От х:

Днес в x:

8 °C

Прогноза: Токът скача, ако проблемът с водата не се реши

Скок в цената на тока, ако проблемите с водата останат нерешени. Това е свързано с възпрепятстване нормалната работа на ВЕЦ-овете. При този сценарий топлоелектрическите централи ще трябва да поемат производството на електричество, а това неминуемо ще се отрази на цената за средния потребител.

„Цялата енергийна система ще генерира много големи разходи и много големи загуби съответно. За момента правителството удържа да не увеличи цената на тока, но това започва да става неизбежно. И тук говорим за много голямо увеличение на цената на тока. За момента индустрията го отнася, но това не може до безкрайност да се поддържа“, предупреди експертът по управление на околната среда Боян Рашев пред БНР.

 

Според него единственото решение за Перник е софия да подава вода към миньорския град. Това може да стане, само ако се даде вода от яз. „Бели искър“, коментира още Рашев.

 

„Не казвам, че прехвърлянето на вода към Перник ще създаде проблем там, но ако сушата продължи и ако в Рила няма валежи през зимата, може напролет да се окаже, че всичките ни големи язовири са относително празни, а това най-тежко би се отразило на енергийната система“, допълни експертът.

 

Скандалите в екоминистерството не спират само с водата. От края на миналата година България има и проблем с боклука. Според Рашев в страната ни е започнал внос на отпадъци в края на 2018 година, след като Китай затвори границите си за боклук.

 

„Огромни количества боклук се внасят напълно законно. В България се случват много инвестиции в рециклирането точно защото Китай вече не е единственото място, където Европа да си рециклира боклука. България има конкурентни предимства в сравнение със Западна Европа в много отношения. Германия примерно в момента рециклира много голяма част от пластмасите си в България. И в Румъния, и в Полша, в цяла Източна Европа. Тук въпросът е каква част от този боклук, дето идва в България, реално се рециклира и каква част се изгаря някъде и от тоя, дето се изгаря някъде, каква част се изгаря по адекватен начин, така че да няма замърсяване“, коментира експертът.

 

Боян Рашев определи като лудост призива да се забрани целия внос на отпадъци, защото ако се направи, това би довело до проблеми за цялата индустрия.

Източник: Фрогнюз

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини