От х:

Днес в x:

Вековни дървета от 16 държави пазят паметни събития

    Дървета от различни видове, които са станали символи в своите държави, пазят в клоните и стволовете си древни легенди, а през конкурса „Европейско дърво на годината" те стигат до хиляди хора.

    Любими дървета от 16 държави разказват своите истории в 10-тото изданието на конкурса през 2020 година.

    Със свои значими и обичани дървета в надпреварата участват Белгия, Великобритания, Ирландия, Испания, Италия, Полша, Португалия, Румъния, Русия, Словакия, Унгария, Франция, Холандия, Хърватска, Чехия.

    България също има своя „разказвач“-500-годишният дъб от великотърновското Ново село, който спечели националния конкурс „Дърво с корен 2019", организиран от фондация „ЕкоОбщност".

    Вековното дърво е сред най-старите по възраст участници в конкурса. Той е памет и символ на селото край Велико Търново. Намира се самия център на населеното място и е свидетел на появата на поселището през 1750 година в склоновете на Балкана, където някога е имало гъста дъбова гора и блата. По случай честването на 260 г. от основаването на Ново село, през 2010 г., до старото дърво жителите засаждат малко дъбче с идеята, докато старецът е още жив и помни, да предаде историята на младото дръвче...

    Стари предания и страховити легенди, за исторически събития и романтични моменти разказват и други от дърветата в надпреварата.

    Дървото на Вещицата от Нидерландия е на 130 години. То се намира в Бладел, Северен Брабант. Със своите причудливи клони този бук оформя идеалното място и атмосфера за последния дом на Черната Кейт - зловеща жена, някога предвождала банда разбойници. Мнозина я смятали за магьосница.

    Алертонският дъб в парк „Калдерстоунс" в Ливърпул е сред най-достолепните участници в конкурса. Той е на поне 500 години.

    За него легендата разказва, че съдиите през Средновековието са заседавали под клоните му, защото по това време нямало съдилище.

    Легендата още разказва, че отворът в ствола на дървото се пропукал през 1864 г., в резултат на експлозия на кораб с барут, плаващ по р. Мърси. Взривът се чул на 30 мили и счупил множество прозорци. А една от най-романтичните и трогателни истории, които са разказани в конкурса са свързани точно с този вековник. По време на Втората световна война листа от дъба били пъхнати в коледните картички, изпратени до воюващите в чужбина паркови служители на Ливърпул, за да им напомнят за дома.

    Бял бор е пазителят на наводненото село в региона на Худобин и е номинацията за Европейско дърво на годината от Чехия.

    Худобинският бор е на 350 години и расте върху скална издатина при левия бряг на язовир „Вир”. Името му е свързано с наводненото село Худобин, което престава да съществува заради изграждането на язовира. Според легенда, разказвана от местните жители, през нощта под бора седи дявол и свири на цигулка. За звуците, които са чували, разбира се, има логично обяснение – идват от силните ветрове, които духат над долината. Въпреки това обаче легендата тук е жива.

    Кестенът от Валес е на цял век. Той е гордостта сред дърветата, номиниран от Португалия.

    С ширината на ствола си от 4,5 м, то е едно от най-големите дървета в страната. Кухината в дънера му пази множество истории за времената, когато е била място за детски игри, а след това се е превърнала в спомен за поколения възрастни. Предполага се, че този кестен е отгледан от римляните по времето, когато са разработвали златните мини в района.

    Най-старото дърво, което е претендент за „Европейско дърво на годината" е на 1200 лета и се намира в Испания.

    Трикракият дъб е пазител на хилядолетни спомени край град Навара. Счита се, че той е един от най-старите дъбове на целия Пиренейски полуостров. Заради достолепието си се е превърнал в символ за околностите на Мендаса.

    Неговата причудлива форма, напълно кухият във вътрешността си ствол, поддържан само от три големи „крака“, са му спечелили широка известност и са го превърнали в най-голямата забележителност в района.

    Мнозина се отнасят към дървото като към съсед и всяка седмица се изкачват на разходка нагоре в планината, за да поздравят дъба и се „допитат“ до него, като най-старото живо същество в града.

    И ако Трикракият испански дъб е най-възрастният участник в надпреварата, то безспорно самотната топола от калмикските степи е с най-романтичната визия. Та е от вида лавролистна топола и е на възраст 103 години. Намира се в региона Хар-булук, област Целин, Калмикия в Русия.

    Според легендата тази топола е засадена в началото на XX век от будистки монах. Той донесъл семена от Тибет, където бил на поклонение. Монахът поставил семената в кухината на тояжката си и ги заровил на най-високото място на един хълм в безкрайната степ. Тополата се превърнала в огромно дърво с разперени клони, хвърлящи гъста сянка. Всеки ездач, отправил се на дълъг път, поспирал тук, за да си почине и отправи молбите си към тополата. Дървото изпълнявало тези желания. В Калмикия Самотната топола се почита като светиня. Романтични, тъжни или въодушевяващи дърветата в „Европейско дърво на годината" разказват истории, през които можеш да научиш още нещо за отминали времена, нрави и хора.

    Гласуването за конкурса е онлайн и е до 29 февруари. Гласува се за две дървета. Всеки може да избере дървото с историята, която най-много го е впечатлила тук.

    Към 5-ти февруари българският представител - дъбът от Ново село има 2067 гласа.

    Резултатите от конкурса и победителят в него ще бъдат обявени официално на церемонията по награждаване, която ще се проведе на 17 март 2020 г. в Европейския парламент в Брюксел. Дървото, събрало най-много гласове, ще стане носител на тазгодишната титла „Европейско дърво на годината", а на номиниращия ще бъде връчена оригинална дървена статуетка, която по традиция се предава от миналогодишния на настоящия първенец.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини