От х:

Днес в x:

"Дървесни линии" в зъбите съдържат информация за основни житейски събития

Зъбите не просто дъвчат. Колкото повече неща откриваме за калцираните структури в устата си, толкова повече осъзнаваме, че здравето на устната кухина е свързано със състоянието на цялото тяло, включително психичното ни състояние.

Според новопроведено изследване зъбите дори съдържат информация за основни житейски събития, подобно на дървесни пръстени, скрити в микроструктурата на зъбната тъкан.

Зъбите не са статична или мъртва част от скелета, те непрекъснато се променят и реагират на физиологичните процеси, категорични са учените.

В рамките на изследването учените анализирали 47 зъба от 15 покойници на възраст между 25 и 69 години. Те били избрани неслучайно, защото изследователите имали информация за живота им приживе, включително за наличието или отсъствието на заболявания.

Що се отнася до зъбите учените искали да изследват най-вече цимента във вътрешността им. Подобно на останалите минерализирани тъкани, като костите, емайла и дентина, циментът – калцирано вещество, покриващо корена на всеки зъб – съдържа едва доловими линии, свързвани с психологическите стрес фактори, които влияят на нормалното образуване на тъканта.

За разлика от емайла и дентина, циментът расте през целия ни живот, а не само докато сме млади. Заради тази му дълголетност, аномалиите в него могат да се използват като маркери за различни психологически стрес фактори съпътствали ни в живота.

Това явление помогнало на учените да идентифицират хистологичния отпечатък на събития като раждане и кърмене при редица бозайници – трудни от физиологична гледна точка събития в живота на едно животно, които очевидно водят до стесняване на циментовите слоеве.

Учените установили, че същото важи и за хората. Екипът открил, че циментовите маркери са свързани с ражданията и менопаузата при всички изследвани жени. Но това не било всичко.

Когато сравнили документирана история на живота им със зъбните проби, станало ясно, че зъбите съдържат информация и за други житейски събития, като системни заболявания, престои в затвора и дори преместване от селото в града.

В бъдеще откритието би могло да подпомогне изследванията в областта на археологията и медицината.

Оказва се, че вътре в нас е скрита малка капсула на времето, съдържаща всички по-важни събития от живота ни.

Източник: sciencealert.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини