От х:

Днес в x:

Валентин Радев: Битовата престъпност е намаляла с 14%

Битовата престъпност е намаляла с 14%. Това заяви пред БНТ депутатът от ГЕРБ и зам.-председател на парламентарната комисия по вътрешна сигурност Валентин Радев по повод акциите на прокуратурата през последните седмици.

Той поздрави държавното обвинение за действията и посочи, че то работи много добре още от времето на предишния главен прокурор Сотир Цацаров. Радев изтъкна, че симбиозата между прокуратурата и МВР е много важна.

Според него, за да се разреши проблемът с битовата престъпност, службите трябва да си вършат работата. По негови думи настоящата численост на полицията е достатъчна за населените места. Той посочи, че още през 2017 г. е било направено преразпределение на кадровия ресурс, така че униформени да има в малките и средно големите населени места - 1000 служители повече са били назначени в тези райони.

По думи на Радев по отношение на битовата престъпност България е в златната среда.

Относно взрива, който избухна вчера в дома на бивш военен в Дупница, бившият вътрешен министър заяви, че недоумява за какво хората си събират взривни материали по домовете. Той обаче призова да не се всява паника и отрече твърденията на кмета на града, че е имало реална заплаха за живеещите в целия квартал. По негови думи ставало въпрос за относително малко количество - 5 кг, което не можело да бутне дори гаража на военния. Същата ситуация станала и при случая във Ветово, където кметът съобщи, че цялото село щяло да отиде. Няма такова нещо, категоричен бе Радев.

Той напомни, че законът предвижда до 5 години затвор за притежание на такива вещества и подчерта, че 286 души у нас са осъдени за това. Почти всеки работен ден по един осъден, изтъкна Радев и поясни, че 12 от тях са жени. По тази причина той призова хората да внимават, защото за укриване на взривни вещества има затвор.

Относно готвените промени в закона на МВР по отношение на НСО Радев заяви, че няма да има припокриване на функциите на Националната служба по отбрана с полицията. Той обясни, че идеята е да има допълнително охрана, тъй като в момента имало хора на държавна служба, които са незащитени, когато дават информация.

Източник: БНТ

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини