От х:

Днес в x:

25 °C

"Заради коронавирус"... какво става в Нова и БНТ?

В България коронавирусът вече се използва като оправдание за отстраняването на журналисти. Нова на Домусчиев и БНТ на Кошлуков махат хора. Уж са "само" свалени от ефир. И уж е заради извънредното положение. Какво става?

Коментар от Георги Лозанов:

Коронавирусът вече се използва като оправдание за отстраняването на журналисти. "Поразени" от него са водещите на предаването на БНТ "Култура.БГ" Александра Гюзелева и Димитър Стоянович, както и Мирослава Иванова и Галя Щърбева от Нова телевизия. Аргументът на Нова е икономически - налагали се съкращения. Но това звучи повече от неубедително, защото най-рентабилната инвестиция на една медия е създаването на професионалисти, каквито са и двете отстранени журналистки. А специално Иванова си създаде собствена аудитория в съботния ден, която сега телевизията безгрижно разпилява.

В режим на конспиративност и коридорни разпоредби

В БНТ пък генералният директор Емил Кошлуков действа като царя от приказката на Братя Грим, който казал на девойката "Да дойдеш нито гола, нито облечена". Нещо такова трябва да се е случило и с водещите Гюзелева и Стоянович, които хем са свалени от ефир, хем не са свалени. Свалени са, защото на тяхно място ще води колежката им Анна Ангелова. И не са свалени, защото никъде не го пише черно на бяло. Както обикновено, кадровите промени там се извършват в режим на конспиративност, административна мъгла и коридорни разпоредби. Така се заобикаля едно от основните задължения на ръководството на обществената медия - да обясни пред обществото своите действия. Има ли нужда да припомням, че именно обществото, а не властта, е работодател на въпросното ръководство?

Кошлуков все пак даде пред "Дневник" някакво обяснение - промените били заради извънредното положение. Но е трудно да повярваме, поне по две причини. Първата е, че няма как редуцирането на водещите до един да се обясни с мерките за социално дистанциране. Те тримата и сега не са заедно в ефир, а всеки води сам по една седмица. Ако някой от тях, да не дава Господ, се зарази, трябва да бъде поставен под карантина. Но карантинирането на здрави водещи много прилича на цензура.

И тук стигаме до втората причина за съмненията - още с идването си в БНТ като програмен директор, Кошлуков се опита да лиши предаването от редакционната му независимост. Което предизвика реакции в самата телевизия и протести пред нея. И така предаването, макар и с намалено програмно време, оцеля. По зла ирония днес само за Анна Ангелова, която тогава предпазливо се дистанцира от колегите си, е сигурно, че ще оцелее.

Донякъде е странно защо едно предаване за култура, което поради специализираността си слабо се намесва в медийното преразпределение на политически и икономически ресурси, буди неотслабващо желание за санкция. Моят отговор гласи: защото поддържа критическа публичност, която в България се превръща във все по-трудно постижим журналистически лукс. Тя не значи непременно да критикуваш властовите елити - видимите и невидимите. Но значи да говориш, без да се съобразяваш с тях. В "Култура.БГ" това до голяма степен става от само себе си, тъй като в общия случай поканените събеседници са хора на културата, които са значими заради собствените си постижения и талант и нямат нужда от конюнктурни легитимации. А предаването им осигурява диалогична ситуация, в която свободно да изразят мнението си. В неговото многообразие продължават да се чуват и гласове на така наречените "либерасти", "соросоиди", "грантаджии". Именно последното е записано с най-дебелия химически молив на сметката на Гюзелева и Стоянович. И Искра Ангелова канеше в предаването си "Нощни птици" гости от същия кръг - и бе свалена от ефир. Да не говорим за "Умно село", което беше едно от най-харесваните предавания на БНТ. Що се отнася до предаването "Култура.БГ" - тук целта явно не е да отпадне от програмата на обществената медия, а да загуби дискусионния си характер и благоразумно да спазва информационно-справочен тон. Предприетата рокада подсказва, че от Анна Ангелова се очаква да свърши тази работа.

Не губя надежда

Съсредоточила в себе си цялото обществено внимание, пандемията от коронавирус е добро прикритие за всякакви посегателства върху свободата на словото. Тя дори ги окуражи, като наложи информационен модел, който допуска само една гледна точка - тази на държавата и на щаба. За да не се разколебава населението в спазването на мерките. Позволявам си обаче да мисля, че добросъвестното им спазване не изключва публичния дебат какви трябва да бъдат те и защо трябва да са точно такива. И ако има спор доколко такъв дебат е полезен в борбата срещу пандемията, то е вън от съмнение, че това ще помогне да съхраним демократичния характер на обществото ни. Изразих тази позиция и в ефира на БНТ. В предаване, водено от Димитър Стоянович. Последното му дотук.

Не губя надежда, че и той, и Александра Гюзелева ще продължат да водят. Защото в обясненията си генералният директор на БНТ остави широко отворена врата, през която може да излезе от този казус с достойнство. А ако не го направи, достойнство може да прояви Общественият съвет на БНТ и да защити двамата водещи. Ако и това не стане, достойнство може да прояви Анна Ангелова, като откаже да седне на местата на своите колеги. Тези места, впрочем, са не две, а четири, защото Ангелова става и изпълнителен продуцент на предаването, каквито досега бяха Весела Петрова и Николай Колев.

Може…

Източник: http://www.dw.com/bg/

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

 • 1
  Св
  Свобода на словото ли?
  2 -1
  17:54, 16 апр 2020
  Нова чак толкова не ме касае,защото е частна Домус тв,въпреки че Боко не забравя приятеля си и му отпуска държавни пари под формата на реклами.БНТ обаче изцяло се субсидира от държавата,тоест от нас,а подлогата Кошлуков уволни всички качественни журналисти които си позволяваха да критикуват властта и останаха само мисирките и въобще не струват тези 60лв на година, които ще взимат на всеки един от нас.
 • 2
  We
  welle
  4 -1
  20:09, 16 апр 2020
  Боко и Делян превръщат страната в помийна яма.

Хороскоп за 07.07.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Ще се занимавате с подготовката на мероприятие от служебен, семеен или обществен характер. На работното място направете всичко, за да предотвратите назряващ конфликт. Успехите ви ще са налице, но няма да задоволят и ще продължите да преследвате целите си. Любовта ви даде сили, не я загърбвайте.
07 юли 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Възможно е да се получи застой в работните ви планове. Това е по причини, не зависещи от вас лично. Изчакването на по-благоприятен момент за действие само ще увеличи шансовете ви. Няма да ви липсва добро настроение. Заслугата за една придобивка ще бъде на човек, с чиято помощ ще я осъществите.
07 юли 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
С каквото и да се захванете днес бъдете сигурни, че ще се справите успешно. От лъха увереност и ентусиазъм за всяко нещо, с което се захващате. Ще ви се наложи да обясните бъдещите си намерения на ваш познат, който ви е разбрал погрешно. Бъдете спокойни, че нищо няма да попречи на конкретно ваше намерение днес, свързано с любимия човек. поощрение
07 юли 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Задълбоченото ви отношение към детайлите в работата ще подобри печалбите, но не при всички ще са високи. Поне е сигурно, че ще елиминирате възможността да сгрешите и ще се доближите до желаните резултати. Успешно ще се противопоставите на стреса с музика, спорт или друго, което душата ви иска.
07 юли 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Добрата атмосфера на работното място и в семейството ще направи денят ви успешен. С творчески подход ще подобрите работните си проекти, намирайки по-доброто решение за всеки от тях. Естествено, има още какво да научите и тази перспектива ви кара да не спирате в развитието си.
07 юли 2020

Хороскоп за Дева

Дева
С правилните си решения ще успеете да подредите делата си по начина, който желаете и това ще внесе спокойствие в душата ви. Професионалната ви подготовка е факт, с който ще се съобразяват и който ще ви доближи до успеха. В тази връзка предстои да получите оферта, която ще ви привлече с перспективите си.
07 юли 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Работата ви днес ще е много ползотворна. Настойчиви сте, когато искате да постигнете нещо и това ще се окаже определящо за резултатите, които постигате. Предстои ви период на утвърждаване на позициите, по време на който не трябва да пестите усилия, за да вършите както досега работата си. Очаква ви финансово стабилизиране.
07 юли 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Не се оставяйте на течението. Вземете нещата в свои ръце и ще получите повече. Развитието на служебен въпрос ще ви направи по-нетърпеливи, но вие умеете да се въздържате. Рискът от загуби също е реален, мислете преди да подписвате важни документи. Добра развръзка на семейно събитие.
07 юли 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Възможно е днес да ви се наложи да заемете страна от два възможни избора, а на вас да ви се иска да комбинирате повече варианти. С повече дипломатичност и убедителни доводи имате шанс за успех, но не бива да се предавате при първия малък неуспех. Изберете онова, което е най-добро да вас и работата ви, дори да ви се наложи да правите неща, които не са ви приятни.
07 юли 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Не са изключени трудности днес да представителите на Козирог, но възможностите ви също не са за пренебрегване. Имате избора за решите как точно да постъпите в дадена ситуация и само можете са се радвате, че не сте поставени пред свършен факт. Заедно с близък човек ще успеете да намерите най-доброто решение на възникнал въпрос. Любимия човек очаква нещо от вас.
07 юли 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Днес сте обсебени от сърдечни въпроси и не ви се мисли за работа. Имате добри шансове с представител на зодия Близнаци, но внимавайте с тяхната двойственост. Любовта ви изпълва с енергия и жизненост и нови творчески проекти.
07 юли 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Погълнати сте от предстоящо начинание, в което ще участвате наравно с други. Обмислете условията и се обърнете към подходящите хора или институции. Ако решите да действате самостоятелно, рискувате да се изправите пред пречки, които са трудно преодолими за сам човек. Не се лишавайте от опита на колегите си.
07 юли 2020
Последни новини