От х:

Днес в x:

Бягането, независимо от честотата, намалява риска от ранна смърт

Бягането, независимо от честотата, е полезно, твърди изследване, открило връзка между физическата активност и риска от ранна смърт.

Според Световната Здравна организация около 3.2 милиона смъртни случая по света са резултат от недостатъчна физическа активност.

Резултатите противоречат на откритията от други изследвания, според които ползите от бягането се увеличавата пропроционално с честотата на физическите усилия.

“Независимо от честотата на бягане – дори да е само веднъж седмично, полза има - по-голямата честота не е непременно свързана с повече ползи по отношение на смъртността”, твърдят авторите на изследването.

Проучването взело под внимание 14 предишни доклада, базирани на 6 различни групи участници. Като цяло бил проследен животът на 230 000 доброволци в период от между 5.5 и 35 години.

Общо 25 951 участници починали в рамките на изследванията. Когато екипът обединил резултатите от 5 групи доброволци и сравнил тези, които бягат от време на време, с тези които не извършват никаква физическа активност, открил, че бегачите се характеризират с 27% по-малък риск от ранна смърт, независимо от причината, през последващите периоди, и с 30 и 23% по-малък риск от ранна смърт в резултат на сърдечно съдови проблеми и рак съответно.

След това учените решили да разгледат дали честотата, продължителността или темпото на бягане носят различни ползи, що се отнася до риска от ранна смърт, но не открили признаци за подобна тенденция.

Значителни ползи били наблюдавани и при тези, които бягали само веднъж седмично или по-малко от 50 минути седмично, със скорост по-ниска от 9.5 км/ч. При тях рискът от ранна смърт не бил по-голям в сравнение със запалените бегачи.

Възможно е все пак да съществува някакъв минимум на физическото натоварване, за да се усетят тези ползи.

В момента препоръките са за 75 минути усилена активност на седмица за възрастни или 150 минути физически упражнение с умерено темпо.

Източник: theguardian.com
 

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини