От х:

Днес в x:

Индонезийският Боинг се разбил заради дефект в системата за управление

Kатастрофата на самолета "Боинг 737 Макс" на Лайън еър, в която загинаха 189 души преди година, се дължи на комбинация от дефект в системата за управление, неподходящо обучение на пилотите и проблеми с поддръжката. Това е заключението на индонезийската национална комисия за безопасност на транспорта, обявено днес.

Според доклада на разследващите, заради дефекти системата за автоматичен контрол на полета е подавала грешна информация и автоматично е наклонила носа на самолета надолу, което е предизвикало пикиране. Дизайнът и сертифицирането на тази система са били неподходящи. Освен това пилотите не са били обучени как да реагират бързо при повреда в тази система.

Самолетът на Лайън еър, който изпълняваше полет 610  от Джакарта до остров Суматра, се разби в Яванско море няколко минути след излитането си на 29 октомври 2018 г. 

През март т.г. самолет от същия модел на Етиопските авиолинии (Ethiopian) от Адис Абеба за Найроби се разби, при което загинаха 157 души. 

И в двата случая като причина за трагедиите беше посочена системата за стабилизиране на полета. Оттогава всички самолети "Боинг 737 Макс" в света са забранени за полети.

След публикуването на изводите на индонезийската комисия компанията Боинг увери в изявление, че се съобразява с направените от нея препоръки за безопасност и работи по подобряването на сигурността на "Боинг 737 Макс", за да не се повторят никога повече условията, които са довели до катастрофата.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини