От х:

Днес в x:

4 °C

Областен съвет за хората с увреждания бе учреден в Кърджали

Областен съвет за хората с увреждания /ОСХУОК/ бе учреден в Кърджали. В него членуват представители на общините, социалните служби, Инспекцията по труда, Бюрата по труда, синдикатите, работодателите и организациите на хората с увреждания. На първото си заседание Съветът прие правилник за дейността си и избра заместник председател в лицето на Шенай Бекир, която оглавява Регионалната структура на Съюза на инвалидите. ОСХУОК е  консултативен орган към Областния управител за координация, консултации и сътрудничество при разработването и осъществяването на политики за интеграция и равни възможности на хората с увреждания. Начело на Съвета е г-жа Леман Али, заместник областен управител. На заседанието бяха обсъдени текущи проблеми и бяха очертани ангажиментите на всяка институция по Закона за хората с увреждания. Дискутиран бе и Законът за социалните услуги, който предстои да влезе в сила от 1 януари следващата година.

От дирекция  „Социално подпомагане“- Кърджали уточниха, че тяхно задължение е да изготвят т.нар. индивидуални оценки на лицата с увреждания, на базата на които те получават финансова подкрепа, съобразно определения от ТЕЛК процент на трайно намалена работоспособност. Законът дава възможност инвалидите да бъдат подпомагани и със средства за балнеолечение, медицински изделия и помощни средства, наем за общинско жилище, направления за ползване на социални услуги и др. Най-популярната мярка е помощта за личен асистент в размер на 168 часа.

От Дирекция „Бюро по труда“ поясниха, че работодателите са длъжни да подават уведомления за заемане на работни места от хора с трайни увреждания, съгласно чл.38, ал.1 от Закона. Квотите са в зависимост от броя на персонала - във фирми от 50 до 99 работници се назначава 1 лице с увреждане, а от 100 и над 100 – двама. Контролът е в правомощията на  „Инспекция по труда“. В случай, че работодателите не изпълнят това им задължение, те имат възможност да се освободят от него чрез т. нар. компенсаторни вноски.

Представителите на хората с увреждания – Регионалните организации на Съюза на инвалидите, Съюза на слепите, Съюза на глухите и Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите споделиха проблеми, с които се сблъскват ежедневно, като например: дългото чакане с години за разглеждане на молбите им  пред ТЕЛК, недостъпната архитектурна среда, липсата на звукова/гласова сигнализация на светофарите, непригодните пешеходни пътеки, асансьори, транспортни средства и други, както и необходимостта от парични помощи за отбелязване на празници и годишнини.

Това съобщиха от Пресслужбата на Областна администрация.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 21.01.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Упорството и трудът ви ще се възнаградят. На път сте да финализирате проект с положителен резултат. Добри новини, свързани и с личните ви дела. Предстои ви пътуване или друго вълнуващо преживяване. Ще се впуснете в една авантюра, водени от желанието си за разнообразие и нови емоции, но бъдете внимателни.
21 яну 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Съвместните ви действия с човека, с когото споделяте и обичате ще са резултатни и напълно ще покрият очакванията ви днес. Като израз на вниманието си към него се погрижете за нещата, които му носят удоволствие. Защото това е любовта, както непредвидима, така и зареждаща с всичко, което е живот.
21 яну 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Активността ви днес трябва да е налице, защото ви очакват много задачи, които ще трябва да свършите добре. Разчитайте предимно на себе си, околните също са заети със своите си ангажименти. Уреждането на важен въпрос ще погълне голяма част от времето ви, но ще ви открие възможности за бъдещето.
21 яну 2020

Хороскоп за Рак

Рак
По въпроси от личен характер ще пристъпите към изпълнение на конкретни решения, с което ще ускорите придвижването им напред. Професионалното ви развитие налага повишаване на квалификацията при някои от вас. Паралелно с работата ще овладявате и новостите, бизнеса не търпи застой.
21 яну 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Не ви липсва увереност и това ще ви помогне да се справите със задачите, които стоят пред вас. Бъдете реалисти, задоволявайте се с това, с което разполагате. Не всички от обкръжението ви са искрени към вас, някой може да ви разочарова. Ако внимавате няма да загубите, а ще по мъдреете.
21 яну 2020

Хороскоп за Дева

Дева
С набраната инерция навлизате в добрата форма и това се забелязва от всички. Възможно е да получите отегчение от определена работа, но като цяло денят ви ще е ползотворен. Това няма да ви попречи да мислите за промяна на някои страни от живота си. Ще общувате с лекота с представители на другия пол, ще флиртувате и ще търсите забавления.
21 яну 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Умората ще отшуми, ако се погрижите лично за себе си. Любими занимания ще подобрят настроението ви и ще направят ролята ви по-значима за някого. Не се колебайте да го посветите в мислите и желанията си, без да ограничавате свободата му.
21 яну 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Очаква ви наситен с емоции ден. С каквото и да се заемете, бъдете сигурни, че ще прекарате приятно. Чувствате се добре в различни компании, а и хората около вас оценяват присъствието ви. Някои от вас се заемат с непосилни задачи, от които впоследствие ще се откажат. Не е изключено някои от вас да пътуват днес.
21 яну 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Динамичен ден, който в края си може да стане и уморителен. Ще се поздравите с постигнато разбирателство с хора от обкръжението ви. Други от вас ще засилят общуването си с колеги и познати, помагайки им да подобрят душевното си равновесие. Силни сте и внушавате доверие и надежда, когато го желаете.
21 яну 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Среща с интересна и привлекателна за вас личност може приятно да обърка плановете ви за деня. Сами преценете как да подходите. Може би деловите ви ангажименти изискват непосредственото ви участие. Каквото и да предпочетете денят ви се очертава като много ползотворен.
21 яну 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ежедневието ви ще се разнообрази с романтична изненада. Вълненията ще бъдат неповторими и ще ви стимулират към повече екстравагантност. Не пренебрегвайте ангажиментите си към хора, на които особено държите. Ще научите нещо изненадващо, което обаче е свързано с хубави емоции.
21 яну 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Неудържимо ви влече харченето на пари, а днес спокойно можете да си го позволите. Финансовото ви състояние значително ще се подобри. Налага се да проявите повече такт във взаимоотношенията си с ваши близки.
21 яну 2020
Последни новини