От х:

Днес в x:

Aгентът, който изпълни "Божия гняв"

Авнер Кауфман, Габриел Алон, Ювал Авив - двама измислени герои и един реален човек, за чиято истинска самоличност от години се водят полемики. Има ли истина в твърденията, че 72-годишният днес Авив е агентът, изпълнил екзекуциите на палестинските терористи по време на може би най-известната контратерористична операция на израелската тайна служба "Мосад", наречена с кодовото име "Божи гняв"?

Възможно ли е създателят на частната разузнавателна компания "Интерфор" Ювал Авив да е прототипът на героя от филма "Мюнхен" на Спилбърг - Авнер Кауфман, и на образа на зеленоокия "ангел на смъртта" Габриел Алон на журналиста и писател Даниъл Силва? И всъщност реално ли е да вярваме, че някога ще стане ясно кое е острието на смъртоносния отряд "Кидон" (щик на иврит - бел.ред.), преследвал близо 19 години убийците на израелските спортисти? Може би не, но в полусенките на факти и фикция всеки може да потърси своята истина за "добрия убиец".

Окървавената Олимпиада

5 септември 1972 г. е 11-ият ден от Олимпийските игри в Мюнхен и нищо не предвещава жестоката драма, която ще се разиграе в олимпийското село. В 4.10 ч. осем членове на "Черният септември" - радикалната фракция към "Организацията за освобождение на Палестина", въоръжени с автомати АК-47, срещат до оградата на олимпийското село група спортисти, които се връщат от купон. Атлетите и терористите взаимно си помагат да прескочат оградата (спортистите вземат терористите за колеги от източни страни). Целта на палестинците е сградата с петте апартамента, в които са настанени израелските спортисти.

Терористите убиват двама и взимат други 9 спортисти и треньори от олимпийския отбор на Израел за заложници. Те искат 234 палестински затворници, намиращи се в израелски затвори, да бъдат освободени. В противен случай заплашват, че на всеки час ще разстрелват по един заложник. 

Проведената акция на германската полиция в нощта срещу 6 септември 1972 г. е неуспешна и всички заложници са убити. Петима от терористите също са убити, а трима са арестувани.

Изпращай момчетата!

Така звучи първата в историята на Израел заповед за ликвидиране на терористи. Тя е изречена от Голда Меир и трябва да бъде изпълнена от Цви Замир - тогавашния директор на "Мосад".

Започва операция "Гняв божи", която продължава около 19 години. Единствената й цел е ликвидиране на палестинците, свързани пряко или косвено с трагедията в Мюнхен, както и организаторите на кървавия атентат. За ръководител на операцията е назначен Майкъл Харири. Той създава отряда "Кидон", чиято задача е да приложи старозаветния закон: "Око за око, зъб за зъб". 

Списъкът с целите е попълнен - 17 души, а в "Кидон" влизат 15 агенти - мъже и и жени, разделени на пет групи. Името на всяка група е буква от еврейската азбука.

"Алеф" (първата буква в иврит) - се състои от двама стрелци; в "Бет" (втората буква от еврейската азбука) влизат двама агенти, които са "сенките" на "Алеф"; двамата агенти в "Хет" (осмата буква в еврейската азбука и според еврейските мистици тя е буквата, символизираща живота) отговорят за логистиката; групата "Айн" (16-ата буква в иврит) е съставена от между 6 и 8 агента, чиято задача е да следят целите и да осигуряват маршрути за бягство на "Алеф" и "Бет". Последната пета група "Куф" (19-ата буква в иврит) е от двама агенти, специализирани в комуникациите. 

В продължение на 19 години виновните са убити, с изключение на един, който успява да оцелее.

"Добрият убиец"

През 1984 г. канадският журналист и писател от унгарски произход Джордж Джонас издава книгата си "Отмъщение. Истинската история на една израелска контратерористична мисия". По-късно книгата му ще бъде използвана като основа за сериала "Мечът на Гедеон" и на филма "Мюнхен". В нея Джонас разказва за действията на отряда "Кидон", а източникът му, който остава анонимен по това време, е роденият на 24 февруари 1947 година в кибуца Кфар Менахем Ювал Авив.  

Според биографията му, публикувана в западната преса, Авив е бил командир на елитна разузнавателна единица от израелската служба за отбрана, когато е избран от "Мосад" за член на "Кидон". The Independent дори го нарича "Добрият убиец". Смята се, че израелецът, който вече е американски гражданин, е прототипът на главния герой от филма на Стивън Спилбърг - Авнер Кауфман.

Години по-късно в интервю за българския журналист Светослав Иванов, Ювал Авив заявява: "Искам първо да изясня, че поради юридически причини вие трябва да разберете, че събитията в Мюнхен през 1972 година и последствията след тези събития все още представляват "отворен случай". Това винаги ще бъде "отворен случай" за международната общност. Затова аз наистина не мога да влизам в дълбоки детайли на операцията срещу терористите от Мюнхен, но мога да споделя някои неща, които са свързани с общия контекст, но не и с подробностите". 

И допълва:

"Относно вашия въпрос, дали аз възприемам себе си като добър убиец или не, искам да ви кажа, че израелските войници не гледат на себе си като на убийци. Защото това е война. Война срещу тероризма и както във всяка голяма война винаги ще има терористични групи, които ще се стремят да постигнат своите политически цели, убивайки хора и извършвайки атентати".

Ювал Авив не потвърждава директно, че е Авнер. Но казва, че ако някой ден Израел отново организира операция, подобна на "Божи гняв", той би се включил.

"Днес аз съм американски гражданин и живея в САЩ (Авив е създател на частната разузнавателна фирма "Интерфор", която е наета от американската авиокомпания "Пан Ам" да разследва атентата от Локърби - бел.ред). Също така съм доста по-възрастен от времето на мюнхенската операция. Аз вече не съм войник. Но ако можех отново да бъда млад, както тогава, и получа подобна задача, моят отговор би бил "Да". 

Дали думите му са истина, няма как да знаем. Факт е, че едва ли една от най-мощните тайни служби в света би позволила "острието" на отричаната официално операция "Божи гняв" да разкрие публично не само самоличността си, но и подробности за екзекуцията на 16 души в различни кътчета на света.

"Децата и глупаците винаги говорят истината" е стара еврейска мъдрост.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини