От х:

Днес в x:

16 °C

Хората с алтруистично поведение изпитват по-малко болка

Хората с алтруистично поведение изпитват по-малко болка, отколкото останалите, установи екип изследователи, свързани с няколко институции в Китай. В своя документ, публикуван в Proceedings of the National Academy of Sciences, групата очертава експериментите, които са провели с доброволци и какво са научили от тях.

Предишни изследвания показват, че участието в алтруистично поведение (проява на добротата към другите, без да очаквате нищо в замяна) може да накара хората да се чувстват добре. То кара мозъка да произвежда химикали като допамин, които засилват добрите чувства. Сега изследователите са открили, че включването в подобни дейности също може да притъпи усещането за болка.

За да научат повече за това как участието в алтруистично поведение може да повлияе на възприемането на болката, изследователите провели четири експеримента. В първия експеримент те помолили хората, които дават кръв след земетресение, да оценят колко ги боли от иглата; те също анкетирали хората, които дават кръв, когато няма скорошни бедствия. Те открили, че доброволците дарители след земетресението съобщават, че иглата боли, по-малко от другата група.

Във втори експеримент изследователите помолили доброволци да помогнат да преразгледат наръчник за деца мигранти, докато са на студено. Те открили, че тези доброволци съобщават за по-малко дискомфорт от студа, отколкото онези, които не участвали в  преразглеждането на наръчника.

В трети експеримент изследователите сравняват онкоболни с болка, които готвят и почистват за други хора, с подобни пациенти, които правят това само за себе си. И отново откриват, че тези, които помагат на другите, съобщават за по-малко болка.

В своя последен експеримент изследователите помолили доброволците да дарят пари в помощ на сираци; те пребвало да отговорят колко много смятат, че дарението им помага на децата. След това всеки от доброволците преминал ЯМР сканиране, докато получавал токови удари. Изследователите съобщават, че тези, които са дарили, показват по-малък мозъчен отговор на шока, от тези, които отказват да дарят. Те откриват също, че колкото повече доброволец чувства, че дарението е помогнало на сираците, толкова по-малко мозъкът му реагира на шока.

Изследователите предполагат, че техните експерименти, когато се комбинират с резултати от други изследвания, показват, че алтруистичното поведение не само кара хората да се чувстват добре, но и намалява изживяването на болката.

Yilu Wang et al. Altruistic behaviors relieve physical pain, Proceedings of the National Academy of Sciences (2019). DOI: 10.1073/pnas.1911861117

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

 • 1
  20
  2020
  0 0
  14:15, 6 яну 2020
  Сменете вече анкетата, питайте някое друго въпросче ?

Хороскоп за 25.02.2020

Хороскоп за Овен

Овен
В забързано темпо ще минава деня ви. Използвайте енергията си за да отхвърлите повече работа, имате всички шансове за придобивки от финансов и личен характер. Ще се имате вниманието на човек, когото уважавате, и с когото ви е приятно да сте. Семейството ще ви подкрепи в предстояща надпревара с вяра в победата ви.
25 фев 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Отговорни и в добра кондиция, ще свършите повече от задачите си днес, независимо, че не ви липсва и желание за развлечения. Някои от вас ще открият за себе си своето ново поприще, на което ще посветят енергията си с удоволствие. Денят се свързва и с придобивки, най-вече за дома.
25 фев 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Подтиквани от свои мисли и планове, ще търсите пътища, чрез които да ускорите развитието на делата си. Всичко е във възможностите ви, поставили сте си реализуеми цели и ще работите за тях. Други от вас ще са изкушени от възможността да се забавляват и няма да се колебаят дълго.
25 фев 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Настроението ви е чудесно днес, а това е един необходим фактор за ползотворната ви работа. Денят ви се развива динамично, а това е добре дошло за вас. Имате реалната възможност да си осигурите сериозни финансови приходи.
25 фев 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Работата на повечето от вас днес ще премине в движение, а на някои дори може да им се наложи да пътуват по работа. Нека това обаче не ви притеснява, тъй като ви очаква един наистина ползотворен ден. Срещате различни хора, които оставят у вас чудесни впечатления. Вечерта най-вероятно ще имате нужда от почивка, затова е за препоръчване да си останете у дома.
25 фев 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Не предизвиквайте съдбата, като продължавате да работите без почивка. Подарете си повече време за себе си и споделете с хората, които ви обичат вълненията си. Длъжни сте се съобразите с нуждите си, ако не искате скоро те да се превърнат в основен фактор, с който трябва да се съобразявате.
25 фев 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Оптимистично настроени сте за бъдещето и възможните неблагоприятни новини едва ли ще ви разстроят. Наясно сте със ситуацията и добре разбирате възможностите, които ви се откриват и начините да се възползвате. Единствено прекалената самоувереност може да ви подведе в даден момент, но едва ли ще го допуснете.
25 фев 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Няма да изпуснете предлагащ ви се шанс, дори това да постави на изпитание упоритостта и отговорностите ви. Няма съмнение, че можете да се справите. В личните си взаимоотношения не бъдете прекалено прями, колкото и да се цени това, рискувате да нараните някого с откровенията си. Бъдете сдържани и дипломатични.
25 фев 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Не отблъсквайте с лека ръка почитателите си, съвсем скоро може да се окажат много необходими. Перспективни делови ангажименти ще отнемат времето на мнозина от вас. Паричните постъпления от тях ще ви бъдат достатъчни да осъществите отдавна отлагани желания.
25 фев 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Днес ще ви се наложи доста да се замислите относно начина, по който ще процедирате за в бъдеще. Изводите, които правите ще ви накарат да промените решително тактиката си на работа. Намерете време за ангажимент, който сте отлагали от доста време. Може би на неочаквано място ще успеете да попаднете да ценна за вас идея.
25 фев 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Прегледайте текущите си сметка, сред тях има такива, които не могат да бъдат отлагани. Започнат проект ще продължи да ви занимава и днес. Целите, които си поставяте са реализуеми, но е време да помислите и за допълнително финансиране, предвид големите ви очаквания. Битовите проблеми няма да ви затруднят.
25 фев 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Едно събитие ще ви постави в някаква зависимост от други хора. Това няма да ви се понрави и ще търсите начини да защитите независимостта си. Ще срещнете трудности, но ще ги преодолеете. Ще откриете, че има още какво да ви развълнува извън обсега на интересите ви. Любим човек ще се погрижи за това.
25 фев 2020

Случаен виц

Последни новини