От х:

Днес в x:

Ердоган иска пълна подкрепа от НАТО за Сирия

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг се срещна в понеделник (9 март 2020 г.) в Брюксел с турския президент Реджеп Тайип Ердоган, съобщи накратко Алиансът.

Двамата лидери обсъдиха сериозната ситуация със сигурността в Сирия. Генералният секретар подчерта, че НАТО ще продължи да подкрепя Турция с редица мерки за подпомагане на защитата на Турция срещу заплахи от Сирия.

Генералният секретар и президентът Ердоган също се обърнаха към въздействието на движението на бежанци и мигранти върху турско-гръцката граница. "Въпросът с миграцията и бежанските потоци е общо предизвикателство, което изисква общи решения", каза генералният секретар.

"НАТО е в критичен период, в който трябва ясно да покаже солидарността на съюза [с Турция]", каза Ердоган пред журналисти по време на съвместна пресконференция със Столтенберг, цитиран от световните агенции.

Нашите съюзници трябва да си сътрудничат с Турция без дискриминация и без политически предразсъдъци, допълва той.

Турция се бори със заплахите, идващи от Сирия, и терористичната група Ислямска държава (ДАЕШ) вече близо десетилетие и е единствената държава-членка на НАТО, която дава жертви, каза Ердоган.

Никоя европейска държава не може да си позволи лукса да не се притеснява от конфликтите и човешката драма в Сирия, каза той.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини