От х:

Днес в x:

8 °C

ВиК Перник е във фалит с близо 2 милиона задължения. ДАНС започна проверки

Спецчасти и ДАНС нахлуха в Областната управа на Перник и ВиК в града. Текат претърсвания и обиски. Акцията е под ръководството на прокуратурата заради водната криза. 

Сега ВиК търпи 80% загуба на вода. За да се сведат на поне 40 процента е необходима смяна на поне 200 километра от 300-километровото трасе на водопреносната мрежа, предаде ТВ Кракра. 

Общо за годината се очаква загубата от техническите райони, които са извън Община Перник да е от порядъка на над 1 милион и 800 хиляди лева, каза вчера прокурисът Камен Каменов. Той допълни че от 90-те години насам парите, които постъпват от тези райони от инкасиране, стават все по-малко от разходите, които прави дружеството за поддръжката им. 

„Това, което за една седмица видях е, че ако е бедствено положението с водата в язовир „Студена“, финансовото състояние на ВиК е едно на квадрат над бедственото положение", каза Камен Каменов. 

В момента все още се генерират стари приходи, но само след месец те ще намалеят драстично, тъй като заради режима консумацията на вода е паднала значително. 

„Това, което подаваме е 1/3 от нормалното количество, което формира дохода и дейността на предприятието. От тези 30 процента ние не можем да издържаме дейността на ВиК като цяло и е необходима спешна помощ за тази дейност“, каза още Каменов. 

1 милион и 700 хиляди лева са дължимите средства към ВиК от вече осъдени абонати, което са приблизително 14 000 домакинства. Ако гражданите не проявят разбиране спрямо тази реалност всички ни чака бедствено положение, предупреди Каменов. 

Прокуристът алармира Министерството на регионалното развитие и благоустройство, ВиК Асоциацията и всички кметове за колапса на дружеството. 

Ниски заплати, лоши условия на труд и арогантно отношение от страна на гражданите демотивират работниците във ВиК – Перник и те напускат работа. А малкото екипи не са в състояние да бъдат ефективни. На този етап три багера, три самосвала и три аварийни екипа са крайно необходими на дружеството, още каза на пресконференция вчера прокуриста Камен Каменов. 

„Така е във всички общини извън Община Перник. Единствено Община Перник е на печалба, а тази печалба се е формирала от водата на язовир „Студена“. Тази печалба е давала възможност да се издържат общините Радомир, Трън, Брезник, Земен и Ковачевци“, каза Каменов.

„Нашата работа е да вземем вода от водоизточника, да пречистим водата, да я подадем на хората, да мине през канализацията, отново да я пречистим…това е нашата работа, това е нашата търговска дейност. И ние когато нямаме вода в язовира, каква търговска дейност да правим?“, пита още прокуристът и бивш шеф на ВиК дружеството Камен Каменов.

Източник: epicenter.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 23.02.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Подходящо е за вас да си останете вкъщи и да си починете от напрежението през изминалата седмица. Има всички шансове за успех, тъй като околните имат нужда от същото и никой няма да ви пречи. Обърнете внимание на здравето си, моментът е добър за разтоварващи диети и спорт. Живейте според собствените си изисквания.
23 фев 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Разговорите и срещите ще носят добри плодове, а някъде измежду приятелите се спотайва някой, чиито чувства надхвърлят границите на приятелството. Ако все пак се решите да превърнете флирта в любовен роман, премислете пет пъти дали си струва да жертвате добър приятел за мимолетна любовна авантюра. В дома ви разправиите около парите могат да породят враждебност. Можете да посмекчите конфликта и дълбоките разриви при условие, че управлявате по-разумно домашния бюджет.
23 фев 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Този ден ще премине под знака на емоциите за представителите на Близнаци. С каквото и да се заемете неминуемо очаквайте различните настроения да властват около вас днес и често може да ви се налага да внасяте необходимото равновесие. Разбирате се чудесно със сърдечния партньор, подкрепяте го в начинанията му и той оценява усилията ви.
23 фев 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Бликате от енергия и жизнеността ви е заразителна за околните. Изкушавате се да нарушите правилата и точно днес това най-вероятно ще ви донесе успех. Не се впускайте в твърде рисковани начинания без да сте сигурни в себе си. Някои от вас подновяват предишна емоционална връзка, което обаче не е за препоръчване.
23 фев 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Като истински бойци, ще се възползвате от всяка ситуация, извличайки максимална полза за себе си. Без да бягате от проблемите, ще поемате отговорности и ще търсите подходящи начини за справяне с тях. Не отказвайте предложена ви помощ, вие също се нуждаете от внимание и отдих.
23 фев 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Развитията в последно време ще ви подтикнат да направите промени в живота си, за да стане той по-привлекателен и спокоен. Не е нужно да поемате и още отговорности, прагматично ги разпределете с околните. Приемете готовността им да ви помогнат. Това ще ви облекчи и освободи време за развлечения.
23 фев 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Важен ангажимент ще ви принуди да станете по-активни и действени. Умората няма да ви тежи, защото очакванията ви са големи. И с право. Ще подобрите финансовото си състояние и ще планирате бъдещите си проекти. Бъдете мили с роднините си. Те също се стараят, до колкото могат да ви бъдат полезни.
23 фев 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Предстои ви кратко пътуване, което ще ви подейства обновяващо. Имате нужда от разнообразие и презареждане с енергия, така че не го пропускайте. Не се тревожете за работата си или за каквото и да било, забавлявайте се, и с радост ще установите, че нещата са се подредили така както вие ги желаете.
23 фев 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Помързелувайте днес и си починете добре. Никакви спешни ангажименти няма да изникнат, нито ще се налага да спорите с близките си. Просто условията за отдих са идеални, а как ще ги оползотворите е само ваш "проблем".
23 фев 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Не бъдете безразлични към чувствата на околните и не ги изолирайте от живота си. С някои от тях имате по-задълбочени взаимоотношения, които би трябвало да ви носят наслада, а не отегчение. Не налагайте мнението си, бъдете търпеливи и отстъпчиви. С чужда помощ ще приключите своя задача и ще ви остане време за почивка.
23 фев 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще помогнете на някого по-бързо да се справи с проблема си, като споделите собствения си опит и го накарате да се довери на вътрешния си усет. Ще уважавате онези, които оспорват разбиранията ви. Това ще ви накара да се почувствате доволни от себе си, защото сте уважили правото на личен избор и свободна воля.
23 фев 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Занимания на открито и пътуване с приятели може би ще удовлетвори страстта ви към приключения. Не се притеснявайте дори и да не сте в предни позиции на инициативата, това е чудесен повод да се разтоварите. Едва ли ще отхвърлите предложение за среща с някой, който не спира да ви вълнува.
23 фев 2020

Случаен виц

Последни новини