От х:

Днес в x:

Салвини триумфира на местните избори в Умбрия

Дясна коалиция постигна чиста победа на местните избори в централния италиански регион Умбрия, като партията на Матео Салвини "Лига" е водеща в коалицията. Това показват официални данни от Министерството на вътрешните работи, съобщава "Ройтерс".

Гласуването в мъничката Умбрия, която е традиционна крепост на левицата с по-малко от 900 000 жители, възстановява устрема на Салвини след политически гаф, довел до това партията му да загуби мястото си в националното правителство на страната през това лято.

Крайнодесният лидер излезе от управляващата коалиция, която неговата партия беше сформирала с антисистемното Движение "Пет звезди" през август, очаквайки да предизвика парламентарни избори, които социологическите проучвания прогнозираха, че той ще спечели.

Вместо това "Пет звезди" се съюзи с лявоцентристката Демократическа партия, пращайки Салвини в опозиция.

Донатела Тесей, която е сенатор от "Лига", която също беше подкрепена от крайнодясната партия "Италиански братя" и дяснопопулистката "Форца Италия" на бившия италиански премиер Силвио Берлускони, спечели първото място като губернатор с 57,6 процента от гласовете.

Винченцо Бианкони, който беше подкрепен от двете управляващи на национални ниво партии, получи малко над 37%.

След като в неделя вечерта стана известен мащабът на победата на "Лига", Салвини каза пред репортери: "Тази вечер пишем история."

Резултатът е сериозен удар за правителството на "Пет звезди" и Демократическата партия, чието сформиране преди два месеца доведе до отстраняването на "Лига" от властта. Изборите в Умбрия бяха първият път, в който те подкрепиха общ кандидат, и първият път, в който съюзът им бе тестван чрез избори.

Въпреки че премиерът Джузепе Конте в петък каза, че това не е гласуване за правителството му, поражението на управляващите партии ще има последици за и без това крехката коалиция. Умбрия има само 700 хил. гласоподаватели и от дълго време бе сред крепостите на италианската левица. Винаги е била управлявана от комунисти, леви или лявоцентристи.

Салвини ще използва победата си там, за да демонстрира, че все още има подкрепата на италианците, въпреки че през лятото бе изтласкан в опозиция.

Следващият голям тест за управляващата коалиция ще бъде на друг регионален вот - в Емилия-Романя през януари.

Макар че според анализатори поражението в Умбрия няма да свали правителството, загубата на регион, където се намира Болоня, най-символичната лява крепост, може да разруши съюза на "Пет звезди" и Демократическата партия.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини