От х:

Днес в x:

Откриха "изненадващ" междузвезден материал, по-стар от Слънчевата система

Разбил се е на Земята през 1969, с което приключило епичното му пътешествие от няколко милиарда години, а може би и повече.

Във вътрешността на мистериозната космическа скала – позната като метеорита Алиенде, - паднала в Мексиканската пустиня преди половин век, учените идентифицирали междузвезден материал, датиращ от преди образуването на Слънчевата система, който съществува под форма, за която дори не сме подозирали.

Откриването на подобен древен материал – следи от звезден прах от междузвездното пространство, известни като пресоларни зърна, е истинска рядкост, но не е нещо нечувано.

Едва преди няколко седмици екип учени оповести, че пресоларни зърна са били открити във вътрешността на друг метеорит, разбил се на Земята през 1969 година в Австралия. Те представляват най-стария известен ни до момента материал, като възрастта им е между 5 и 7 милиарда години.

За сравнение Слънчевата система е на възраст около 4.6 милиарда години.

Сега учени от Вашингтонския университет идентифицирали наличието на пресоларни зърна и в част от метеорита Алиенде. Откритието противоречи на всичко, което знаем за междузвездните пътешественици.

В този случай пресоларните зърна били съставени от силициев карбид и били открити в участък на метеорита, известен като Любопитната Мари.

Според настоящите разбирания за формирането на Слънчевата система, пресоларните зърна на биха оцелели в подобна среда.

Любопитната Мари е впечатлявала с необичайни вещества и преди. В този случай необичайно е наличието на силициев карбид в точно тази част от метеорита, която в по-голямата си част е изградена от калций и алуминий – смес от минерали смятана за най-старото твърдо вещество, от което се образувала Слънчевата система.

Смята се, че това съединение се е образувало в супергорещите условия в слънчевата мъглявина – врящата комбинация от газ и прах, дала началото на Слънцето и Слънчевата система.

Смята се, че калциево-алуминиевото съединение се е образувало близо до Слънцето при температури над 1 500 келвина, при която пресоларните зърна на биха могли да оцелеят.

В рамките на експеримент, при който учените загрели миниатюрна мостра на Любопитната Мари, те идентифицирали силициев карбид във вътрешността на калциево-алуминиевото съединение – неочаквана комбинация от вещества, която подсказва, че може би е време да променим разбирането си за слънчевите мъглявини.

Учените не знаят как силициевият карбид от друга звезда си е проправил път към тези първични зърна, но фактът че го е направил ще ни накара да преосмислим всичко, което знаем за формирането на Слънчевата система.

Източник: sciencealert.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини