От х:

Днес в x:

Протестиращи щурмуват посолството на САЩ в Багдад (видео)

Хиляди демонстранти и бойци на Катаиб Хизбула се събраха пред посолството на САЩ в Багдад след погребенията днес на бойци на иракската шиитска милиция, убити при американски въздушни удари в края на седмицата. Американският посланик и повечето членове на персонала на дипломатическото представителство са били евакуирани от съображения за сигурност.

Множеството се опитва да щурмува посолството в строго охраняваната Зелена зона, скандирайки "Долу, долу САЩ", казаха журналисти от АП на място.

Демонстрантите замерят с бутилки дипломатическото представителство и счупиха охранителни камери. Охранителите се оттеглиха вътре в сградата.

Демонстрантите закачиха жълти знамена на Катаиб Хизбула на стените на посолството.

Иракският премиер Адел Абдел Махди призова хилядите привърженици на проиранските милиции, щурмували американското посолство в Багдад, да освободят подстъпите към сградата, предаде Франс прес.

Иракският премиер разпореди от днес да бъде обявен тридневен общонационален траур за жертвите на извършените в неделя американски въздушни удари. При въздушните удари на САЩ в Ирак и Сирия бяха убити на 25 бойци на проиранската милиция Катаиб Хизбула.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини