От х:

Днес в x:

11 °C

НАТО обмисля инвестиция в албанска военноморска база

НАТО възнамерява да инвестира във военноморска база в Албания, заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг по време на среща с албанския президент Илир Мета, съобщава "Спутник".

По-рано този месец идеята е представена и от албанския министър на отбраната Олта Шака в официално писмо.

"На първо място, Албания играе важна роля в НАТО. Това е важно за Албания, това е важно за НАТО. Както споменах, сега имаме програма, в която инвестираме и работим в авиобаза в Албания", обяснява Столтенберг.

По думите му, "засега няма решение във връзка с всякакви допълнителни инвестиции във военноморска база, но това е нещо, което се оценява от нашите военни власти и нашите военни експерти и въз основа на това НАТО ще взема решения", допълва той.

В момента НАТО финансира обновяването на авиобаза Кучова в централна Албания, която ще бъде първата авиобаза на алианса в Западните Балкани.

Междувременно вече стана ясно, че Русия и Беларус преразглеждат план за използване на регионално групиране на войски, като вземат предвид настоящата ситуация в региона и планират да проведат съвместно разузнаване във връзка с мащабните учения на НАТО Defender Europe.

Лукашенко заяви по-рано, че проследява разполагането на войските на НАТО в Западна Европа и ще отговори реципрочно.

От Сърбия Дмитрий Медведев обясни, че Москва ще отговори политически и "във военния смисъл" на стремежа на НАТО да разположи военни бази в близост до руските граници, тъй като това застрашава националната сигурност на страната.

Руският посланик в САЩ Анатолий Антонов заяви в неделя, че ако ракетите от ИНФ, бъдат разположени в Европа, това ще принуди Москва да отговори.

САЩ е готов с всички военни способности да защитава мира. "Възпирането и спечелването на преднина пред конкуренцията на ревизионистите като Китай и Русия няма да е лесно", коментира заместник-секретарят по отбраната на САЩ Джон К. Рууд, цитиран от Пентагона.

Русия се стреми да се позициониране като на надеждна военна сила в Средиземноморието, като част то това е и разширяването на военновъздушната база "Хмеймим" в Сирия, коментира центърът "Джордж Маршал".

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини