От х:

Днес в x:

Коледната музика може да навреди на вашето психично здраве

Клиничен психолог предупреждава: коледната музика може да бъде вредна за вашето психично здраве. Коледните песни могат да ни накарат да се почувстваме в "капан" и под стрес.

"Това е напомняне, че трябва да се купуват подаръци за разни хора, както и да организираме на тържества, обяснява пред Sky News Линда Блеър (Linda Blair), клиничен психолог.

Блеър също споделя, че хората, работещи в магазини по време на сезона на празниците, които слушат едни и същи песни непрестанно се опитват и да ги заглушат в главата си, за да могат да се съсредоточат. "Те просто изразходват цялата си енергия, за да не ги чуват", отбелязва тя.

Д-р Виктория Уилямсън (Victoria Williamson), която провежда изследвания в областта на психологията на музиката в Голдсмит, Лондонския университет, заяви пред NBC News, че слушането на коледни песни отново и отново може да доведе до "ефекта на експозицията" (exposure effect или "ефекта на познатото". Това е психологически феномен, при които хората са склонни да развият предпочитание към нещо, само защото им е познато.

"Има една U-образна връзка между количеството време, през което слушаме музиката, която ни харесва и последващата ни реакция към нея", казва тя.

Уилямсън отбелязва, че дори и да ни е харесвала някаква песен за определен период от време, многократното слушане отнема от преживяването и ни кара да се чувстваме отегчени от нея. Разбира се, това важи за всички песни, а не само коледни мелодии.

В тази връзка сред най-мразените коледни песни е тази на Марая Кери - All I want for Christmas is you, но първото място за най-дразнеща коледна песен на всичко времена е на NewSong - The Christmas Shoes.

Източник: nauka.offnews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини