От х:

Днес в x:

9 °C

Признават компулсивното онлайн пазаруване за отделно психично заболяване

Компулсивното пазаруване онлайн трябва да бъде признато за отделно психично заболяване, твърдят психолози.

Причината е че манията за пазаруване има известни прилики с друг вид зависимости.

Международният класификатор на заболяванията, използван от психиатри за класифициране на психичните заболявания, в момента не разглежда шопинг манията като отделно състояние.

Според изследователите, обаче, съществуват определени симптоми, които разграничават заболяването от останалите подобни. Те дори разграничават и един подвид пациенти, при които симптомите се влошават най-вече при онлайн пазаруването.

Ако шопинг манията бъде призната за отделно заболяване, повече засегнати от нея хора ще осъзнаят, че се нуждаят от лечение. Смята се, че състоянието обхваща около 5% от населението.

Компулсивните шопохолици изпитват силна нужда да си купят нещо и непреодолимото желание да притежават различни потребителнки стоки. Понякога купуват повече неща, отколкото могат да си позволят или отколкото имат нужда, само за да потушат обхваналите ги негативни емоции.

Това в крайна сметка води до по-голям стрес, семейни скандали, дългове, излишното трупане на стоки, измами и присвоявания, твъдрят учени, които изследвали 122 случая на шопинг мания в Германия. По-младите пациенти, пазаруващи онлайн, демонстрирали най-тежки симптоми.

Учените се надяват признаването на компулсивното пазаруване да насърчи изледванията върху това заболяване.

Терапевтите признават, че състоянието, познато и като ониомания, може да засегне семейните взаимоотношения, работата, финансите и емоционалното състояние.

При пристрастените към пазаруването се наблюдава ръст в стойностите на невротрансмитера допамин, което увеличава желанието им да си купуват все повече и повече неща, за да изпитат отново същото задоволство.

Хората с ониомания се чувстват напълно погълнати от желанието си за пазаруване, като харчат средства или за самите себе си, или за другите.

Времето – да не споменаваме емоционалния стрес – необходимо за търсене, скролване из социалните мрежи, посещаване на магазини, жонглиране със сметки и кредитни карти, криене на покупки от семейството, може да доведе до сериозни смущения, като натрупване на дългове, семейни проблеми и пренебрегване на децата.

Източник: dailymail.co.uk

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 14.12.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Денят ви ще е наситен на интересни занимания, зареждащи ви с положителни емоции. Природата също ще ви въздейства отпускащо и позитивно, не я пренебрегвайте. Здравословните проблеми е добре да се решават, търсейки съвет от специалист, а не по свое хрумване. Денят е благоприятен и за реализация на повече от идеите ви.
14 дек 2019

Хороскоп за Телец

Телец
Добронамерени сте към всички около вас и днес ще усетите ответните реакции на околните, които няма да останат безучастни към проблемите ви. На ваше разположение ще бъдат дори хора, които не познавате толкова добре и е възможно това леко да ви озадачи. Хората просто ви харесват и им се иска да ви помогнат. Очаквайте благоприятно разрешение на интимен въпрос.
14 дек 2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Предвидливостта ви е впечатляваща и ви спестява много разочарования. Благодарение на нея и разума си ще се окажете подготвени за нещата, които ви предстоят. Ако все пак нещо ви притеснява, потърсете подходящия човек, с когото да споделите болката си. Ще ви олекне на душата и по-бързо ще намерите решението му.
14 дек 2019

Хороскоп за Рак

Рак
Възможно е днешният ден да не е от най-приятните ви напоследък. С повече усилия ще изпълнявате рутинните си задачи. Ще ви занимават мисли свързани с бъдещото и личния ви живот. Успявате да намерите разрешение на отдавна занимаващ ви проблем. Усилията ще бъдат възнаградени, а вечерта прекарана с любимия човек е най-добрият завършек на деня.
14 дек 2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
За да решите въпросите, които ви притесняват си осигурете малко спокойствие. Нуждаете се от него и заради самите вас. Развлечения с приятели – излет в планина, ремонтна дейност или риболов са сред възможните алтернативи за деня. Нещата ви се нареждат, а неприятностите бягат от вас.
14 дек 2019

Хороскоп за Дева

Дева
Денят ще ви срещне с някого, интереса ви към когото е силен. Може да се сближите и опознаете повече, но преценете дали това е желанието ви. Не пренебрегвайте текущите си задачи, съдбата ви е подготвила приятна изненада. Усилията, които полагате дават резултат и скоро ще се радвате на придобивките си.
14 дек 2019

Хороскоп за Везни

Везни
В добро състояние на духа сте и ще останете незасегнати за вълнения и емоционални натоварвания. Ако можете излезте сред природата, или поне между приятни за вас хора. Разчитайте повече на себе си. Знаете как се прави това, живота ви е предлагал не един и два такива моменти.
14 дек 2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Разширете кръгозора си и не гледайте едностранчиво на събитията покрай вас. С емоционалните си и прибързани действия само бихте усложнили нещата. Приведете се в нужната форма и си наложете добро поведение, очакват ви добри попадения. Те ще ви дадат сили и ще ви насочват към по-практични действия.
14 дек 2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
За работа винаги има време, но днес дайте свобода на фантазиите си. И вие, и околните ще останете доволни, а и ще помогнете на онези, които търсят промяна. Всички нови начинания ще се толерират от съдбата. Не се ограничавайте, а проявете аналитичните си способности.
14 дек 2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Спокоен, изпълнен с ведро настроение ден. Може би сега е момента да обърнете повече внимание на семейството и дома си, и да си починете от външни контакти. Поговорете с любимия човек, помогнете му да се справи с проблемите. Не очаквайте да получите парите си, ако днес ги дадете на заем.
14 дек 2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Чувствате се чудесно днес и ще ви се иска да се занимавате с нещо полезно и разтоварващо едновременно. Околните ще приемат добре ваша идея, която ви вълнува от доста време и ще подкрепят начинанията ви. Любими занимания ще ви откъснат от мисли, свързани с работата ви или с неща, които не ви се иска да вършите в момента. Обърнете внимание на човека до себе си.
14 дек 2019

Хороскоп за Риби

Риби
Денят ви ще е изпълнен с емоции и събития. Обичате предизвикателствата и ще започнете нещо, което не сте правили досега. Възможно е да имате късмет при хазартни игри, но бъдете умерени и не прекалявайте. Ще се забавлявате. Обичате да давате, да помагате с желание и от сърце, и това не остава скрито от съдбата. Очаквайте бързи придобивки.
14 дек 2019
Последни новини