От х:

Днес в x:

Втори междузвезден обект навлиза в Слънчевата система

Астрономи откриха втори обект, който навлиза в Слънчевата система от междузвездното пространство. Небесното тяло трябва да прелети близо до Марс до края на годината, съобщи Science Alert.

Кометата С / 2019 Q4 е открита на 30 август от украинския астроном любител Генадий Борисов. След откриването на обекта международна група учени се заела с неговото изследване. Те установяват, че C / 2019 Q4 е последван от ореол от прах, който отразява добре слънчевата светлина, което прави небесно тяло по-лесно да се наблюдава от Умуамуа.

Симулацията на траекторията показва, че обектът ще премине между орбитите на Юпитер и Марс в края на октомври. През декември тя ще достигне най-близката до Слънцето точка и ще може да се наблюдава до януари 2021 година. Орбитата на кометата най-вероятно е хиперболична, което означава, че C / 2019 Q4 не принадлежи към Слънчевата система. За потвърждаването на това заключение обаче са необходими допълнителни наблюдения.

Оумуамуа е първият междузвезден обект, който астрономите успеват да наблюдават. Обектът от дълбокия космос бе открит на 19 октомври 2017 г. на разстояние 0,25 астрономически единици от Земята (една четвърт от разстоянието между Слънцето и Земята). Първоначално бе класифициран като комета, впоследствие - като астероид. Когато обектът започна да напуска Слънчевата система, скоростта му неочаквано нарастна, вместо да се забавя, както прогнозираха астрономите. Това накара някои експерти сериозно да разгледат версията, че астероидът може да бъде извънземна сонда.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини