От х:

Днес в x:

Признават компулсивното онлайн пазаруване за отделно психично заболяване

Компулсивното пазаруване онлайн трябва да бъде признато за отделно психично заболяване, твърдят психолози.

Причината е че манията за пазаруване има известни прилики с друг вид зависимости.

Международният класификатор на заболяванията, използван от психиатри за класифициране на психичните заболявания, в момента не разглежда шопинг манията като отделно състояние.

Според изследователите, обаче, съществуват определени симптоми, които разграничават заболяването от останалите подобни. Те дори разграничават и един подвид пациенти, при които симптомите се влошават най-вече при онлайн пазаруването.

Ако шопинг манията бъде призната за отделно заболяване, повече засегнати от нея хора ще осъзнаят, че се нуждаят от лечение. Смята се, че състоянието обхваща около 5% от населението.

Компулсивните шопохолици изпитват силна нужда да си купят нещо и непреодолимото желание да притежават различни потребителнки стоки. Понякога купуват повече неща, отколкото могат да си позволят или отколкото имат нужда, само за да потушат обхваналите ги негативни емоции.

Това в крайна сметка води до по-голям стрес, семейни скандали, дългове, излишното трупане на стоки, измами и присвоявания, твъдрят учени, които изследвали 122 случая на шопинг мания в Германия. По-младите пациенти, пазаруващи онлайн, демонстрирали най-тежки симптоми.

Учените се надяват признаването на компулсивното пазаруване да насърчи изледванията върху това заболяване.

Терапевтите признават, че състоянието, познато и като ониомания, може да засегне семейните взаимоотношения, работата, финансите и емоционалното състояние.

При пристрастените към пазаруването се наблюдава ръст в стойностите на невротрансмитера допамин, което увеличава желанието им да си купуват все повече и повече неща, за да изпитат отново същото задоволство.

Хората с ониомания се чувстват напълно погълнати от желанието си за пазаруване, като харчат средства или за самите себе си, или за другите.

Времето – да не споменаваме емоционалния стрес – необходимо за търсене, скролване из социалните мрежи, посещаване на магазини, жонглиране със сметки и кредитни карти, криене на покупки от семейството, може да доведе до сериозни смущения, като натрупване на дългове, семейни проблеми и пренебрегване на децата.

Източник: dailymail.co.uk

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини