От х:

Днес в x:

Путин внесе законопроекта за изменението на руската конституция

Президентският законопроект за изменение на Конституцията е внесен в Държавната дума на 20 януари. Съветът на Държавната Дума и комисията по държавно изграждане и законодателство ще го разгледат на 21 януари, когато ще бъде определена датата за първото четене. Второто четене, според ръководителя на съответната комисия Павел Крашениников, може да се проведе през февруари.

Текстът на законопректа е публикуван. Той предвижда изменение на 22 члена от Конституцията. Сред предложените промени са установяването на минимална работна заплата, не по-ниска от издръжката за живот, предоставянето на Държавната дума правомощия да одобрявава кандидатите за премиер и членове на правителството, закрепване ролята на Държавния съвет с основния закон и ограничението едно и също лице да зеама двата мандата поста президент. Документът предвижда внасянето му на общоруски вот, който според източници може да се проведе през април.

Измененията не засягат разпоредбите на първа и втора глава на Конституцията, които изискват свикване на Конституционното събрание и приемане на новата Конституция на референдум.

Путин обяви плана си за изменение на Конституцията в обръщение до Федералното събрание на 15 януари. Руският лидер предложи предоставяне правомощия на Държавната дума за одобряване на премиера и членовете на правителството, закрепване ролята на Държавния съвет с основния закон и затягане на изискванията към кандидатите за президент. Според журналисти и политолози това може както реално да укрепи всички институции на властта в Русия, така и да помогне на самия Путин да запази властта след края на президентския му мандат през 2024 година.

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    23
    23
    2 0
    23:22, 20 яну 2020
    ха ха ха боклулът ползва номерата на др. боклук, на ердоган , за да останат на трона вечно
Последни новини