От х:

Днес в x:

Местните данъци са изключително ниски, Двойна такса за сметище яде парите на общините за чистене. Преглед на печата

24 часа

Цацаров: Не може да има втори кандидат за главен прокурор сега

Не е възможно издигането на втора кандидатура за главен прокурор, преди да приключи прегласуването на тази на Иван Гешев от Висшия съдебен съвет. Това стана ясно от коментара на главния прокурор Сотир Цацаров пред журналисти в парламента.

В петък Цацаров и заместникът му Иван Гешев се срещнаха с представителите на Венецианската комисия, но отказаха изявления след разговора. Той бе посветен на предлагания от правосъдния министър Данаил Кирилов механизъм за разследване на главния прокурор и шефовете на ВКС и ВАС и предсрочното им сваляне от длъжност при тежки престъпления.

Труд

Местните данъци са изключително ниски

Местните данъци в България са изключително ниски и като номинален размер, и като данъчна основа, и като данъчна ставка, за да може да се поддържа нормална общинска инфраструктура, каза министърът на финансите Владислав Горанов. "Сега е началото на този мандат, всеки кмет трябва да си поеме отговорността и да прецени каква политика да води на местно ниво", допълни той. Законът е определил диапазони за възможния размер на местните данъци, но голяма част от общините по една или друга причина предпочитат да стоят в долния им край, обясни министърът. "Изкушението да разказваш приятно за ухото възпитава грешно българските граждани и те живеят с усещането, че съществуват безплатни неща", продължи той.

Монитор

Двойна такса за сметище яде парите на общините за чистене

В момента отчисленията, които дължи всяка община за депониране на твърди битови отпадъци в регионалните депата са 57 лева на тон. През 2020 г. обаче те трябва да нараснат до 95 лв. на тон. Парите за депо сега заемат до 25-30% от такса смет, събирана от местните управи от гражданите. След вдигането на отчисленията за депониране, 50% от местния налог ще отиват за плащане на сметището. Така на кметствата ще им се наложи или да намалят парите за чистене, или да вдигнат такса смет за хората. Наредба 7, която регламентира това плащане, е приета през 2013 г. и неколкократно, по настояване на сдружението, размерът на въпросната такса е редуциран в поносими за местните бюджети граници.

Сега

Сърбия пуска изцяло магистралата от Ниш до Калотина

Сърбия пуска в събота изцяло магистралата от Ниш до българската граница при Калотина. "Мисия Коридор номер 10 е завършена", е заявил днес сръбският министър на строителството Зорана Михайлович, след като посети последния участък на източното разклонение на коридора, водещ до България, предаде Инвестор. бг. като цитира агенция Танюг.

Михайлович казва, че всичко е готово за утрешното тържествено откриване на източното разклонение на Коридор 10, на което ще присъстват българският премиер Бойко Борисов и сръбският президент Александър Вучич. Министърът добавя, че с тази автомагистрала от Белград до границата с България при Цариброд ще се стига за по-малко от 3 часа.

Капитал дейли

30 години след 10-и: Каква я мислехме, каква стана

Ако Преходът беше човек, роден на 10 ноември 1989 г., сега той щеше да влиза в зрелостта си. Походил тук и там, опитващ се да живее с грешките и изборите си и точно започнал да мисли какъв е бил и какъв иска да стане. Голяма част от авторите на тази тема в "Капитал" също са деца на прехода. Родени в края на 80-те и началото на 90-те години, които си спомнят по-скоро "Алф" по "Ефир" 2, отколкото опиянението на родителите си от свободата. Но пък после много по-осезаемо - изядените спестявания и пенсиите за "достойни старини" на бабите и дядовците, безработицата, отчаянието и масовото напускане на приятелите им към други страни. Това беше първото поколение, което свикна да изразява свободно позициите си в социалните мрежи, което се възползва от обмена на знание с Европа, полетяло на крилете на нискотарифните компании, и което имаше апетит за постижения и тук, и там.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    77
    777
    4 0
    11:27, 9 ное 2019
    А иначе с тия огромни заплати стигащи за една седмица едвам някой да е споменал от гейовете в парламента???

Видеа по темата

Последни новини