От х:

Днес в x:

0 °C

Кредитори искат ексхумацията на тялото на основателя на криптоборсата QuadrigaCX

В началото на тази година почина собственикът на криптоборсата QuadrigaCX, който бе единствения човек с достъп до всички активи. Всъщност, само той е разполагал с паролата за хардуерното „студено“ хранилище, в което са записани всички данни на криптоборсата. Или поне това твърди неговата вдовица.

След закриването на QuadrigaCX, нейната база данни включва 363 000 души, като 115 000 от тях са имали солидни средства в сметките на тази криптоборса. Общата сума възлиза на около $250 милиона, като в началото се съобщаваше за $190 милиона. Около половината от тази сума е съхранявана в биткойни.

Разбираемо е, че хората, които имат средства по сметките си в QuadrigaCX искат да си върнат парите. Интересно е, че бордът на директорите на компанията още на 31 януари миналата година обяви фалит. В рамките на съдебното дело относно фалита бе разпитана и вдовицата. Мис Робъртсън под клетва заяви, че в „горещия“ портфейл има съвсем малка сума цифрови монети. В рамките на „стандартна процедура“ основателят и генерален директор Джералд Котън е прехвърлял повечето криптовалута в студеното хранилище, за да я защити от хакване или друга виртуална кражба.

Според думите на вдовицата, починалият еднолично е отговарял за обработката на всички парични средства. Никой от останалите служители не е имал достъп до студеното хранилище. Предполага се, че част от средствата са съхранявани в други криптоборси, но това не можа да се докаже. Мис Робъртсън каза още, че многократно е търсила да намери паролата в различни флаш стикове или да я открие записана някъде, но безуспешно.

Основателят на тази криптоборса почина в Индия, където отишъл да си почива. Той е бил на 30 години.

И сега едновременно от няколко страни се иска неговата ексхумация. Клиентите и органите на реда искат да разберат две неща: дали в гроба наистина е погребан основателят на тази криптоборса. И ако това е така, дали причината за смъртта съответства на обявената. Логично е клиентите на QuadrigaCX, както и властите, сериозно да се съмняват в истинността на историята, разказана от вдовицата.

Нещата наистина изглеждат нагласени. Първо, за смъртта на основателя на QuadrigaCX е съобщено месец след случилото се. Борсата прекратява работата си на 28 януари, като хората не успяват да изтеглят парите си.

Едновременно с това и ФБР започна собствено разследване. Бюрото намира за твърде странно, че не са останали каквито и да било счетоводни записи и документи, липсва даже базовата корпоративна информация. Осен това, има косвени улики за прехвърлянето на значителни суми към личните криптопортфейли както на собственика на QuadrigaCX, така и към криптовалутните портфейли на други хора.

Ситуацията с QuadrigaCX е невъзможна в традиционната финансова сфера. Нито една банка не може да изчезне просто така, без да остави каквато и да било следа от своята дейност – информацията за паричните транзакции, счетоводна документация и т.н.

Източник: kaldata

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 27.11.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Мисли, свързани с отминали събития отново ще излязат на преден план. От тях няма да се почувствате по-добре, за това си наложете да ги забравите. Насочете енергията си за по-хубавите неща в живота ви. Дарете си малко почивка и нещо специално за себе си, заслужавате го не по-малко от всеки друг.
27 ное 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Съчетавайки полезното с приятното, ще изживеете деня си приятно. Без да изтъквате заслугите си пред някого, ще успеете да го насочите в желаната от вас посока на мислене и заедно ще вземете решения за бъдещата си работа, цел или живот. Осигурете си време и за себе си, имате нужда от разтоварване.
27 ное 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Професионални срещи и обсъждане на интересуващи ви теми са част от ангажиментите, стоящи пред вас. Ще се включите в текущ проект и ще провокирате събитията в своя полза, без разбира се да предизвиквате недоволството на колегите си. Спазвайте добрия тон в общуването и законността.
27 ное 2020

Хороскоп за Рак

Рак
С лекота ще разрешите въпрос, който отдавна ви занимава. Изпитвате необходимост от промяна и същевременно се чудите от къде да започнете. Може би от себе си, може и от дома си. Във всички случаи се нуждаете от повече движение, спортувайте и се забавлявайте. Работата ви изтощава, не се давайте.
27 ное 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
С набелязаните мерки за подобряване организацията на работното място ще имате своите резултати. Всички те ще се окажат важни за професионалното ви развитие и най-вече финанси. Нововъведенията ви ще срещнат разбиране и ще получите подкрепа. Сигурно е, че сте сред най-добрите и с нищо не ви превъзхождат.
27 ное 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Предстоящите промени създават у вас напрежение, но и не ви липсват добри очаквания. За някои те са свързани с нова работа, смяна на местоживеене или друго интересуващо ги обстоятелство. Правейки оценка на развитията в живота си, ще бъдете по-обективни, ако изключите нещата от емоционален характер.
27 ное 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Настроението ви е добро, независимо от поведението на околните. В случая това е чудесно, защото вие наистина сте прави. Упоритостта в работата ви ще донесе резултат. Ще се радвате на заслужено признание, а и наградата ще бъде добра. Проявете толерантност към човек от обкръжението ви, който има свои проблеми.
27 ное 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Ще сложите добро начало на нещо ново в живота си днес. Положителните промени ще ви заставят да станете по-търпеливи към себе си и околните. То няма да ви коства големи усилия, защото сърцето ви е широко и в него има място за много обич и човешка топлина. Щастливите мигове ще последват и трайно ще се настанят в живота ви.
27 ное 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Денят не е подходящ за започването на нещо ново. Задоволете се с изпълнението на обикновените си задължения, дори да ви се струват досадни. Не давайте обещания, за които знаете, че са трудноизпълними. Вечерта прекарайте в шумна компания.
27 ное 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Сега вие сте творци на своето щастие. Най-вече от вас зависи да направите денят си успешен. Очакват ви изненади от всякакво естество и се налага да бъдете много внимателни в действията си. Погрешна стъпка може да ви донесе доста неприятности. Намерете време за любимия човек, защото нещата там не вървят гладко. Или може би е време за нова връзка?
27 ное 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Днешния ден предлага сериозно предизвикателство за вас. Мотивацията ви за работа е толкова висока, че нищо не може да ви откаже от онова, което сте си наумили. Можете да разчитате на ваш приятел в момент, когато се нуждаете от съвет. Бъдете концентрирани и резултатите ще са налице.
27 ное 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Ще придвижвате напред делата си, но наред с работата си е добре да се погрижите интересите ви да бъдат защитени. Използвайте контактите си и създайте условия за развитие на идеите си. Има потенциал в тях, стига да ги популяризирате и направите достъпни за повече хора. В желанието си да зарадвате близки хора ще влезнете в разходи.
27 ное 2020
Последни новини