От х:

Днес в x:

Златаровци,последователи на здравословното хранене

 За осма поредна година Професионална гимназия по туризъм участва в отбелязването на Европейския ден, посветен на здравословното готвене под наслов „Здравословно и вкусно“. Инициативата бе организирана от Регионална здравна инспекция – Кърджали и Сдружение „Обществена коалиция за здраве“ в Кърджали във връзка с организираните профилактични инициативи, свързани с превенция на затлъстяването и промоция на здравословното хранене сред учениците в града.

Дейностите са в изпълнение на Националната програма за превенция на хроничните незаразни болести 2014 – 2020 г. и Регионална програма СИНДИ – детска компонента „Здрави деца в здрави семейства“.

Младите кулинари от специалност „Производство на кулинарни изделия и напитки“ бяха изправени пред трудната задача да приготвят меню от пет здравословни ястия, като използват биопродукти и приложат техники, запазващи максимално всички пълноценни компоненти на продукта при кулинарна обработка. На  заредените куверти бе сервирано като първо ястие „Италианска антипаста с маслини, чушка, сирена и брускета с микс от семена“. След това се поднесе студеното предястие „Редени зеленчуци с прясно изпечена червена капия в компанията на кубчета сирене, оваляно  с балкански подправки“. И щом иде време за основното, то бе  „Грилован стек от акула върху канапе от сотиран спанак, ноазети по френски и редукция от естрагон, розмарин и босилек“. В края на менюто е редно да има десерт – а той бе „Микс от сезонни плодове,поляти с родопски мед и орехи“.

Обновеният ресторант на гимназията успя да събере гости и учители по професионална подготовка в гимназията. Всеки един от гостите бе силно впечатлен от новия ни учебен ресторант, външния вид на учениците, начина на обслужване и отношение към гостите, от тяхната усмивка и най-вече от топлия им прием от страна на домакините. Златаровци все повече се убеждават в актуалността на училищния девиз – „Без нас не може!“.

Съвместните инициативи с РЗИ не спират до тук.По инициатива на ученическия съвет и във връзка с Международния ден на „СПИН“ пред учениците от VIII-те класове в мултимедийния кабинет на гимназията се проведе лекция – беседа на тема „АНТИСПИН“. Всеки един се запозна със синдрома на придобитата имунна недостатъчност, как той се предава, какви са симптомите на ХИВ, има ли лечение, как човек не може да се зарази и как да се защити. Беседата бе водена от д-р Мерал Али – старши експерт в отдел „Профилактика на болестите и промоция на здравето“ на дирекция „Обществено здраве“ към  РЗИ гр. Кърджали.

Ръководството на училището изказва благодарност на всички ученици и учители, взели активно участие в тези инициативи и показали отново професионализъм, креативност и качество, както и на ръководството на РЗИ гр. Кърджали за дългогодишното сътрудничество!

Това съобщиха от ръководството на Професионалната гимназия.

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 13.08.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Потопени в работа и неотложни задачи, ще забравите за личните си нужди. Честни в отношенията, ще намирате подходящият тон и ще се възползвате от възможностите, които ви се дадат. Дистанцирайте се от нечие недобро намерено поведение и покажете силата на характера си. Вечерта ви ще е спокойна, сред близки хора.
13 авг 2020

Хороскоп за Телец

Телец
С каквото и да се заемете днес, бъдете сигурни че усилията ви няма да са напразни. Знаете какво искате и постепенно вървите към осъществяването му. Предвидете обаче различни възможности за действие, тъй като не е изключено да ви изненадат. Ако напоследък пренебрегвате чувствата на човека до вас, опитайте се да поправите тази грешка.
13 авг 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Засилва се тенденцията към финансова стабилизация, особено при онези от вас, които са изцяло ангажирани в професионалната сфера. Възможно е натоварването ви да бъде повече от обичайното, но резултатите ще са добри. Почтеността и коректността ви ще увеличат авторитета ви. Не бъдете нетърпеливи.
13 авг 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Работата ви днес е приятна и интересна. Запознанствата, които отбелязвате, може да са ви особено полезни за бъдещите ви проекти. За някои от вас този ден е свързан с нова работа или промяна на дейността. Привлечени сте от нови перспективи и търсите начини да ги осъществите. Засега обаче ще трябва да почакате, докато откриете най-доброто за вас.
13 авг 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Днес ще ви се наложи да се заемете с различни въпроси, голяма част от които съвсем не сте планирали. Въпреки това се постарайте да не оставяте нищо, което можете да свършите днес за следващите дни. Това би означавало да изостанете с работата си, което не е желателно. Обърнете повече внимание на семейството си.
13 авг 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Подходящ ден за делови контакти. Не пропускайте нито един детайл и търсете възможности във всяко нещо. По този начин имате шанса да откриете доста перспективи за развитие. Отделете достатъчно внимание на вашия сърдечен партньор.
13 авг 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Днес сте общителни и това е единствено във ваша полза. Ако работата ви е свързана с много контакти, бъдете сигурни, че този ден ще бъде успешен за вас. Успявате да се справите с какви ли не заплетени ситуации, главно благодарение на умението си да убеждавате. Но не бъдете крайни в оценките си защото не сте застраховани от и от грешки.
13 авг 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Днес околните прекалено много ви занимават с личните си проблеми, към които вие не можете да бъдете безучастни. Не пренебрегвайте предложението на колега, което може да открие за вас бленувани перспективи. Обмислете добре действията си в личен план. Пазете се от прибързани постъпки, носещи трайни негативи.
13 авг 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Запретнете ръкави и работете, проектите ви в голяма степен ще зависят от постигнатото днес. Работата ви с администрацията може да ви изтощи, но ще го преживеете. Разумът и интуицията ви са силни, вслушвайте се по-често в тях и ще оставате доволни. Децата ще ви зарадват с успешното си справяне с житейски проблем.
13 авг 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Искрата надежда, която до скоро съществуваше по отношение на бъдещ проект, сега започва силно да се разгаря. С други думи ще получите необходимите ви средства за да го започнете. Запазете ентусиазма си и дайте път на желанието си да покажете умения, рутина и професионализъм.
13 авг 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Отлични резултати за тези от вас, които се трудят в деловата област. Прогнозите ви се потвърждават, а това неминуемо повишава авторитета ви. Интимният ви партньор ви удовлетворява напълно и провокира творческите ви способности. При вас те са в изобилие и това ви задължава да намерите подходяща сцена за изява.
13 авг 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Срещите ви ще са ползотворни не само с доброто впечатление, което оставяте за себе си, но и с информацията, която ще узнаете. Заради нея са възможни промени в плановете ви, но всичко е подчинено на интересите и бизнеса ви. Съдействие от хора, за които все по - малко мислите и това ще ви впечатли.
13 авг 2020
Последни новини