От х:

Днес в x:

15 °C

Заболявания от биологично замърсени храни

Понятието биологично замърсени или биологично контаминирани храни включва разнообразни живи организми, широко разпространени в околната среда. По-важни от тях са: бактерии и бактериални спори, микроскопични гъбички, вируси, рикетсии, дрожди, едноклетъчни, протозои, биотоксини, някои биологични форми на хелминти.

Те могат да се намират в хранителните продукти (първично попаднали), най-често при храни от животински произход или да са вторично попаднали в храната, във всички етапи на добиване – обработка, опаковка, транспортиране, съхранение и реализация на храните.

Приемани с храните, те могат да предизвикат заболяване у човека, пряко, чрез попадане на голям брой от тях в храносмилателната система, или косвено – чрез метаболитните си продукти в процеса на развитието и размножаването им.

В много случаи тези микроорганизми променят вкусовите качества на продуктите, но може и да не настъпят такива промени, което представлява и основната им опасност. Най-честата причина за развалянето на хранителните продукти са микробните ензими, докато бактериалните токсини се натрупват в продуктите без видими външни промени в тях.

Заболяванията от биологично контаминирани храни се класифицират като:

Бактериални и вирусни хранителни инфекции;

Хранителни заболявания;

Биохелминтози.

Хранителните инфекции са бактериални и вирусни. Към бактериални инфекции се отнасят заболяванията, при които храната е пасивен, механичен фактор в разпространението на патогенни за човека бактерии. Такива са коремен тиф, бактериална дизентерия, холера туберкулоза.

Вирусните хранителни инфекции се причиняват от храни, заразени с вируси, които се предават по фекално-орален път. Това са вирусите на хепатит А, полиовирусите, чревни вируси, ротавируси и др. Мерките, които се предприемат за ограничаване на разпространението са висока култура и хигиена за недопускане на заразите в храните.

Хранителните заболявания от микробен произход са често срещани. Храната е добър гостоприемник за тяхното развитие.

Хранителните токсикоинфекции възникват при консумация на храни, заразени с големи дози живи микроорганизми.

Салмонела. Салмонелите са много разпространени. Те живеят и се размножават в червата на топлокръвни и студенокръвни животни, включително и човек. Те са устойчиви и във външна среда от 5 – 6 дни до няколко месеца. При нагряване на 75°С те издържат 5 мин., а при 100°С умират мигновено.

Салмонелите се размножават на стайна температура, но оптималната е около 36 – 37°С и не променят вкусовите качества на храната.

Най-често салмонелите се развиват в месо от болни животни, яйца от домашни птици или в млякото при доене. Екзогенно заразяване на хранителните продукти може да стане на всеки етап от производството до консумацията му. Източник на салмонели са хора-заразоносители и гризачи. Най-честият източник на заразата е месото.

Клинична картина. Заболяването започва най-често внезапно, след консумиране на заразена храна. Започва с повръщане и болки в крема, диария, повишена температура. Продължителността на заболяването е около 2-3 дни. Диагностиката се извършва основно чрез микробиологини изследвания на остатъци от консумираната храна, повърнати материали и фекалии.

Профилактиката на заболяването включва строга хигиена, постоянен ветеринарен контрол, съхранение на хранителните продукти при подходяща температура, подходяща топлинна обработка на храна, особено меса и яйца.

Ботулизъм. Представлява най-тежкото хранително отравяне, причинено от Clostridium Botulinum, който е строго анаеробен (живее само в безкислородни условия) микроорганизъм. Той е широко разпространен в природата като се среща в почвата, особено в естествено торена.

Заразяване на продуктите се осъществява главно чрез нея. Ботулизмът интензивно се размножава с отделяне на токсини в херметично затворени стъклени и метални консерви, както и във вътрешността на колбаси, риба, шунка. Спорите на Cl. Botulinum са изключително устойчиви. Те издържат при температура 100°С няколко часа, ниските температури не им влияят, резистентни са към киселини, соли, дезинфектанти.

Ботулиновият токсин се счита за най-силният природен токсин. Веднъж образуван, хранителният токсин се запазва дълго време в хранителните продукти, но сравнително бързо се разрушава при температура 100 °С за около 15 минути. Продуктите, съдържащи ботулинов токсин са с признаци за негодност – имат неприятна миризма, горчив вкус, а консервите са бомбирани.

Понастоящем една от най-честите причини за заболяването са неправилно стерилизираните консерви в домашни условия.

Източник: http://puls.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 13.05.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Не мислете за нищо, което ви натоварва и избягвайте хора, които ви създават притеснения. Посветете деня си на приятни занимания, за да се разтоварите от стреса. Направите ли го, ще имате спокоен ден в компанията на обичани хора. Други от вас ще се подготвят за гости от далече или сами ще пътуват.
13 май 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Днес ще берете плодовете на усилията от последните дни. Може да възникнат непредвидени ситуации,но с вродената си интелигентност и находчивост ще се справите с лекота. Вземете инициативата в свои ръце, за да сте сигурни, че ще изкарате една чудесна вечер.
13 май 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Днес сте изпълнени с енергия и желание за действие. Захващате се последователно с какво ли не, но успявате да го свършите по-най добрия начин. Затова ви съветвам да използвате момента и да изберете нещо наистина важно за професионалното ви развитие. Ще срещнете съпричастност и доброта, което е добър знак.
13 май 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Имате конкретни планове за този ден и сте твърдо решени да ги свършите, особено ако вече сте били възпрепятствани да го сторите. Добре ще е ако работите съвместно с други хора, които могат да ви бъдат полезни с ценни идеи и съвети. На ваш близък му предстои пътуване, ще ви се наложи да отделите време и за него. Добри финансови постъпления.
13 май 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Чувствате се объркани и се лутате ту в една ту в друга посока. Внимавайте ласкателствата на приближен човек да не ви подведат към необмислени действия. Спокойно можете да избягате от светската суета сред семейството си, което ще ви утеши с непринудеността си.
13 май 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Днес заложете на умението си да общувате. Ще ви донесе възможности за изява на талантите и подготвеността ви. Наред с добрите новини обърнете внимание на здравето си, което може да ви създаде проблеми. Притеснения са възможни и по линия на по-възрастните родители или близки хора.
13 май 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Доверието, с което се ползвате сред колегите си ще благоприятства участието ви в общ проект. Старанието ви е забелязано и в крайна сметка ще се отрази положително на финансите ви. Ще получите предложения, които с времето ще задълбочите в нови позиции. Може би трябва да се ориентирате в тази посока.
13 май 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Прибягвате до изпитани методи, за да постигнете целите си. Нека обаче това не става за сметка на някой, от чиято помощ скоро може да имате нужда. Опитайте се да бъдете в крак с времето, дори ако трябва да пренебрегнете ваши стари прийоми.
13 май 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ако работата ви днес е свързана с контакти, бъдете сигурни, че ще успеете да свършите всичко точно така, както сте го планирали. Радвате се на подкрепата на близките си, които ще ви бъдат от полза със съвети по всяко време. Отношенията ви с любимия човек зависят в огромна степен от вас.
13 май 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Финансовите ви постъпления днес ще ви позволят да си отдъхнете. Разчитайте на приятелите си в евентуален труден за вас момент. Събират ви се доста предизвикателства, но са напълно във възможностите ви. При работа с валута бъдете внимателни. За някои от вас - пътуване в чужбина, или ще сте привлечени от някой, който се връща от там.
13 май 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Днес сте творчески настроени и съсредоточени в работата си. Сигурни сте в това, което правите и това проличава в добре свършената ви работа. Не се колебайте да използвате познанствата си относно разрешението на сериозен професионален въпрос.
13 май 2021

Хороскоп за Риби

Риби
С професионалният си подход към служебен проблем ще създадете нужната организация и условия за благоприятното му решаване. Не подценявайте качествата и на партньорите си, работете за общите си интереси и живейте в мир със себе си. Не бъдете мнителни, или поне не го показвайте.
13 май 2021
Последни новини