От х:

Днес в x:

"Много остър шок": Щетите за глобалната икономика при пандемия на коронавируса ще са 1 трилион долара

Глобалната икономика ще претърпи щети от над 1 трилион долара през 2020 г., ако огнището на коронавирус прерасне в силна епидемия в целия свят, изчислиха анализаторите на Oxford Economics. Това би бил „кратък, но много остър шок“.

Глобалният БВП през 2020 г. ще падне с 1,1 трилиона долара (1,3%), ако огнището на коронавирус се превърне в глобална пандемия - широко разпространена и мощна епидемия. Такива изчисления бяха представени от аналитичната компания Oxford Economics. Тя добави, че в този случай ще започне рецесия в икономиките на САЩ и еврозоната.

Вторият възможен сценарий на Oxford Economics е пандемия да обхване само Азия. В този случай световната икономика ще претърпи загуби 0,4 трилиона долара (0,5% от БВП).

Загубите в глобалната икономика ще се дължат на отсъствието на служители в предприятията, намалената производителност, намалената туристическа активност и пътуванията, прекъснатите вериги за доставки и намалената търговия и инвестиции, пише Bloomberg.

Oxford Economics смята, че щетите от глобалната пандемия ще бъдат „кратък, но много остър шок за глобалната икономика“а. Коронавирусът вече има „плашещ“ ефект поради спирането на компаниите в Китай и съседните страни, цитира The Guardian проучването на Oxford Economics.

Засега централните банки и правителствата по света разчитат на факта, че коронавирусът няма да навреди толкова много на световната икономика и че след епидемията ще може да се възстанови бързо, продължава Bloomberg. Световната здравна организация отбеляза, че новите случаи на коронавирус предизвикват "сериозно безпокойство", но засега огнището не може да се нарече пандемия.

Международният валутен фонд смята, че коронавирусът ще намали прогнозата за глобален икономически растеж с 3.3% през 2020 г. само с 0.1 процентни пункта, пише Bloomberg. Аксел Вебер, председател на швейцарската банка UBS Group, не е съгласен: според него растежът ще намалее от 3,5% на 0,5%. Световната банка пише през октомври 2019 г., преди избухването на коронавируса, че силна глобална пандемия може да намали глобалния БВП с 1% според най-консервативните прогнози.

Миналата седмица вирусът започна бързо да се разпространява в Южна Корея, Иран и Италия. Италианското правителство наложи строги ограничения в два региона в северната част на страната - нейната икономически най-развита част. Вирусът заплашва с рецесия в икономиката на страната, което може да навреди на други страни, отбелязва Bloomberg. Властите в Южна Корея повишиха нивото на опасност на "най-високо". Според последните данни, коронавирусът е убил 2704 души по целия свят.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини