От х:

Днес в x:

Армен Назарян: Еди ще се бори за квота за Токио

Едмонд Назарян ще се бори за олимпийска квота през следващата година, но в момента европейският шампион по борба в категория до 55 килограма има далеч по-важна задача и тя е завършване на училище с отличен успех, заяви неговият баща Армен Назарян в интервю за БТА.

Само преди два месеца треньорът на националите в класически стил заяви, че не е сигурен дали неговият син ще има време да вдигне килограми за олимпийска категория, но в крайна сметка пандемията отложи целия спорт. Така квалификациите и самата Олимпиада в Токио останаха за 2021-а година, когато сензацията на българската борба ще бъде на 19 години и напълно готов физически.

Армен Назарян каза за БТА: "Еди получи една година, за да заякне още повече. През това време той ще води подготовка. За тази година за него имаше предвидени европейско и световно първенство за младежи и ако не може да се бори на тях, той ще чака турнирите догодина. Най-вероятно ще се подготвя с Иво Ангелов (60 кг) и ще се борят заедно. Така хем той ще заякне, хем ще помогне и на Иво. Може да качи и до 67 кг, все още не знаем.

"За момента обаче той е вкъщи. Има училище всеки ден и матури. Искаме на първо време да завърши като отличник и след това да започне подготовка с нас за догодина. Еди става сутринта и прави упражнения, с Гриша (брат му) са почти в категория и се борят. Добре е, че си имам партньори у дома. Давам им задачи и упражнения, а те изпълняват. Двамата са млади момчета, имат енергия и им се тренира.

"Стоим си вкъщи, но със синовете ми мислим да използваме хубавото време и да яздим коне в Ловеч, ако това не пречи на дистанцирането, разбира се. Надяваме се скоро да можем отново да правим походи, да вдигаме щанги и така нататък".

Армен Назарян все още няма ясна представа в коя категория ще се бори неговият син, а конкуренцията е значителна. При 60-килограмовите са Августин Спасов и световният и европейски шампион, както и спортист на България за 2013-а година - Иво Ангелов. В 72 е кг е Стоян Кубатов, на 77 са лекуващият травма в ръката Айк Мнацканян и Даниел Александров, а на 82 национал е Захари Зашев. Следват и най-изявените български борци за последните две години - Тарек Абделслам на 87 кг и Кирил Милов на 97, а Радослав Георгиев е при тежките до 130.

"Всички тренират по домовете си и правят упражнения, доколкото могат. За съжаление, в момента нямаме лагери и не можем да посещаваме залите, така че ни остава само да чакаме и го правим, защото нямаме избор. Иначе бяхме напълно готови да се борим за квоти за Олимпиадата, но турнирите отпаднаха в последния момент. Сега обмисляме да направим лагер в Тетевен и ще го направим, когато ни позволят да тренираме групово", продължи треньорът на националите в класически стил.

"Дани се бори на 82 кг на европейското първенство и това не е олимпийска категория, но може да направят световно или европейско на 55, 82 и 72. Специално за такива категории. Все още не знаем на какви турнири ще се борят. За съжаление няма как и да знаем скоро, защото нашите турнири бяха отложени, а залите са затворени. Евентуално юли месец ще започнат да отварят залите и до края на годината можем да проведем подготовка в Тетевен и Белмекен. В момента нищо не можем да кажем. Няма и какво да мислим, най-важно е здравето.

Кирил Милов тренира у тях в Дупница. Дани Александров също тренира вкъщи. Мнацканян има индивидуална програма след контузията в ръката. Вече не го боли, мястото не е и надуто".

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини