От х:

Днес в x:

Изобретателят на пеещия градски часовник посрещна в дома си инж. Хасан Азис

Кандидат-кметът на ДПС инж. Хасан Азис посети в дома му изобретателя на градския часовник Павел Павлов. Символично в Деня на Кърджали инж. Хасан Азис изненада приятно 86-годишния радиоконструктор-любител с картина на един от символите на града.

От своя страна домакинът с вълнение разказа за идеята за създаването на пеещия часовник през далечната 1978 година. „Никой в Кърджали тогава не се зае с нелеката задача да изобрети системата за градския часовник. Съгласих се веднага и за по-малко от две години идеята стана реалност. Точно в 6 часа, преди 41 години електронните акорди на „Питат ли ме, дей зората“ огласиха Кърджали за първи път“, си спомня Павел Павлов. Той е наследник на стар род кърджалийци. Пази спомени от 40-те години на миналия век, когато населението на Кърджали е било под десет хиляди души. „За първи път в дома ни идва кмет на града“, споделя съпругата му, с която живеят задружно вече над 60 години.

Това му е и най-запомнящото се изобретение, но не и единствено. Няколко десетилетия по-късно чрез часовник с електронно управление наглася времето за пиене на лекарствата си.

Инж. Хасан Азис също сподели пред домакина спомен за свое изобретение от студентските си години. „Механизмът на часовника ми в стаята беше свързан към радиоточката на общежитието, за да ме събужда всяка сутрин в 6 часа“, разказа той. Обърна се към домакина с думи на благодарност и признателност от името на кърджалийци.  „На Бай Павел, с чийто глас от неговия труд, се събужда и заспива Кърджали от 1978 година до днес…цели 41 години“,  бяха пожеланията на кандидат-кмета.

Накрая двамата си обещаха в най-скоро време да се срещнат отново, за да споделят опит и обменят идеи за пеещия градски часовник и за бъдещето на Кърджали.

Мехмед Мехмед

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Последни новини