От х:

Днес в x:

26 °C

Странни обекти забелязани в центъра на Млечния път

Има нещо много странно в центъра на Млечния път.

Като за начало обкръжението на една свръхмасивна черна дупка е необичайно място, но сега астрономите открили и 6 обритиращи около Стрелец А обекта, които не приличат на нищо друго в галактиката. Те са толкова странни, че са обособени в напълно нов клас – астрономите ги наричат G обекти.

Първите два обекта G1 и G2 привлекли за пръв път вниманието на учените преди близо две десетилетия, като необичайните им орбити и странна природа постепенно продължили да приковават интереса и през следващите години.

Изглеждали като гигантски газови облаци с ширина 100 астрономически единици, но не се държели като такива.

“Обектите изглеждаха като газ, но се държаха като звезди”, казва физикът и астроном Андреа Гез от Университета в Калифорния, Лос Анджелис.

Тя и колегите и изследват галактическия център от над 20 години. Сега, на база събраните данни, екип астрономи, оглавяван от Анна Сиарло идентифицирал още 4 подобни обекта G3, G4, G5 и G6.

Орбитите им са напълно различни от тези на G1 и G2. Като цяло G обектите имат орбитален период от 170 до 1 600 години.

Все още не е ясно какво точно представляват, но според Гез фактът, че G2 е останал непокътнат при достигане на най-близката си точка с черната дупка, е красноречив.

“В най-близката си точка имаше много силен отпечатък. Бяхме го наблюдавали и преди, и не изглеждаше толкова странно, докато не разгледахме по отблизо черната дупка – тогава той се издължи, а голяма част от газа се разпокъса. Превърна се от един напълно безобиден обект – когато се намираше все още на разстояние от черната дупка – в нещо изкривено при най-близката си среща с нея, изгуби външната си обвивка, а сега отново става по-компактен”, казва тя.

Първоначално било смятано, че G2 е облак водороден газ, който ще бъде разкъсан и унищожен от Стрелец А, предизвиквайки зрелищни фойерверки. Но нищо такова не се случило.

Астрономите вярват, че отговорът се крие в масивните двоични звезди. През повечето време бинарните звезди, заключени в обща орбита, водят безинтересно съществуване. Но понякога – подобно на сблъскващи се бинарни черни дупки – не също се сблъскват помежду си и образуват една голяма звезда.

Когато това се случи, те произвеждат огромен облак газ и прах, който обгражда новосформираната звезда в продължение на милион години след сблъсъка.

“Нещо трябва да е поддържало компактността на G2 и да му е позволило да преживее близката си среща с черната дупка”, казва Сиарло. “Това е доказателство за наличието на звезден обект във вътрешността на G2”.

А останалите 5 обекта? Възможно е същото да важи и за тях. Повечето звезди в галактическия център са масивни, а голяма част от тях и бинарни. Екстремните гравитационни сили около Стрелец А, може да са достатъчни за дестабилизиране на бинарните им орбити.

Възможно е сливането на звезди да е много по-често срещано явление във Вселената, отколкото сме предполагали.

Черните дупки може би насърчават сливането на бинарни звезди. Възможно е голяма част от звездите, които сме наблюдавали без да разбираме, да са продукт на подобни сливания.

Изглежда G обектите имат доста общи неща, каквото и да представляват. Съществуват още толкова много въпроси за изясняване, като мистериозните фойерверки от Стрелец А през изминалата година.

Дали не са били закъсняла реакция от апсидата на G2? Ще трябва да продължим да наблюдаваме странната малка свръхмасивна черна дупка внимателно, за да видим на какво ще се натъкнем.

Източник: sciencealert.com
 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 28.09.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Днес ще се наложи да проявявате съобразителност и достатъчно комбинативност, за да постигнете целите си. Вие сте чаровни и привлекателни, и в определени моменти можете да разчитате и на това. Може би трябва да промените част от стратегията си по отношение на дадена личност, за да привлечете интереса й.
28 сеп 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Не си пилейте силите и енергията в неясни и мъгляви възможности. Насочете вниманието си към важните моменти от дейността си. Работата ви с документи изисква повишено внимание, но ще ви осигури добри резултати във финансовата сфера. Ще ви занимават проблемите на близките ви и с подкрепата си ще им бъдете полезни.
28 сеп 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Не се притеснявайте за времето си днес, ще ви стигне за всичко, което планирате. За сметка на заетостта си ще повишите финансите, бъдете доволни и не проявявайте излишно капризите си. Прибързаните решения не са препоръчителни, с тях рискувате да сгрешите. Бъдете толерантни към онези, които понасят обратите в настроенията ви.
28 сеп 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Ако изпитате затруднения в работата си не се притеснявайте да потърсите подкрепа. Новини и предложения за нова работа ще зарадват други от вас. Достатъчно време сте посветили на конкретна задача, за да се отказвате от нея вече накрая й. Ще обновите връзката си с интимния ви партньор, преоткривайки в него нови качества.
28 сеп 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще срещнете добър прием днес сред колеги и клиенти. На предложенията ви ще се погледне благосклонно, предвид доказани качества и успехи. Самочувствието ви ще се подхранва и от споделените с партньора ви чувства. Връзката ви е силна и стимул за развитието ви. Ако търсите работа ще получите интересно предложение.
28 сеп 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Денят ще ви донесе много поводи за радост в личен и делови план. Прибързаните решения днес едва ли ще са най-удачното средство за действие. Нужна ви е по-дълготрайна стратегия, съгласувана с екипа ви.
28 сеп 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Поставяте си високи цели и в определени моменти ще трябва да забавяте темпото, което налагате, за да успявате. Една приятна изненада от любимия ви човек. Споделете вечерта си с него и бъдете на място, което ще ви помогне да се отпуснете. Вашата духовна и емоционална същност има нужда от усамотяване.
28 сеп 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Ще ви се наложи да направите важен избор. Имате възможност да решите важен за вас въпрос, затова не отлагайте. Колкото по-бързо това стане факт, толкова по-добре ще бъде за вас. Печелите доверието на човек от обкръжението си. Не прибързвайте с изводите относно дадено събитие.
28 сеп 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Работейки с желание и хъс за победа, ще имате отлични резултати. В тази връзка ще се постараете да приобщите към идеите си и други, като ги насърчите да се включат и покажат уменията си. Някои от вас ще поставят началото на нова дейност. Дайте си и почивка, имате нужда от нея.
28 сеп 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Недоразуменията на работното място все повече ви отегчават и след последните събития ще започнете да мислите за промяна. Неудовлетвореността ви ще е подсилена и от странични фактори, подканящи ви недвусмислено към действия. Преди да вземете окончателно решение се посъветвайте с най-близките си хора.
28 сеп 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
За да успеете при заплетена ситуация се въоръжете с търпение и вложете повече усилия. Ще се справите, но за в бъдеще бъдете толерантни към колегите и партньорите, а също и към по-младите. Ще се изнервите от разногласията в интимните отношения, но може би така узрявате и двамата. Или пък ще стигнете до извода, че противоречията са преодолими.
28 сеп 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Изключително толерантни сте с хората около вас. От това само можете да спечелите. Здравословното ви състояние е добро и не бива да се тревожите за дреболии. Помислете как можете да повишите тонуса си. Очаква ви интересна среща с човек, към когото отдавна се стремите. Имате късмет.
28 сеп 2020
Последни новини