От х:

Днес в x:

Ресторантьор: От „храната за вкъщи“ изкарваме по 30 лв. Дано да не ни изключат тока ..

  Това е прехраната на семейството ни, борим се за оцеляването си като всички в момента, а сметките си вървят“, така кратко описва ситуацията Татяна Трайчева. Тя е готвач и част от смолянският клуб на професионалните готвачи. Със съпругът й са собственици на една от най-посещаваните механи в Смолян. Заради коронавируса подобно на всички ресторанти и заведения за хранене са първите, които трябваше да затворят врати.

  Когато чухме, че здравният министър ни затваря първоначално изпаднахме в шок. От механата идват единствените ни приходи за семейството. И двамата със съпруга ми работим в нея. От механата храним двете си деца. От другаде нямаме никакви приходи. Три дни да не работим е страшно, а месец или по-дълго....не знам. Добре, че сме си изплатили кредитите и не плащаме наем, че иначе не ми се мисли. И преди коронавируса не сме били богати. Но знаеш, че колелото се върти, заведението изкарва пари, за сметки, за заплати, осигуровки и заделяш някой лев. Имаше достатъчно работа. Дори със съпруга ми не смогвахме и наехме сервитьорка и готвач. По празниците допълнително назначавахме хора.“

  Сега обаче ситуацията е коренно различна за Татяна и всички ресторантьори в града, които масово се ориентираха към доставка на храна за вкъщи.

  Смолянчани умеят да си готвят. Нямат навика да поръчват за вкъщи. Предимно пици или скара искат да им доставим. От това правя оборот средно около 50, 60 лв. От тях за нас остават около 20, 30 лв. Но те са много важни. Малко но нещо капе. Работя сама, няма работа за другите. Всяка стотинка я събирам за сметки. От миналият месец механата има 1200 лв. сметка за ток, водата е към 200 лв. Надявам се наистина срокът за плащане да е удължен с 10 дни както обявиха по медиите. В този срок ще успеем да съберем парите. За да платим тези сметки и осигуровките нашите и на персонала се наложи да вземем парите от „бурканбанк, в който събирахме железни левове. 300 лева събрахме от там“, казва с усмивка Таня.

  На въпрос при такъв нищожен оборот не е ли по-добре изцяло да затоври заведението, Татяна обяснява, че това е единственият начин да си платят рразходите.

  Семейството ни никъде не излиза, храним се от зареденото за механата. Не правим абсолютно никакви разходи. Може да са 20,30 лева но малко по-малко се събират. Иначе от къде и как?! Тук става въпрос за оцеляване, буквално!“

  Семейството е избрало да не съкрати персонала си от двама души. Плащат им осигуровки. Заплатите им смятат да набавят от държавата .

  Ще кандидатстваме за 60 % , които правителството обяви, че ще отпуска за нашия сектор . Персоналът ни иначе няма да има никакви приходи. Те са съгласни, виждат каква е ситуацията и разбират. Не можем да си позволим да загубим хората си. Толкова трудно се намира добър персонал. Ако съкратя например сервитьорката, това означава да загубя 50% от клиентите си. Тя е лицето на механата. Сега не идват на работа. Просто няма такава. Работя сама и се справям, така намаляме и разходите. Спазваме всички хигиенни норми, та и в повече“, допълва Татяна.

  По време на цялото интервю тя е заредена с положителна емоция. Споделя без да се оплаква. Татяна вярва, че и това ще мине, молят се да е по-бързо. Не иска да се замисля за страшните сценарии,които очакват нея и семейството й ако механата не отвори скоро. Вярва, че когато всичко  отмине смолянчани отново ще се върнат в семейната им механа, за нейните родопски специалитети. Убедена е , че тогава  леко по-леко всичко ще започне да се връща към нормалния си ритъм.

  Анелия Веселинова

  Източник: Smolyan.bgvesti.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 05.06.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Освободете се от напрежението, загърбете минали неприятности и гледайте с надежда напред. Очакват ви успехи, основите на които дълго са поставяни от вас. Благоприятни перспективи се очертават за работещите в областта на търговията и предприемачите. Бъдете внимателни при работа с документи. Добри новини.
  05 юни 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Днес ще успявате. Ще реализирате плановете си дори по-добре от предвиденото. Близък човек ще ви ангажира с проблем, по който едва ли ще можете да сте му полезни. Не позволявайте хорските приказки да променят отношението ви към определена личност, защото тя заслужава повече внимание и уважение.
  05 юни 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Обзети сте от творчески идеи, които горите от желание да споделите и осъществите. Предлага ви се чудесна възможност за изява. Ще се радвате на вниманието и обичта както на близките си, така и от страна на колеги и на хора, на които ще бъдете представени. Нова сърдечна тръпка ще ви разтърси и само вие знаете колко далеч искате да стигнете.
  05 юни 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Днес ще отделите повече време на работата си, служебна, делова, лична или обществена. Довеждате до край започната задача и това ви кара да прецизирате детайлите, в очакване на добри резултати. Благоприятно развитие на делови въпрос, касаещ и близките ви, свързан с имоти, дела или други начинания.
  05 юни 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Ще отбележите ново начало за бизнеса си или друга, обвързваща ви с перспективите си активност. Измежду нещата, които определяте за важни са професионалното ви утвърждаване и личния ви живот. За последното ще се погрижите повече, предвид растящите ви желания. Поява на нов човек в живота ви или подновяване на връзка с вече познат ще придобие по-дълбок смисъл за вас.
  05 юни 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Разнообразната работа днес, която ви налага общуването с много хора, може да ви изнерви. Старанието ви да сте изрядни във всичко, с което се заемете, често ще бъде проблемно, и то не по ваша вина. Можете да разчитате на помощта на близък приятел, който няма да ви подведе. Независимо от всичко бъдете усмихнати и сърдечни с другите.
  05 юни 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Не всичко днес ще се подрежда според очакванията ви. Възможно де възникнат проблеми, чието решаване ще наложи компромиси от ваша страна. За да имате по-малко разочарования, ограничете контактите си до минимум. Бъдете уравновесени и резервирани към непознатите. Не парадирайте с успехите си. Ако го сторите може скоро горчиво да съжалявате.
  05 юни 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Привличат ви непознати неща и затова едва ли днес ще се задоволите с обичайните си занимания. Опитвате нещо нестандартно, което ще помните дълго. Едва ли е трудно да ви привлече човек на своя страна, тъй като сте в настроение и лесно се съгласявате с привлекателни идеи. Ако започвате нещо днес, непременно го довършете, защото иначе ще си създадете двойна работа.
  05 юни 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Радвате се на един полезен ден. Независимо от заниманията си ще запазите доброто си настроение и ще успеете да го предадете и на околните. Разбирате се чудесно с човек, който отдавна ви привлича и нищо чудно скоро отношенията ви да се задълбочат.
  05 юни 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Разтоварващи занимания ще ви помогнат да се освободите от натрупаното напрежение и ще подобрят настроението ви. Заобиколете се с обичани хора, с които чувствата ви са взаимни. Неочаквани новини ще ви зарадват. Решението ви да помогнете на някого е похвално и ви прави чест.
  05 юни 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Ако трябва наложете усилия за да намалите темпото и да не сте все заети и активни просто по навик. Важно е да проявите благоразумие. Днес не всичко, което ви е доставяло удоволствие или ви е носело придобивки, ще ви въздейства по същия начин. Отделете от времето си и помогнете на близките си, но в никакъв случай не чакайте отплата.
  05 юни 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Характерни за този ден са спокойствието и доброто настроение. Подхождате положително към всяко нещо, с което се сблъскате и това до голяма степен определя и добрите резултати, които постигате. Отпадат съмненията ви относно човек, когото сте считали за прегрешил спрямо вас. Имате чудесната възможност да се отпуснете и забавлявате вечерта.
  05 юни 2020
  Последни новини