От х:

Днес в x:

Няколкостотин милиона лева са обърнати в евро през януари

Потребителите са реагирали с превалутиране на шума, който се създаде около поправката в Закона за БНБ за курса лев - евро, която ГЕРБ предложи, без да обяви предварително и през преходните разпоредби на друг закон. Това се вижда от паричната статистика на БНБ за януари.

От данните е трудно да се направи категоричен извод за цялата картина заради сезонния ефект, какъвто оказват разходите покрай празничното пазаруване и свързаните с това приходи на фирмите, съобщава "Капитал".

Конкретно данните за депозитите на домакинствата показват, че има спад в тези в левове с 352.5 млн. лв. и ръст на тези в евро с почти 507 млн. лв. Изданието посочва, че при другите групи динамиката не е толкова ясна, макар при фирмените сметки да се вижда отлив изцяло от тези, които са в левове.

Сумарно левовите сметки на банките се свиват с почти 1.2 млрд. лв., а евровите се покачват с 691 млн. лв.

Кредитирането расте

В същото време БНБ посочва към данните, че е направена голяма ревизия при класификацията на отделните видове депозити, при което спестовните влогове са приравнени на разплащателните сметки. От своя страна това е свързано с прехвърлянето на огромни суми от една графа в друга, което включва и сметки във валута.

При стандартните срочни депозити се вижда ясна тенденция - ръст на депозитите в чужди валути с 318 млн. лв. и спад на левовите със 72 млн. лв.

Данните на БНБ показват още, че кредитирането, особено при домакинствата, продължава да расте. Ръстът на портфейлите там на годишна база се покачва от 9.5% през декември до 10%. При ипотечните заеми се достига нов най-бърз темп на растеж от юли 2019 г. насам - 14.8%, а при потребителските покачването е с 11.2%.

Поправката, която разбуни духовете

Внасянето на поправката без предварителни разяснения остави у хората впечатлението, че България ще смени настоящия курс лев - евро при влизането в еврозоната. Заради коментарите, свързани с това, че вероятно левът не е оценен адекватно при въвеждането на борда, се създаде впечатлението, че сега се търси по-точна оценка, която ще ощети лева. По тази причина много хора, които имат спестявания, се замислиха дали да не ги обърнат в евро или друга валута. Данните на БНБ за януари показват, че някои са ги превалутирали. Предстои да се види от данните през февруари дали процесът е продължил.

Междувременно премиерът Бойко Борисов обяви, че забавя стъпките за влизане на България в така наречената чакалня на еврозоната, след като веднъж бе обявено официално, че това се очаква да стане до края на април. Премиерът мотивира изявлението си с това, че явно има недоверие у обществото и очаква първо да се постигне пълен обществен консенсус. Не се разбра как ще стане това и дали ще има информационна кампания по темата. Дни по-късно се разбра, че влизането в чакалнята се отлага до лятото, като причината за това е, че двете банки, при които Европейската централна банка откри капиталов недостиг миналото лято, не са успели да го наберат.

Източник: capital

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

 • 1
  3 -1
  11:48, 26 фев 2020
  Хората се подсигуряват, защото на герберугите доверие не може да се има.
 • 2
  Ра
  Рали
  2 0
  08:04, 27 фев 2020
  Забравихте ли кои раздадоха парите ни в куфарчета ,кои стопиха спестяванията ни и фалираха банки?

Хороскоп за 10.04.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Не се сърдете на околните, а потърсете причините за проблемите във вас. Притежавате безспорен и значителен потенциал, и като че ли най-голямата пречка пред вас е колебливостта ви. Справите ли се с нея, нищо не би било в състояние да ви спре. Получавате добри новини, свързани с бъдещо пътуване.
10 апр 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Силните аргументи, които изтъквате в своя подкрепа ще спечелят на ваша страна подкрепата на влиятелни хора. Предимствата от нововъведения на работното място ще направят работата ви успешна, което ще се отрази на финансите ви. Търпението, с което се отнасяте към околните впечатлява и ви превръща в предпочитани партньори.
10 апр 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Този ден ще е доста разнообразен и интересен. Възможно е да се срещнете с много приятели. Възможно е да почувствате носталгия по миналото. Ще прекарате безгрижно и със сигурност няма да скучаете.
10 апр 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Нечие мнение по ваш адрес ще повиши емоциите ви и ще ви подтикне към повече активност, в доказване на правотата си. Запазете спокойствие. Деловите ви занимания ще донесат резултати, но на по-късен етап. С младежко дръзновение ще прегърнете една идея и ще се отдадете на реализацията й.
10 апр 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Този ден ще премине под знака на емоционалните преживявания. Опитвате се да спечелите вниманието на човек, към когото изпитвате нещо специално. Отбелязвате значителен успех в това отношение, за което можете да благодарите на неотразимия си чар и самоувереност. Не пренебрегвайте обещанието си към човек от обкръжението ви, отнесете се сериозно.
10 апр 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Избирате да се занимавате с нещо, с което малко хора биха се нагърбили. Вие обаче обичате предизвикателствата и считате, че можете да се справите отлично. Наистина сте способни, но не трябва да надценявате възможностите си за момента. Бъдете по-постоянни и не се отказвайте от нормалния път до целта. Радвате се на нещо, което сте очаквали да се случи.
10 апр 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Не всичко, което привлича интереса ви е по силите ви и във възможностите ви да го осъществите. Не се и опитвайте да доказвате нищо на никого, това ще ви направи раздразнителни. Ще се зарадвате на вниманието на приятел, а обаждане по телефона ще ви направи нетърпеливи. Очакванията ви ще се сбъднат.
10 апр 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Балансирайте между професионалните и семейните си задължения. Често пренебрегвате едното за сметка на другото, а това може да създаде напрежение в отношението ви с околните. Организирайте добре времето си и непременно ще успеете.
10 апр 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Приятен ден. Събитията, които се случват на работното ви място ще ви се струват важни и вие с интерес ще участвате в тях. Все пак има доста неща, които трябва да свършите, така че не губете време. Ще бъдете благодарни на близък колега, който навреме ще ви предаде информация и окаже подкрепа.
10 апр 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Не се щадете, положените от вас усилия ще ви възнаградят богато. Работете самостоятелно и не разчитайте много на хора, които малко познавате. Така ще си спестите последващи главоболия. Не бързайте да се обвързвате емоционално и с партньор, имащ нездрав интерес към вас. Бъдете реалисти и се опитайте да прозрете намеренията му.
10 апр 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Изградете си предварителен план за действие при работата по важна задача. Мнозина от вас подхождат доста неорганизирано и рискуват да загубят много време и нерви, без да постигнат нещо съществено. Успявате да се издължите на кредиторите си и възвръщате оптимистичния си поглед върху нещата. Изяснявате тежащи ви недоразумения.
10 апр 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Едно събитие ще ви постави в някаква зависимост от други хора. Това няма да ви се понрави и ще търсите начини да защитите независимостта си. Ще срещнете трудности, но ще ги преодолеете. Ще откриете, че има още какво да ви развълнува извън обсега на интересите ви. Любим човек ще се погрижи за това.
10 апр 2020
Последни новини