От х:

Днес в x:

Нов проект за културното наследство спечели община Димитровград

Община Димитровград е водещ партньор в съвместен проект между общини и сдружения от 8 държави по проект: „Противоречивото наследство в европейските градове - създаване на европейски разказ за оспорвани идентичности чрез участието на гражданите“.

Партньори на Димитровград са асоциация АТРИУМ и община Карбония от Италия, община Щей - Румъния, община Солнок - Унгария, общините Тирана и Шкодра - Албания, община Нова Горица - Словения, община Пьотрков Трибуналски - Полша и община Силварес Лусада от Португалия. Проектът се реализира по програма „Европа за гражданите“ за стойността от 148.680 €. 

Идеята за културното наследство е тясно свързана с Европейската концепция за идентичност. Връзката между трайното осезаемо наследство и приемствеността при поколенията и широко разпространено разбиране в Европа. Идеята за наследството включва редица преплетени явления като идентичност, памет, възпоменание, разказване на историята и мястото. С концепцията за „противоречивото наследство“ реферираме наследство, което включва разминаване на различни истории и липса на съгласие и последователност в начина на представяне на миналото и спомените, използвани в публичните пространства. Навсякъде в Европа има много градове, които се характеризират със значително присъствие на така нареченото „противоречиво наследство“ (империализъм, национализъм, тоталитаризъм и недемократични режими), което е трудно да се управлява. Третирането на материалното наследство, което намесва политически чувствителни материи, изисква внимателен анализ как да бъде интерпретирано и представено. Това е постоянен риск да възникне неразбиране или обвинение в исторически ревизионизъм по отношение на режимите, които са сътворили това наследство.Целта на проекта е да насърчи политиците, местните организации и гражданите да изготвят нови подходи за въздействие върху по-малко догматичното използване на наследството - това, което насърчава критическото мислене, признава плурализма в мирогледа и правото на всеки човек да разбира, създава, свързва и води диалог относно миналото.

Проектът дава възможност на общини от няколко държави да насърчат взаимното познание и засилят взаимодействието между различните заинтересовани страни и партньори на международно равнище, които са ангажирани с посрещането на предизвикателствата на управлението на „противоречивото наследство“; да споделят и обменят опит и практики, да ги развият или адаптират към специфичните условия при развиването на нови програми и да инициират нови подходи и по-големи проекти по отношение на управлението на „противоречивото наследство“ в урбанистичния контекст.

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Пр
    прост селянин
    1 0
    18:48, 16 яну 2020
    Еха , страхотен проект."Противоречиво наследство" - мечта за хонорарите за екипа.Сигурно и на тях не им е ясно за какво става дума.Но ще има за "лапане" и то много от разни калинки в общината!
Последни новини