От х:

Днес в x:

6 °C

Готвят изменения на Закона за управление на отпадъците

Еднакъв режим за всички дейности с отпадъци, както и за търговците и брокерите на отпадъци предлага законопроект, внесен днес в Народното събрание от друпа депутати на БСП.

Предложението включва въвеждане на банкови гаранции за всички лица, извършващи дейности с отпадъци, независимо от вида на отпадъците. Банкови гаранции се въвеждат и за търговците и брокерите на отпадъци.  

В мотивите към предлагани изменения в Закона за управление на отпадъците вносителите му посочват, че възникналите проблеми с нерегламентиран внос и третиране на отпадъци са свързани с брокери и търговци на отпадъци, оператори на отпадъци от пластмаси, хартия и др., които не заплащат банкови гаранции. След въвеждането на банкови гаранции за дейности с някои видове отпадъци сивият сектор в тези потоци намалява драстично.

Предлага се въвеждане на 24-часово видеонаблюдение на всички площадки, на които се извършват дейности с отпадъци. Към настоящия момент тази мярка се прилага само за площадки, на които се извършват дейности с отпадъци от черни и цветни метали, както и за лицата, оператори на съоръжения и инсталации за третиране и/или депониране на битови отпадъци. 

Чрез новата уредба се цели намаляване на сивия сектор в бранша, преустановяване на нелоялни търговски практики, ограничаване на
противоправните дейности с отпадъци, повишаване на отговорността на стопанските субекти в сектора и въвеждане на ефективен механизъм за събиране на имуществени санкции, наложени с влезли в сила наказателни постановления.

С предложените промени в Закона за данъците върху доходите на физическите лица се премахва облагането с окончателен данък, удържан при източника, върху доходите от продажба или замяна на отпадъци. Данните показват, че постъпленията от този данък в републиканския бюджет са незначителни (през 2018 г. - 5 034 651 лв.), като през годините са наблюдава тенденция за намаляване на бюджетните приходи от този данък.

Спадът в събрания данък само от 2014 г. - 15,382,117.лв. до 2015 г. - 4 043 244 лв. в рамките на една година е показателен. През 2012 г. данъчните постъпления са 22,664,323 лв., а през 2018 г. - 5,034,651 лв. Спадът в събрания данък е 450%. Това създава нелоялна конкуренция и увеличава сивия сектор. Много субекти отчитат сделките с отпадъци като сделки между търговци. Именно този сив сектор е благоприятна предпоставка за нерегламентиран внос на отпадъци, се казва в мотивите.

Същевременно задължаването на лицата, извършващи дейности с отпадъци, да извършват неприсъщи за бизнеса дейности по удържане, деклариране и внасяне на данъка съставлява сериозна административна тежест, която поражда сив сектор и нелоялна конкуренция. Проучване на европейската практика по този въпрос показва, че няма подобен данък в другите държави - членки на Европейския съюз. Данъкът влиза в противоречие и с основни принципи на европейското законодателство в областта на управление на отпадъците, според които предаването на отпадъци от бита се извършва без разходи и такси за притежателите им и за гражданите следва да се създават финансови стимули за активно участие в екологосъобразното събиране и третиране на отпадъците, посочват Манол Генов, Николай Иванов, Атанас Костадинов, Антон Кутев, Любомир Бонев, Иван Ибришимов и Румен Георгиев

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 05.04.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Днес е възможно да попаднете на някои идеи, за което ще ви помогнат верни приятели. Не мислете че амбициите ви са неизпълними, възможно е дори резултатите да надхвърлят очакванията ви. Необходима е повече упоритост от ваша страна, а не да се отказвате при първата трудност.
05 апр 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Уморени сте от трудовата си седмица и домашната атмосфера ще се окаже най-добрия избор. Близките ви няма да ви притесняват, бихте могли да се отпуснете. Телефонно обаждане ще повиши очакванията ви, ще ви направи ведри и общителни. Хобито ви ще върне позабравени емоции и с носталгия ще го подновите отново.
05 апр 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Разграничавайки служебните взаимоотношения от личните, си запазвате свободата и авторитета. Ще проявите коректност и залагайки на принципите си, ще ги следвате без колебания. Компромисите също са част от играта, стига да бъдат спазвани правилата. Ще има и какво да ви радва: любов, пари и популярност.
05 апр 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Действайте решително и със замах. Не позволявайте на случайни хора да ви губят времето с ненужни съвети. Ще поставите на мястото всеки детайл и ще сглобите мозайката. Едно силно присъствие до вас ще ви подейства тонизиращо и ще внесе нови перспективи в интимният ви живот.
05 апр 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Около вас ще бъде шумно и е възможно това да ви създаде умора и напрежение. Задълженията ви ще са не по-малко натоварващи, но ще се справите. Всичко е във вашите възможности. Добре е да намерите време и за отмора, и за всичките неща, които ви карат да се чувствате добре.
05 апр 2020

Хороскоп за Дева

Дева
За повечето от вас този ден ще бъде посветен на дома и семейството. Радвате се че имате възможност да оставите професионалните си дела настрана и да се заемете с неща, които касаят най-близките ви хора. Конкретни идеи, свързани с дома ще ангажират вниманието на творческите натури. Ваш приятел има нужда от съвет, затова не пренебрегвайте оплакванията му.
05 апр 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Днес си кажете, че и вие сте човек, имащ нужда от почивка и повече удоволствия. И това е така. Направете нещо специално за себе си, поглезете се. Харесвани сте и това ще внася допълнително настроение вечерта, в компанията на приятели. Забавленията ще ви освободят от напрежението и с нови сили ще се реализирате.
05 апр 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Мислете положително и потискайте притесненията си. Животът ви може да стане по-хубав, стига да се освободите от инерцията, която ви владее и потърсите нови начини за развитие. Любим човек ще ви зареди с хубави емоции, ако му позволите. Ще ви обхване лекота и усещане за нещо приятно.
05 апр 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Очаква ви интересен и приятен ден днес. Предпочитате да си почивате, но често ще се случва така че ви занимават редица други неща. Ваш приятел очаква от вас компетентен съвет, към който ще е добре да подходите сериозно. Привлича ви определена възможност, но засега едва ли ще успеете да я осъществите. Имате шанса да стабилизирате отношенията си с близък човек.
05 апр 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Посетете някои тихо и приятно място, където да си починете и да съберете мислите си. Имате умения, с които приобщавате бързо околните, но е добре и да ги задържите по-дълго в обкръжението си. Дарбата ви да говорите убедително я допълнете с коректност и вежливост. Това ще ви гарантира повече добри контакти.
05 апр 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
В добро настроение и отлична форма ще се чувстват повечето от вас. Много от контактите, които имате днес ще са полезни за бъдещите ви професионални изяви. Не допускате изненади. Напълно владеете положението и добрите резултати няма да закъснеят. Вървите уверено и смело напред.
05 апр 2020

Хороскоп за Риби

Риби
С усмивка и премерени жестове се отнесете към съветите на онези, които открито се грижат за вашето добруване. Движението е начин на съществуване, предстои да го осмислите за себе си. Заслужавате най-доброто и последващите развития в живота ви ще го докажат. Благоприятно развитие на здравословен проблем.
05 апр 2020
Последни новини