От х:

Днес в x:

2 °C

Странни обекти забелязани в центъра на Млечния път

Има нещо много странно в центъра на Млечния път.

Като за начало обкръжението на една свръхмасивна черна дупка е необичайно място, но сега астрономите открили и 6 обритиращи около Стрелец А обекта, които не приличат на нищо друго в галактиката. Те са толкова странни, че са обособени в напълно нов клас – астрономите ги наричат G обекти.

Първите два обекта G1 и G2 привлекли за пръв път вниманието на учените преди близо две десетилетия, като необичайните им орбити и странна природа постепенно продължили да приковават интереса и през следващите години.

Изглеждали като гигантски газови облаци с ширина 100 астрономически единици, но не се държели като такива.

“Обектите изглеждаха като газ, но се държаха като звезди”, казва физикът и астроном Андреа Гез от Университета в Калифорния, Лос Анджелис.

Тя и колегите и изследват галактическия център от над 20 години. Сега, на база събраните данни, екип астрономи, оглавяван от Анна Сиарло идентифицирал още 4 подобни обекта G3, G4, G5 и G6.

Орбитите им са напълно различни от тези на G1 и G2. Като цяло G обектите имат орбитален период от 170 до 1 600 години.

Все още не е ясно какво точно представляват, но според Гез фактът, че G2 е останал непокътнат при достигане на най-близката си точка с черната дупка, е красноречив.

“В най-близката си точка имаше много силен отпечатък. Бяхме го наблюдавали и преди, и не изглеждаше толкова странно, докато не разгледахме по отблизо черната дупка – тогава той се издължи, а голяма част от газа се разпокъса. Превърна се от един напълно безобиден обект – когато се намираше все още на разстояние от черната дупка – в нещо изкривено при най-близката си среща с нея, изгуби външната си обвивка, а сега отново става по-компактен”, казва тя.

Първоначално било смятано, че G2 е облак водороден газ, който ще бъде разкъсан и унищожен от Стрелец А, предизвиквайки зрелищни фойерверки. Но нищо такова не се случило.

Астрономите вярват, че отговорът се крие в масивните двоични звезди. През повечето време бинарните звезди, заключени в обща орбита, водят безинтересно съществуване. Но понякога – подобно на сблъскващи се бинарни черни дупки – не също се сблъскват помежду си и образуват една голяма звезда.

Когато това се случи, те произвеждат огромен облак газ и прах, който обгражда новосформираната звезда в продължение на милион години след сблъсъка.

“Нещо трябва да е поддържало компактността на G2 и да му е позволило да преживее близката си среща с черната дупка”, казва Сиарло. “Това е доказателство за наличието на звезден обект във вътрешността на G2”.

А останалите 5 обекта? Възможно е същото да важи и за тях. Повечето звезди в галактическия център са масивни, а голяма част от тях и бинарни. Екстремните гравитационни сили около Стрелец А, може да са достатъчни за дестабилизиране на бинарните им орбити.

Възможно е сливането на звезди да е много по-често срещано явление във Вселената, отколкото сме предполагали.

Черните дупки може би насърчават сливането на бинарни звезди. Възможно е голяма част от звездите, които сме наблюдавали без да разбираме, да са продукт на подобни сливания.

Изглежда G обектите имат доста общи неща, каквото и да представляват. Съществуват още толкова много въпроси за изясняване, като мистериозните фойерверки от Стрелец А през изминалата година.

Дали не са били закъсняла реакция от апсидата на G2? Ще трябва да продължим да наблюдаваме странната малка свръхмасивна черна дупка внимателно, за да видим на какво ще се натъкнем.

Източник: sciencealert.com
 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 18.02.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Ще вложите повече старание в работата си, взаимоотношенията ще ви подтикнат към размисъл и за други предстоящи събития. Здравословни неразположения и хронични страдания са измежду препятствията пред вас днес, но ще имате сили да ги преодолеете. Финансови сделки и удовлетворяващи ви споразумения.
18 фев 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Професионални срещи или други делови начинания ще заемат голяма част от времето ви днес. С участието си в съвместен проект с колеги ще дадете простор на творческата си мисъл и активни действия. Други ще се включат в подготовка на мероприятие от обществен характер.
18 фев 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Чудесно е, че сте ентусиазирани, но не действайте импулсивно, особено когато става дума за средства. Очакваните парични приходи няма да закъснеят и тревогите ви са неоснователни. Добра идея е да заделяте малко за непредвидени случаи. Въпреки, че съдбата е благосклонна към вас и няма да ви липсват в очертаващите се месеци.
18 фев 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Активността ви днес ще се прояви в различни изяви. Служебни ангажименти, в къщи, сред партньори или на път, ще се справите с всичко, което стои пред вас, като цел, намирайки оригиналните решения за изпълнение на задачите си. Семейството ще ви подкрепи и заедно ще се вълнувате от успехите си.
18 фев 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще вземете решения, които ще се окажат важни за бъдещите ви действия. Развитията са на етап, който ще продължи, в зависимост от това, на кое ще дадете предпочитание. Като разумни хора, преди да пристъпите към конкретни действия, ще си дадете сметка за плюсовете и минусите, за да избегнете загубите.
18 фев 2020

Хороскоп за Дева

Дева
В никакъв случай не се поддавайте на провокации днес, не позволявайте чужди недобри намерения да ви отклонят от поетата посока. Отнасяте се към близките си с разбиране и готовност да им помогнете, ако имат нужда, и те ви отвръщат със същото.
18 фев 2020

Хороскоп за Везни

Везни
С повече ще се зарадвате, ако намерите най-прекия път към сърцето на човек, който не ви е безразличен. Може да бъде и колега. Работете в екип и дайте воля на желанието си всички да бъдат добре. Важно е, защото ще повишите тонуса и ще подобрите атмосферата, като я направите ведра и градивна.
18 фев 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Вашата роля днес се състои в това да създавате баланс там, където е необходимо. Независимо дали става дума за емоции или професионални стремежи, вие сте тези които са в състояние да неутрализират излишните енергии. Възможно е вечерта да сте твърде уморени за забавления, затова прекарайте времето си сред спокойна обстановка далеч от шумни места.
18 фев 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Днес не действайте прибързано, особено ако се касае за делови решения. Наложителни са промени в плановете ви, тъй като се нагърбвате с изпълнението на прекалено много неща. Не се колебайте да посветите вечерта си на приятни занимания, които ще ви отморят. Роднините ще се отзоват на вашите нужди и с готовност ще ви подкрепят.
18 фев 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Заложете на индивидуалните начинания днес и можете да разчитате на впечатляващи успехи. Работата в екип не би ви спорила и би ограничила сериозно възможността ви за бързи и находчиви действия. Нервите ви ще бъдат подложени на изпитание от ваш близък и като че ли най-доброто решение е да не взимате присърце проблемите му и да го оставите сам да поеме отговорност.
18 фев 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Днес попадате на възможност, която наистина не е за изпускане. Опитвате се да привлечете някого на своя страна, но това няма да се окаже нужно – той сам ще ви потърси съвсем скоро. Близък приятел ще има нужда от съвета ви относно нещо, което ви е добре познато. Опитайте се да му бъдете максимално полезни. Подобрявате отношенията си с любимия човек.
18 фев 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Забелязвате много неща, които сте пренебрегвали до този момент. Постарайте се да се споразумеете с човек от обкръжението си за нещо, което касае и двама ви. Ще успеете само, ако подходите търпеливо и имате достатъчно желание за компромис. Бъдете внимателни с интимния си партньор. Директността ви може да го нарани.
18 фев 2020

Случаен виц

Последни новини