От х:

Днес в x:

Малките "борци" от Смилян се върнаха преждевременно от Турция, днес Денис става на 1 годинка

Епидемията и извънредното положение наложиха ограничения във всичко, което правехме до сега в ежедневието си. Това се случва и с благотворителните инициативи, които особено напоследък обединиха много хора от България и чужбина, за да помогнат, както в случая с двете деца Денислав Сираков и Радина Колаклиева от Смилян да живеят нормален живот.

Те бяха невръстни бебета, когато в края на миналата година в родното им село стартира в кампания, бързо надхвърлила пределите на областта.

До края на февруари бяха събрани десетки хиляди лева, а на 10 март двете бебета заминаха за пореден трети курс за рехабилитация в Турция.

Малко преди това Радина стана на една година, а днес – 1 април е първият рожден ден на Денислав. Те са малките борци за живот и нормално детство, с помощта на големите хора с отворено сърце.

Заради пандемията обаче двете деца, орисани сякаш да преминават заедно със семействата им през изключителни изпитания, се налага да се завърнат спешно в България.

„Специалисти от Центъра по рехабилитация за деца с увреждания в Рудозем работиха с децата, постигнати бяха много добри резултати и след двете посещения в Турция през януари и февруари, там работи се по различни методика, която също дава добър резултат. Въпреки това, те трябваше да се върнат преждевременно, преди да затворят границата. “, каза за СмолянБГвести Илия Годев, секретар на читалището в Смилян и организатор на кампаниите за събиране на средства.

Децата прекъсват рехабилитацията броени дни от ежемесечния третия курс, която започват благодарение на събраните средства през януари 2020г и даваше много добри резултати.

Те успяват да се приберат преди границата ни да е затворена, но сега са изолирани заради вируса, като не могат да пътуват и до Рудозем, където с тях работеха специалистите в Центъра.

Както всички други учреждения и той е затворен заради извънредното положение с коронавируса. „Това може да доведе до частична загуба на постигнатите резултати, защото е прекратена работата с психолози и рехабилитатори. “, коментира Годев и допълни, че въпреки всичко по сметките за дарения има някакви постъпления и движение. „Борят се преди да са навършли година. И ще продължат да го правят – защото всички ние вярваме, че те ще бъдат щастливи, като всички деца. И ще продължим да ги подкрепяме! Благодарим на всички, които ги подкрепиха и продължават да го правят! Честит рожден ден, Дени!".

Щиляна Чакърова

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 06.06.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Предстоят ви може би повече ангажименти отколкото сте предвидили и въпреки почивния ден, някои от вас ще бъдат доста натоварени. Въпреки това дейностите, с които се захващате ви носят удовлетворение и стимулират доброто ви самочувствие. Това е особено валидно ако са непосредствено свързани с деловата сфера. Можете да разчитате на добри приходи.
06 юни 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Днешният ден няма да остави време за почивка на онези от вас, които се занимават със собствен бизнес. Действате бързо, когато това се изисква от вас, но през останалото време добре премисляте действията си и предпочитате да не избързвате. Очаквайте скорошни приходи от дейност, която сте успели да реализирате с помощта на близък човек.
06 юни 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще се погрижите за всичко, което планирате днес да приключи в рамките на деня. Градивните ви усилия ще ви държат в добра форма и ще съумеете да се организирате с времето си. В личния си живот ще постигнете разбиране със себе си и ще се съобразите с развитието на дълго очакваните промени.
06 юни 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Запазете за себе си намеренията, не ги правете достояние на всички. Очаровани сте от вниманието на човека до вас и това ви обнадеждава за връзката ви. Новини от близък човек, пребиваващ в чужбина. Притесненията ви ще отшумят и скоро ви очакват нови развития. Хранете се здравословно, възможни са неразположения.
06 юни 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Организирайте се по-добре, ако искате да се справите с всичките си задачи. Пред вас ще се изправят предизвикателства, изкушенията на които ще ви проводят в друга посока на мислене. Ще се стремите да повишите благосъстоянието на семейството си и ще намирате преки пътища за постигането му.
06 юни 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Днешният ден е особено подходящ за почивка и развлечение. Имате нужда от отдих и зареждане със свежи сили, затова не се колебайте да прекарате този ден по възможност на открито и в компанията на близки хора. Чувствате се добре в ролята на организатори, затова едва ли ще сбъркате ако се наемете с инициирането на подобно мероприятие.
06 юни 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Овладейте емоциите и ще си спестите разочарования и неприятности. Споделете отговорностите и не предприемайте нищо ново. Не се натоварвайте с информация, която не ви засяга пряко, търсете тишината и спокойствието. Погрижете се за дома, направете пролетно почистване и мислите ви ще се успокоят.
06 юни 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Не се разпилявайте в много посоки, за да не провалите изпълнението на важен ангажимент. Можете да направите и нещо повече за себе си, без да изпускате от контрол ситуацията. Ще получите възможност за допълнителни доходи, предвид нарасналите си нужди, но и защото имате енергия за това.
06 юни 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
В личния ви живот ще настъпи объркване, породено от разминаването между очакваното и случващото се. Проявете разбиране и търпеливо изчакайте момента за решителни действия. Твърде често оставяте емоциите да ви водят, а от това следват различни проблеми. Дайте си малка почивка.
06 юни 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Ще се радвате на хубав и ползотворен ден. Вътрешното ви чувство за равновесие и справедливост ще ви изведе на правилните позиции, дори да изненадата с поведението си някого. Силата ви е в разума и умението да постигате целите си, нещо с което не всеки може да се похвали. Възможно е ново приятелство.
06 юни 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Покажете доброто си отношение към хората, с които общувате и ще направите деня по-хубав, освен, че има какво да научите за себе си. Настроението ви ще се подобри от присъствието на някой, който не спира да ви вълнува. Споделете любовта си и ще откриете, че чувствата ви са взаимни.
06 юни 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Изчистете главата си от излишни и натоварващи ви мисли. Дистанцирайте дразнителите около себе си и ще се почувствате добре. Хубавото време, приятелите и развлеченията ще направят деня ви приятен. С нови сили ще се посветите на заниманията си и ще оставате доволни от себе си.
06 юни 2020
Последни новини