   Даникоплатец
   14 0
   19:13, 11 май 2020
   На каквото са се осигурявали това да си получат. Точка. 190- 190. Колкото толкова. Следващия път пак да крият доходи
 • 9
  Са
  Само ГЕРБ!
  12 -13
  19:21, 11 май 2020
  Хотелиерите цомбят българина,ресторантите също,кафенетата също!
  Нека кажем НЕ и да си пием кафето по къщите.Без зараза!
  Хотелиерите са се съюзили с онзи Костадинов.Путин му купил огромна къща на морето.
  Само ГЕРБ!
  Аурата на Бойко пази от Корона!Птичи грип!Свински грип!
  Парите от ЕС и Кристалинка се сипят над българина!
  • Са
   САМО ПУТИН
   9 -3
   19:27, 11 май 2020
   Над българина се сипят крушници.
 • 10
  То
  Толуп
  11 0
  23:12, 11 май 2020
  Никакво намаляне на ДДС. Ако се намали, те няма да намалят цените. По добре е всеки да събира касовите бележки и срещу тях да му се връща процент от ДДС.
 • 11
  ЕН
  Е нЕма толкоС проС народ.
  5 -12
  23:14, 11 май 2020
  Е нЕма толкоС проС народ! Дами и господа коментато... Виж коментара
  • До
   До толкоС
   6 0
   10:44, 12 май 2020
   Приятелю, нещо много насериозно се взехте. Защо вие да получавате нещо , което не е ваше. А не се притеснявай, че няма да отворите. Пазара не търпи дупки - ще се намерят други хора, които да го направят. Не е задължително вие да сте тези. Успех ви желая и спрете с наглостта
 • 12
  То
  точев
  13 -1
  23:52, 11 май 2020
  Цвети Лалов ще ходи ли на протеста
 • 13
  Де
  Денсинг старс
  7 0
  08:59, 12 май 2020
  Наистина смешни и плачевни са тези ресторантьори искат само да влачат и качество,обслужване, цени никакви даже нулеви кота под нулата ...

Хороскоп за 04.08.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Ако ви се налага да правите обективна оценка на конкретна ситуация, работа или друго важно събитие се абстрахирайте от умората и личните си предпочитания. Не е изключено да получите вести, които биха повлияли на избора ви. Вярвайте, всичко ще се подреди по начин, който ще одобрите и за това не бива да се притеснявате.
04 авг 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Очаквани развития ще подобрят самочувствието и финансите ви. Подготвени сте за това и без изненади ще приемете нечие решение. На други късметът ще се усмихне с предложение за пътуване или изясняване на заплетен въпрос. С вежливото си поведение ще се нареди сред претендентите за нещо повече, което заслужавате.
04 авг 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Постарайте се да довършите нещо, което сте започнали по-рано и като цяло да не оставяте нищо недовършено. Когато работите, правете го съсредоточено и не мислете за странични неща. Имате всички шансове да се справяте блестящо с работата си, стига да вложите всичката си енергия в една насока. Не подценявайте помощта на близките си, те могат да ви съдействат.
04 авг 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Демонстрирате самочувствие и това ще бъде забелязано от хората около вас. Не се поддавате на чужди влияния и предпочитате да следвате собствените си планове. Не се изолирайте от хората, които държат на вас. Случайно научавате факт, и това ще повиши настроението ви за дни напред.
04 авг 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Много скоро ще разберете, че в конкретно начинание се нуждаете от подкрепа. Ако продължите да упорствате ще си създадете повече главоболия. До вас има хора, които с готовност биха ви подкрепили, стига да ги потърсите. Кратко пътуване за среща с близък човек или по служба.
04 авг 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Суматохата край вас може да ви създаде умора и напрежение. Грижите ви са не по-малко натоварващи, но предвид отговорното ви отношение, ще се справите. Във възможностите ви е и да бъдете по-внимателни и добри с околните. Намерете време и за себе си, починете си, като не отхвърляте нещата, които ви правят щастливи.
04 авг 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Ще решавате въпроси, създаващи ви притеснения и най-вече на близките ви. Повечето от тях са икономически и битови, но не пренебрегвайте и здравето си. Ако сте спокойни ще ви бъде по-лесно да намерите правилните решения, припряността и гнева са лоши съветници. Последователни в действията си, ще създадете добри очаквания в онези, които разчитат на вас.
04 авг 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
На делова среща ще обсъждате полезни за бизнеса ви идеи. Ще последват добри развития, които ще дойдат като отговор на усилената ви работа от последните дни. В семейството също ще имате повод за празнуване, нечии успех или оздравяване ще подобри настроението ви и отвори сетивата ви за забавления.
04 авг 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Заемате се с твърде много неща наведнъж и твърде възможно е да не успеете да се справите с нищо. Иска ви се всичко да върви като по вода, но за целта са нужди последователни, а не едновременни усилия. Починете си от отговорностите и се постарайте да не си създавате нови. Бъдете по-практични в покупките си, особено ако сумите с които разполагате са ограничени.
04 авг 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
С повече или по-малко усилия, но ще свършите по-голямата част от заплануваното днес. Срещите ви ще са ползотворни с идеите, върху които ще работите през следващите дни. Знаете как да подходите, за да ви потръгнат нещата. В края на деня ще научите приятни вести и ще можете се отпуснете.
04 авг 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще получите гаранциите, които очаквате да ви направят по-стабилни във финансов и личен план. Заложили сте на правилната карта, но не отхвърляйте възможността да разширите бизнеса си с полезното сътрудничество на хората с власт. Ще останете изкушени от възможността за светска изява.
04 авг 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Като духовни хора, ще оцените присъствието на обкръжението си и ще благодарите на съдбата, за щедростта й към вас. Доверието помежду ви ще направи възможно всичко, за което заедно мечтаете. Денят е важен за социално-ангажираните, не пропускайте да направите своя избор в полза на по-доброто си бъдеще.
04 авг 2020
Последни новини