От х:

Днес в x:

1 °C

Държавата без много шум подготвя водна криза за цялата страна

Властите приеха предложената от премиера Бойко Борисов идея да се създаде държавен ВиК холдинг, в който да влязат всички местни дружества. Капиталът на "Български ВиК холдинг" ЕАД ще е в размер на 1 млрд. лв. ще се формира от тазгодишния бюджет. Разбира се, идеята е да се предотвратят водни кризи като тази в Перник. Само че вероятно ще се постигне обратен ефект заради някои от следните проблеми. Анализ на Money.

Проблемът с централизацията

 

Централизираното взимане на решения никога не е най-бързият и точен подход, освен в много малки организации. Информацията трябва да стигне от локацията с проблем до централата, да се вземе решение и тя да се върне обратно. Това обикновено отнема време, да не говорим, че могат да се получат всякакви изкривявания по пътя.

Интересното е, че именно липсата на комуникация е сред причините, довели до състоянието на язовир "Студена", освен некачественото управление от страна на Министерството на околната среда и водите, е проблем с комуникацията - От местното ВиК не са уведомили навреме, че във водоизточникът няма достатъчно вода, за да се вземат мерки предварително.

С още един слой в лицето на националния холдинг ВиК тази група проблеми няма да станат по-лесно предотвратими. Всъщност ще се влошат.

Загубата на отговорност

За момента беше уволнен директорът на ВиК Перник Иван Витанов за това, че не е сигнализирал навреме за кризисно ниското ниво на язовира, а бившият министър на околната среда и водите Нено Димов подаде оставка. Лесно може да се допусне как когато има още едно звено по веригата, институциите ще започнат да си прехвърлят топката за управленските решения.

В крайна сметка, наказан при следващия такъв инцидент може да се окаже отново никой, докато хиляди (в случая - около 100 хил. души) стоят месеци наред обратно в каменната ера.

Липсата на частна инициатива

Може да е шокиращо, но подобен проблем едва ли би се случил, ако язовирът (или, което е още по-добре, цялата водопреносна система) беше частен. През годините държавата се е доказала като лош стопанин на водоемите в цялата страна, при това не само по отношение на нивото на водата в тях.

Скъсването на язовирни стени и диги е на практика хроничен проблем, а същото важи и за липсата на поддръжка. Например през лятото проверка в община Тунджа на 129 язовира установи, че само десетина са изрядни. Дори и примерът да не е приложим за всички региони на страната, дял, по-нисък от 10%, е плашещо нисък.

Резултатите от държавното стопанисване и управление (или по-скоро липсата на такива) на водоемите се виждат ежегодно всяка година, когато при скъсване на диги се наводняват населени места и хората рязко се превръщат в безимотни. Така в текущата ситуация се оказва, че както твърде малко, така и твърде много вода са на практика опасни.

Унищожаването на данъкоплатски средства

Сумата от 1 млрд. лв. изобщо не е малка. Тя е почти равна на вноската ни в ЕС за тази година (1,3 млрд. лв.) и е повече от разходите за култура и спорт (общо 0,7 млрд. лв.). Предвид изтъкнатите по-горе фактори едва ли новата "структура шапка" ще е особено ефективна (дори вероятно ще е обратното), което само по себе си я прави безсмислена.

Тук обаче има и още три компонента. Първият от тях е, че откриването на толкова скъпа институция ще се превърне в удобен повод за назначаване на близки до управляващите служители - феномен, който се наблюдава на всяко ниво на публичната администрация, което допълнително подрива ефективността ѝ. Вторият е, че всяка една държавна структура, за съжаление в България почти по презумпция, крие рисковете да се превърне в черна дупка за корупция - нещо, от което

Третият е свързан с макросредата. В условия на задаваща се рецесия, управляващите трябва да мислят как да спестяват средства, а не как да похарчат всеки лев, до който се докопат. За жалост, виждаме проявление именно на втория начин на мислене. Той води до структурни изкривявания на средата, да не говорим за липсата на средства, с които ще се окаже страната, когато рецесията всъщност настъпи. Но това не е проблем на управляващите, които в момента раздават с щедри шепи, защото държавните заеми се плащат от данъкоплатците.

Заключение на неприключил казус

До ситуацията в Перник се стигна, защото държавата си е присвоила стопанисването и управлението на водните ресурси. Разбира се, както всяка друга услуга, няма никакъв смисъл тя да се предоставя от държавата, както може би в областта вече добре разбират. Не е нужно да си представяме какво би се случило, ако тя влезе в управлението на други важни неща, като храните (дефицити до 90-те години), образованието (деветокласниците у нас са на челните места по функционална неграмотност) или детските градини (също без достатъчен капацитет).

Абсурдна е идеята е, че ни трябва още повече държава, за да се разрешат проблемите, създадени от държавата. Това е като да се каже, че един алкохолик има нужда от още пиене, за да си излекува цирозата. Тогава до какво ще доведе новата структура?

Предвид текста по-горе, то вероятно няма да е подобряване на услугите за гражданите. Напротив, по този начин се създава още по-сложна структура, а колкото по-сложна е една такава, толкова по-уязвима е на проблеми. Но това не е най-лошото. Холдингът на практика представлява още една брънка, в която да потъват пари - засега 1 млрд. лв., звено, което ще направи взимането на решения по-тромаво, а не по-бързо, структура, чрез която индивидуалната отговорност ще се размие още повече, и поредна потенциална дупка за корупционни схеми.

Така не само държавата не разрешава системно проблемите, които сама е създала, но и създава възможност в бъдеще всеки град да изпитва проблемите на Перник, само че още по-скъпо за данъкоплатеца, защото 1 млрд. лв. от джоба ни ще са потънали във ВиК холдинга.

Източник: money.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

 • 1
  Ле
  ленин
  1 0
  21:50, 21 яну 2020
  Ей не се наядоха ГРОБ.Така ли няма кой да го разкара тоя измамник?

Хороскоп за 23.02.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Мнозина от вас ще предпочетат да посветят времето си на полезни и приятни неща, с които да зарадват най-близките си. Забравете за грижите свързани с професионалните дела и се наслаждавайте пълноценно на почивката си. Можете също така да освободите голяма част от натрупаното напрежение, като се занимавате със спорт.
23 фев 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Не се поддавайте на внушения и не позволявайте нечие лошо настроение да развали вашето. Ще получите обаждания, които ще ви зарадват и ще дадат простор на мечтите ви. Очакват ви приятни часове с любимия човек. Не подценявайте желанието му да сте заедно. Ще се изненадате от едно предложение.
23 фев 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Едва ли ще се задържате за по-дълго време на едно място днес и с право приятелите ви ще се оплакват, че не могат да ви открият. Имате нужда от свеж въздух, затова едва ли стоенето вкъщи ще е предпочетеният от повечето от вас вариант. Разходка сред природата ще ви се отрази чудесно и ще ви зареди с достатъчно свежа енергия.
23 фев 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Мислете за себе си и за бъдещето си. Погрижете се за нещата, които ви дават сигурност и не пренебрегвайте мнението на близките си. С добра организация ще подобрите работата и материалното си положение, което ще се отрази на целия ви живот. Отношенията ви с партньора се нуждаят от повече яснота.
23 фев 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще получите добри възможности за придобивки, от които ще се възползвате максимално. Основателно ще насочите интересите си към сегменти, в които владеете положението, от там ще дойдат и парите. Не избързвайте в нищо и внимателно обмисляйте действията си. Погрижете се да не пропускате важните моменти в живота на близките си.
23 фев 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Голяма част от вас посрещат гости днес, затова е твърде възможно планираната почивка да остане на заден план. Затова пък бъдете сигурни, че приятното прекарване ви е сигурно. Имате конкретна идея за нещо, което отдавна ви вълнува и съвсем скоро ще се радвате на чудесна възможност, за да я осъществите. Намерете време и за почивка днес.
23 фев 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Денят ви ще е забързан и често с напрежение, но не изпадайте в стрес. Ще работите по приключване на задача, резултатите от която имат отношение към финансите на семейството ви. Ако времето не ви стигне за всичко, което планирате, потърсете подкрепа. Сигурно е, че такава няма да ви бъде отказана.
23 фев 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Днес ще трябва да обърнете повече внимание на отношенията си със сърдечния партньор. Дайте всичко от себе си, за да предотвратите евентуалните конфликти. Ще срещнете хора, с чиято помощ може да повишите професионалната си квалификация, а също и финансовите си приходи. Не пренебрегвайте и духовното си здраве.
23 фев 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Възможно е да се ангажирате с непредвидени задачи и да поемете чужди отговорности. Това ще обогати житейския ви опит, но ще ви по изнерви. Домашните проблеми също ще ви заставят да търсите решения и в края на деня се очаква да сте уморени. Починете си и не търсете причини да слизате в конфликт с близките си.
23 фев 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Не са изключени затруднения, които да ви разколебаят по отношение на планирано пътуване или друга подготвяна среща. Каквито и да са причините, не се гневете на околните. Избягвайте ненужни спорове и доказване на надмощие. Нуждаете се от почивка, за това приемете приятелска покана за среща.
23 фев 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Днес ще трябва да положите усилия, за да постигнете разбирателството, към което се стремите. Нищо не идва от само себе си през този ден, но нека това не ви обезсърчава. Не се поддавайте на лошо настроение, а направете нещо, което ще ви накара да се почувствате добре. Дори да смятате, че това е прост каприз, не се колебайте да го изпълните.
23 фев 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Едно събитие ще ви направи доволни и ще повиши самочувствието ви. Но не се изживявайте като първа инстанция, дайте правото и на другите да имат мнение. Така достойнството и авторитетът ви ще се запазят, освен това ще научите нещо полезно за себе си. Усещането ви за скорошна развръзка на личен проблем не е погрешно.
23 фев 2020

Случаен виц

Последни новини