От х:

Днес в x:

Св. Атанас съблича кожуха, именици посрещат с пиле на трапезата

Православната църква почита днес свети Атанасий Велики, имен ден празнуват Атанас, Атанаска, Наско, Насо, Нася. Именици днес са 60 345 души, сред тях 46 900 мъже и 13 445 дами, според данните на НСИ. 

Името е от гръцки произход и означава "безсмъртен". 

Народът ни вярва, че Свети Атанасий е покровител на зимата, снега и студа. Според вярванията зимният Св. Атанас си съблича кожуха, за да дойде лятото. Българите наричат зимния Атанасовден "Среди зима", тъй като народното поверие гласи, че след празника зимата си отива, защото св. Атанас се качва на своя бял кон, облича бяла копринена риза и се провиквал от Балкана: "Иди си зимо, идвай лято!".

Атанасовден, както и вчерашният Антоновден, се честват и като празник на ковачи, железари, ножари и налбанти. По традиция трапезата включва пиле, приготвено с ориз, което се раздава на близки и съседи за здраве.

Св. Атанасий е роден в бедно християнско семейство. Още от малък се увлича по християнските идеи. Това прави впечатление на Александрийския архиепископ Александър. След като завършва своето образование, Св. Атанасий е назначен за секретар на архиепископа на Александрия. Няколко години по-късно през 319 г. младият Атанасий е произведен в свещенически сан – дякон. Той е един от участниците в Първия вселенски събор, който се е провел в малоазиатския град Никея през 325 г. Една година след това историческо събитие Св. Атанасий е назначен за архиепископ на град Александрия. Той се противопоставя на Арий и неговото учение. Самите противници на официалната ортодоксална църква, чийто представител е Св. Атанасий, свикват църковен събор в град Трир. Участниците в него и техните решения се противопоставят на официалната християнска догма.

Атанасий умира на 18 януари 376 г. на 76-годишна възраст. 

Източник: offnews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини