От х:

Днес в x:

Арестуваха шефа на ТЕЦ "Бобов дол". Преглед на печата

Арест.

"Сега":

Арестуваха шефа на ТЕЦ "Бобов дол"

Директорът на ТЕЦ "Бобов дол" Емил Христов е арестуван, съобщи bTV. Христов е бил задържан следобед извън територията на ТЕЦ-а. Арестът е за 24 часа, образувано е досъдебно производство.

Задържането на Христов става седмица, след като главният прокурор Иван Гешев в компанията на министъра на вътрешните работи Младен Маринов и екоминистъра Емил Димитров посетиха на място ТЕЦ-а заради съмнения за нерегламентирано горене на отпадъци. Тогава Гешев изброи две нарушения на ТЕЦ-а - че гори неправомерно смесени с въглища отпадъци и че на нерегламентирана площадка се складира боклук за изгаряне.

"Никой не може да забрани на някого да развива бизнес, но този, който развива бизнес, трябва да спазва българското законодателство. Държавата трябва да го накара да го спазва. Ако трябва, ще си продадеш майбаха, яхтата и някоя вила, и ще си въведеш пречистватели на теца. Вместо печалба от 1000%, ще си сложи филтри на комините, за да е чист въздухът, и ще направи 100% печалба, но ще спазва законодателството, а хората ще дишат чист въздух", коментира при тази акция Гешев. Проверяват се и ТЕЦ "Брикел", ТЕЦ "Сливен" и ТЕЦ "Перник", също свързани с бизнесмена Христо Ковачки.

Малко преди проверките Ковачки обяви в предаването "Лице в лице" по Би Ти Ви, че той по никакъв начин не се занимава с отпадъци и тяхното изгаряне.

Луковмарш.

"Дума":

БАС в София: Спрете Луковмарш!

По време на честването на Левски завчера организатори на Луковмарш и други крайнодесни, представящи се за наследници на царски генерали, нахлуха в Софийския университет на дискусия за възраждането на фашизма и съпротивата срещу него, организирана от Студентското общество за равенство при СУ, съобщи сайтът "Барикада". Нападателите дошли преди началото на събитието, опитали се да го прекъснат, заплашвали са, един от тях заявил, че има оръжие. Охраната на Алма матер е извикала полицията, която извела хулиганстващите, след като те престояли във вуза около час и половина. Присъстващите пеели антифашисткия химн "Бела, чао!", а организаторите са ги призовали да се включат в предстоящото шествие "Без нацисти по улиците ни 2020". Според участници в дискусията фашистите са ги причаквали при подлезите на СУ и на Орлов мост, заплашвали със саморазправа.

Студентското общество за равенство заедно с Леа Коен преди месец поиска от списъка на почетните доктори на СУ да бъдат заличени 4 отявлени фашистки офицери, получили титлата преди 1944 г. Ректорът проф. Анастас Герджиков обеща проверка. Той заяви вчера за ДУМА, че в сряда Академичният съвет ще решава за заличаването на четиримата.

Коронавирус.

"Сега":

23-ма у нас изследвани за коронавирус, пробите им са отрицателни

Пробите на 23-ма души, завърнали се от Азия са изследвани за коронавирус в Националната референтна лаборатория по грип и остри вирусни инфекции от началото на годината досега. Всички те са отрицателни. Това съобщи здравният министър Кирил Ананиев по време на седмичния парламентарен контрол в Народното събрание.

По думите му българските власти сна взели всички необходими мерки за неразпространение на коронавируса у нас, са осигурени.

Изслушването на министър Ананиев бе поискано от ПГ на "Воля - българските родолюбци" по повод случая в Стара Загора, при който украински гражданин бе хоспитализиран в инфекциозната болница в града. Министърът информира, че резултатът му от изследването за коронавирус е отрицателен, а във вторник вече е завършил и срокът на 14-дневната карантина.

Той обясни, че с негова заповед веднага след обявяването на епидемията от властите в Китай, е сформирана междуведомствена оперативна работна група с представители на всички компетентни институции и организации.

Решение.

"24 часа":

Съдът: Няма виновни за рухналата сграда на ул. "Алабин" в София

Няма виновни за рухналата сграда на столичната ул. "Алабин", потвърди и Софийският апелативен съд, съобщиха от съда.

През 2018 г. Софийски градски съд се произнесе, че всичките искове са неоснователни, а собственикът на сградата Георги Кирчев е невиновен. Инженерът, контролирал ремонта - Петър Петров, също е невинен. Николай Симеонов, управител на фирмата, ангажирана с ремонта, е невиновен. Строителят Манчо Антонов е невинен, предаде "Нова тв".

5-етажната сграда в центъра на София се срути на 19 септември 2006 година. Под руините й загинаха 26-годишната Деница Ченишева и 24-годишната Петрина Христова, които били спрели с колата си на улицата.

Решението на САС подлежи на обжалване и протест пред Върховния касационен съд.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини