От х:

Днес в x:

14 °C

Индия не вярва на Джеф Безос

Основателят на Amazon и най-богатият човек на планетата Джеф Безос пристигна в Индия и каза пред медиите, че възнамерява да инвестира в индийските компании 1 милиард американски долара, които ще се използват за цифровизацията на малкия и средния бизнес. Целта на инициативата е да се ускори развитието на местния пазар, за да може към 2025 година Amazon да експортира стоки от Индия за $10 милиарда.

„Искам да направя едно предсказание. Предсказвам, че 21-век ще бъде индийският век“ – заяви милиардерът.

Безос каза още, че според него, за 21-век най-важният алианс ще бъде алиансът между САЩ и Индия, която е „най-старата и най-голяма демокрация в света“.

Но Business Insider съобщи, че Индия не вярва на Безос. Неговата визита се осъществява на фона на многохилядни протести. Излезлите на улицата хора твърдят, че всъщност Amazon прави точно обратното – задушава средния и малкия бизнес, като принуждава компаниите от тази сфера да продават при минимално възможни цени, които по този начин губят ресурсите си за развитие.

Протестите не са единственото, с което се сблъсква Amazon в Индия. Миналата година индийското правителство прие закон за справедлива интернет конкуренция, която забранява на Amazon и Flipkart (собственост на Walmart), да сключват договори с местните компании за ексклузивни продажби. Но се получи обратния ефект – след като законът влезе в сила, от онлайн каталозите изчезнаха повечето индийски стоки.

Към днешен ден Amazon владее 31,2% от индийския пазар, а Flipkart – 31,9%.

Източник: kaldata

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини