От х:

Днес в x:

9 °C

Топ хидролог: Полезните ходове са малко. Перничани готвят протест

„Темата с кризата с водата в Перник се преекспонира в медиите. Специалистите в тази област не сме взимали публично участие и то точно по тази причина. Когато се преекспонира един проблем, той по-трудно ще се разреши. Хората имат пълно право да негодуват“. Това каза пред БНР проф. Павел Пенчев, хидрогеолог и председател на Българската асоциация по подземни води.

В предаването „Преди всички“ той уточни, че язовир „Студена“ е добре познат и има достатъчно информация за него:

„Той няма голям обем, може да се напълни сравнително бързо - една висока вълна ще го напълни с 10% и същевременно може да се изпразни много бързо. Смятам, че няма умисъл в източването на язовира“.

Според проф. Пенчев основната причина е липсата на добър административен капацитет:

„Не трябва да пропускаме и факта със засушаването и намаляването на водните ресурси в общ мащаб".

По думите на професора водата от пещерите би напълнила водния басейн с едва 2-3%:

„Проблемът не може да се разреши бързо. Всякакви дейности и дискусии трябва да се преустановят и да се тръгне към инженерно правилно решение. Полезните ходове са малко. Неминуемо ще дойде висока вълна и тя ще вкара 10 млн. кубика за едно денонощие. Въпросът е, че този язовир трябва да се управлява изключително внимателно. След като частично се подобри положението, трябва да се спрат оттоците и загубите. В това отношение всички институции, които са ангажирани, работят правилно. Но не могат да напълнят язовира. Хората трябва да се научат да пестят водата... Ние сме предложили идеи, които не се изтъкват в общественото пространство, но те са в напреднала фаза... В следващите 1-2 месеца тези въпроси постепенно ще бъдат разрешени“.

Къде е отговорността на държавата

Камелия Радева, част от инициативния комитет „Спаси Перник“, каза:

„Трябва повече достоверна и навременна информация от страната на отговорните институции. Все още действията са хаотични и трябва създаване на ред… Трябват по-малко думи и повече работа... За съжаление водният режим не е еднакъв за всички. В квартал „Църква“ проблемът е много тежък. Там проблемът не е и ясен... Трябва да говорим за една реципрочност - ако гражданин наруши закона, държавата ще го санкционира. В случая държавата причини една безпрецедентна хуманитарна криза с видимо много тежки последици. Къде е отговорността на държавата?“.

Радева уточни, че активно се подготвя протест на 11 януари - ще има автомобилно шествие под наслов „Къде ни е водата?“. 

Интервюто с проф. Павел Пенчев и с Камелия Радева можете да чуете в звуковия файл.

Източник: БНР

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 22.02.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Мнозина от вас ще предпочетат да посветят времето си на полезни и приятни неща, с които да зарадват най-близките си. Забравете за грижите свързани с професионалните дела и се наслаждавайте пълноценно на почивката си. Можете също така да освободите голяма част от натрупаното напрежение, като се занимавате със спорт.
22 фев 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Не се поддавайте на внушения и не позволявайте нечие лошо настроение да развали вашето. Ще получите обаждания, които ще ви зарадват и ще дадат простор на мечтите ви. Очакват ви приятни часове с любимия човек. Не подценявайте желанието му да сте заедно. Ще се изненадате от едно предложение.
22 фев 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Едва ли ще се задържате за по-дълго време на едно място днес и с право приятелите ви ще се оплакват, че не могат да ви открият. Имате нужда от свеж въздух, затова едва ли стоенето вкъщи ще е предпочетеният от повечето от вас вариант. Разходка сред природата ще ви се отрази чудесно и ще ви зареди с достатъчно свежа енергия.
22 фев 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Мислете за себе си и за бъдещето си. Погрижете се за нещата, които ви дават сигурност и не пренебрегвайте мнението на близките си. С добра организация ще подобрите работата и материалното си положение, което ще се отрази на целия ви живот. Отношенията ви с партньора се нуждаят от повече яснота.
22 фев 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще получите добри възможности за придобивки, от които ще се възползвате максимално. Основателно ще насочите интересите си към сегменти, в които владеете положението, от там ще дойдат и парите. Не избързвайте в нищо и внимателно обмисляйте действията си. Погрижете се да не пропускате важните моменти в живота на близките си.
22 фев 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Голяма част от вас посрещат гости днес, затова е твърде възможно планираната почивка да остане на заден план. Затова пък бъдете сигурни, че приятното прекарване ви е сигурно. Имате конкретна идея за нещо, което отдавна ви вълнува и съвсем скоро ще се радвате на чудесна възможност, за да я осъществите. Намерете време и за почивка днес.
22 фев 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Денят ви ще е забързан и често с напрежение, но не изпадайте в стрес. Ще работите по приключване на задача, резултатите от която имат отношение към финансите на семейството ви. Ако времето не ви стигне за всичко, което планирате, потърсете подкрепа. Сигурно е, че такава няма да ви бъде отказана.
22 фев 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Днес ще трябва да обърнете повече внимание на отношенията си със сърдечния партньор. Дайте всичко от себе си, за да предотвратите евентуалните конфликти. Ще срещнете хора, с чиято помощ може да повишите професионалната си квалификация, а също и финансовите си приходи. Не пренебрегвайте и духовното си здраве.
22 фев 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Възможно е да се ангажирате с непредвидени задачи и да поемете чужди отговорности. Това ще обогати житейския ви опит, но ще ви по изнерви. Домашните проблеми също ще ви заставят да търсите решения и в края на деня се очаква да сте уморени. Починете си и не търсете причини да слизате в конфликт с близките си.
22 фев 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Не са изключени затруднения, които да ви разколебаят по отношение на планирано пътуване или друга подготвяна среща. Каквито и да са причините, не се гневете на околните. Избягвайте ненужни спорове и доказване на надмощие. Нуждаете се от почивка, за това приемете приятелска покана за среща.
22 фев 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Днес ще трябва да положите усилия, за да постигнете разбирателството, към което се стремите. Нищо не идва от само себе си през този ден, но нека това не ви обезсърчава. Не се поддавайте на лошо настроение, а направете нещо, което ще ви накара да се почувствате добре. Дори да смятате, че това е прост каприз, не се колебайте да го изпълните.
22 фев 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Едно събитие ще ви направи доволни и ще повиши самочувствието ви. Но не се изживявайте като първа инстанция, дайте правото и на другите да имат мнение. Така достойнството и авторитетът ви ще се запазят, освен това ще научите нещо полезно за себе си. Усещането ви за скорошна развръзка на личен проблем не е погрешно.
22 фев 2020
Последни новини