От х:

Днес в x:

8 °C

Астрономите разкриха междузвездното пътуване на един от градивните елементи на живота

  Фосфорът, присъстващ в нашите ДНК и клетъчните мембрани, е съществен елемент за живота, както го познаваме. Но как е пристигнал на ранната Земя е загадка. Сега астрономите са проследили пътуването на фосфора от звездообразуващи региони до комети, използвайки комбинираните сили на ALMA и сондата на Европейската космическа агенция Rosetta. Техните изследвания показват за първи път къде се  образуват молекули, съдържащи фосфор, как този елемент се пренася в кометите и как определена молекула може да е изиграла решаваща роля за появата на живота на нашата планета.

  „Животът се появил на Земята преди около 4 милиарда години, но все още не знаем процесите, които го направили възможен“, казва Виктор Ривила, водещият автор на ново проучване, публикуванов списанието Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.

  Новите резултати от Atacama Large Millimeter / Submillimeter Array (ALMA), в който Европейската южна обсерватория (ESO) е партньор и от инструмента ROSINA на борда Rosetta, показват, че фосфорният моноксид е ключово парче в пъзела на произхода на живота.

  С ALMA, която позволи детайлно да разгледа звездообразуващия регион AFGL 5142, астрономите могат да определят къде се образуват съдържащи фосфор молекули, като фосфорния моноксид. Новите звезди и планетарни системи възникват в облачни облаци от газ и прах между звездите, което прави тези междузвездни облаци идеалните места за търсене на градивните елементи на живота.

  Наблюденията на ALMA показват, че молекули, съдържащи фосфор, се създават, докато се образуват масивни звезди. Потоците газ от младите масивни звезди отварят кухини в междузвездни облаци. Молекулите, съдържащи фосфор, се образуват по стените на кухината, чрез комбинираното действие на удари и радиация от младата звезда. Астрономите също показаха, че фосфорният монооксид е най-разпространената фосфорна молекула в стените на кухината.

  След търсенето на тази молекула в звездообразуващи региони с ALMA, европейският екип премина към обект от Слънчевата система - известната комета 67P / Чурюмов-Герасименко. Идеята беше да се проследи следата на тези съединения, съдържащи фосфор. Ако стените на кухината се срутят и образуват звезда, особено не толкова масивна като Слънцето, фосфорният окис може да замръзне в ледените прахови зърна, които остават около новата звезда. Дори преди звездата да се формира напълно, тези прахови зърна се събират и образуват камъчета, скали и в крайна сметка комети, които се превръщат в преносители на фосфорен моноксид.

  ROSINA - спектърметърът на орбиталния апарат Rosetta за йонни и неутрални анализи, събира данни от 67P в продължение на две години, докато Rosetta обикаля около кометата. Астрономите бяха открили следи от фосфор в данните на ROSINA, но не знаеха каква молекула го е пренесла там. Катрин Алтваг, главният изследовател на ROSINA и автор в новото проучване, получава представа каква може да е тази молекула по време на конференция от астроном, изучаващ звездообразуващи региони с ALMA: "Тя каза, че фосфорният моноксид ще бъде много вероятен кандидат, така че се върнах при нашите данни и той беше там! "

  Това първо наблюдение на фосфорен моноксид върху комета помага на астрономите да установят връзката между регионите, където молекулата е създадена, чак до Земята.

  "Комбинацията от данни на ALMA и ROSINA разкри химическа верига по време на целия процес на образуване на звезди, при който фосфорният моноксид играе доминиращата роля", казва Ривила, който е изследовател в Астрофизичната обсерватория Arcetri на INAF, Италианския Национален институт по астрофизика.

  „Фосфорът е от съществено значение за живота, какъвто го познаваме“, добавя Алтвег. "Тъй като кометите най-вероятно доставят големи количества органични съединения на Земята, фосфорният оксид, открит в кометата 67P, може да подкрепи връзката между кометите и живота на Земята."

  „Откриването на фосфорен моноксид беше благодарение на интердисциплинарен обмен между телескопи на Земята и инструменти в космоса“, казва Алтваг.

  Леонардо Тести, астроном на ESO и европейски оперативен мениджър на ALMA, заключава: „Разбирането на нашия космически произход, включително колко общи са химическите условия, благоприятни за появата на живот, е основна тема на съвременната астрофизика. Докато ESO и ALMA се фокусират върху наблюденията на молекули в далечни млади планетарни системи, прякото изследване на химическия инвентар в нашата Слънчева система е възможно благодарение на мисии на ESA, като Rosetta."

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 23.02.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Подходящо е за вас да си останете вкъщи и да си починете от напрежението през изминалата седмица. Има всички шансове за успех, тъй като околните имат нужда от същото и никой няма да ви пречи. Обърнете внимание на здравето си, моментът е добър за разтоварващи диети и спорт. Живейте според собствените си изисквания.
  23 фев 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Разговорите и срещите ще носят добри плодове, а някъде измежду приятелите се спотайва някой, чиито чувства надхвърлят границите на приятелството. Ако все пак се решите да превърнете флирта в любовен роман, премислете пет пъти дали си струва да жертвате добър приятел за мимолетна любовна авантюра. В дома ви разправиите около парите могат да породят враждебност. Можете да посмекчите конфликта и дълбоките разриви при условие, че управлявате по-разумно домашния бюджет.
  23 фев 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Този ден ще премине под знака на емоциите за представителите на Близнаци. С каквото и да се заемете неминуемо очаквайте различните настроения да властват около вас днес и често може да ви се налага да внасяте необходимото равновесие. Разбирате се чудесно със сърдечния партньор, подкрепяте го в начинанията му и той оценява усилията ви.
  23 фев 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Бликате от енергия и жизнеността ви е заразителна за околните. Изкушавате се да нарушите правилата и точно днес това най-вероятно ще ви донесе успех. Не се впускайте в твърде рисковани начинания без да сте сигурни в себе си. Някои от вас подновяват предишна емоционална връзка, което обаче не е за препоръчване.
  23 фев 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Като истински бойци, ще се възползвате от всяка ситуация, извличайки максимална полза за себе си. Без да бягате от проблемите, ще поемате отговорности и ще търсите подходящи начини за справяне с тях. Не отказвайте предложена ви помощ, вие също се нуждаете от внимание и отдих.
  23 фев 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Развитията в последно време ще ви подтикнат да направите промени в живота си, за да стане той по-привлекателен и спокоен. Не е нужно да поемате и още отговорности, прагматично ги разпределете с околните. Приемете готовността им да ви помогнат. Това ще ви облекчи и освободи време за развлечения.
  23 фев 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Важен ангажимент ще ви принуди да станете по-активни и действени. Умората няма да ви тежи, защото очакванията ви са големи. И с право. Ще подобрите финансовото си състояние и ще планирате бъдещите си проекти. Бъдете мили с роднините си. Те също се стараят, до колкото могат да ви бъдат полезни.
  23 фев 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Предстои ви кратко пътуване, което ще ви подейства обновяващо. Имате нужда от разнообразие и презареждане с енергия, така че не го пропускайте. Не се тревожете за работата си или за каквото и да било, забавлявайте се, и с радост ще установите, че нещата са се подредили така както вие ги желаете.
  23 фев 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Помързелувайте днес и си починете добре. Никакви спешни ангажименти няма да изникнат, нито ще се налага да спорите с близките си. Просто условията за отдих са идеални, а как ще ги оползотворите е само ваш "проблем".
  23 фев 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Не бъдете безразлични към чувствата на околните и не ги изолирайте от живота си. С някои от тях имате по-задълбочени взаимоотношения, които би трябвало да ви носят наслада, а не отегчение. Не налагайте мнението си, бъдете търпеливи и отстъпчиви. С чужда помощ ще приключите своя задача и ще ви остане време за почивка.
  23 фев 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Ще помогнете на някого по-бързо да се справи с проблема си, като споделите собствения си опит и го накарате да се довери на вътрешния си усет. Ще уважавате онези, които оспорват разбиранията ви. Това ще ви накара да се почувствате доволни от себе си, защото сте уважили правото на личен избор и свободна воля.
  23 фев 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Занимания на открито и пътуване с приятели може би ще удовлетвори страстта ви към приключения. Не се притеснявайте дори и да не сте в предни позиции на инициативата, това е чудесен повод да се разтоварите. Едва ли ще отхвърлите предложение за среща с някой, който не спира да ви вълнува.
  23 фев 2020
  Последни новини