От х:

Днес в x:

Каква снимка е направил „Хъбъл“ на рождения ви ден?

От изстрелването си през 1990-а досега телескопът „Хъбъл“ е извършил над 1,4 млн. наблюдения на различни звезди, планети и галактики, населяващи Вселената ни.

Големият колкото ученически автобус телескоп се върти около земята със скорост 27 км/ч и може да се фокусира върху далечен обект с точността на лазерен лъч, прицелен в конкретен детайл на стотинка, намираща се на 320 км разстояние.

Тъй като земната атмосфера не стои на пътя му, неговите лещи могат да забележат нощната светлина върху повърхността на Луната и да наблюдават разгръщането на събития в далечното минало – на над 13,4 млрд. светлинни години от Земята.

 

Всеки час, 7 дни в седмицата, 365 дни в годината, „Хъбъл“ прави нещо. Това означава, че каталогът на телескопа предлага по нещо интересно за всеки един ден от годината.

По случай 30-годишнината на „Хъбъл“ NASA създаде една интересна екстра на официалния сайт, благодарение на която можете да видите какво е заснел телескопът на някой от последните ви рождени дни.

Ето например резултата от две произволни дати: 3 март и 24 декември.

Ако кликнете на „More info”, ще научите повече подробности за обширната Вселена и множеството космически обекти в нея. Честит рожден ден, „Хъбъл“!

Можете да изпробваате новата функция ТУК!

Източник: obekti.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини