От х:

Днес в x:

ЕК задейства механизма за евакуиране на европейски граждани от Китай

Европейската комисия съобщи, че задейства механизма за връщане на гражданите на ЕС от Китай като мярка срещу разпространението на новия вирус.

Искането е отправено от Франция, която има нужда от консулско съдействие за извеждане на гражданите си от град Ухан. ЕС ще осигури два самолета за връщането на европейците от Китай, като стойността на полетите ще бъде покрита с европейски средства, се посочва в съобщението на ЕК.

Припомняме, че Франция и Германия са първите европейски държави, в които бяха потвърдени случаи на заразени с коронавируса.

Първият полет отпътува днес от Франция, а вторият е насрочен до края на седмицата. Гражданите на ЕС в Китай могат да поискат съдействие да се върнат у дома, независимо от коя държава имат паспорт, пояснява комисията.

Предвижда се на разположение да има 100 места във втория полет. Засега е разрешено връщането само на онези, които не са болни и не проявяват признаци на заболяването. ЕК допълва, че е възможно в следващите дни да бъдат получени нови заявки за съдействие.

По-рано от Министерството на външните работи заявиха, че страната има готовност да изпрати правителствения самолет, за да бъдат евакуирани тримата български студенти в Ухан.

Вчера БНТ съобщи, че българин, завърнал се от китайската столица Пекин, е потърсил помощ в Инфекциозната клиника на ВМА заради съмнения за новия китайски коронавирус. Според лекарите обаче симптомите му не приличат на тези на новия коронавирус. Първоначално мъжът е бил поставен под домашна карантина, но след това е бил приет в клиниката за наблюдение. Целта е да се избегнат евентуални усложнения, тъй като пациентът има придружаващи заболявания.

Готовност да приемат пациенти имат и Инфекциозна болница и УМБАЛ "Св. Анна". До седмица се очакват реактивите, с които се тества наличието на коронавирус. 

Междувременно американски учени потвърдиха, че работят върху създаването на ваксина срещу новия вирус.

Ройтерс съобщи за първи първият случай на заразен в Обединените Арабски емирства. По последни данни загиналите са 132 души, а близо 6000 са се заразили.

Пикът на разпространение на новия тип коронавирус в Китай се очаква след 7-10 дни, предаде РИА Новости. Не се прогнозира мащабен ръст на заболеваемостта. Това е заявил ръководителят на специалната експертна комисия към Държавния комитет по въпросите на здравеопазването Чжун Нан Шан.

Източник: offnews

Коментари в сайта

Последни новини