От х:

Днес в x:

Започва приемът в дирекции "Социално подпомагане" на заявленията за помощи на първокласници

Дирекцията "Социално подпомагане отпуска еднократна помощ на първокласници в размер на 250.00 лева.Приемат се заявления при следните условия:

От дирекцията поясниха,че.   еднократна помощ за ученици, записани в първи клас, се отпуска само веднъж за целия период на обучение при първоначалното записване на детето в първи клас.

Помоща се предоставя  на семействата, чиито деца са записани в първи клас на държавно или общинско училище.На тях се отпуска еднократна помощ за покриване част от разходите в началото на учебната година, когато децата живеят постоянно в страната и не са настанени за отглеждане извън семейството по реда на чл. 26 от Закона за закрила на детето.Помощта по ал. 1 се отпуска, при условие че доходът на член от семейството е по-нисък или равен на дохода по чл. 4./450 лв./ При условията на ал. 1 и 2 еднократната помощ се предоставя независимо от дохода на семейството за:

1. деца с трайни увреждания;

2. деца с един жив родител;

3. деца, настанени в семейства на роднини и близки и приемни семейства по реда на чл. 26 от Закона за закрила на детето.. Помощта по ал. 1 се изплаща на два пъти, като 50 на сто от нейния размер се изплаща след влизане в сила на заповедта за отпускането и, а остатъкът се изплаща в началото на втория учебен срок, ако детето продължава да посещава училище.

. Помощта по чл. 31 се възстановява, ако детето/ученикът:

1. не постъпи в училище, освен ако това е невъзможно поради здравословното му състояние;

2. не продължи обучението си през втория учебен срок до завършване на първи клас, освен ако това е невъзможно поради здравословното му състояние;

3. в рамките на един месец от учебната година има допуснати отсъствия от 5 учебни часа, за които няма уважителни причини.

За установяване на обстоятелството по ал. 1, т. 1 дирекциите "Социално подпомагане" извършват проверка в срок два месеца от започването на учебната година.

 Еднократна помощ за ученици, записани в първи клас, се отпуска въз основа на заявление декларация по образец, утвърден от министъра на труда и социалната политика.

 Заявлението декларация се подава от посочените в Закона за семейни помощи за деца лица в дирекция "Социално подпомагане" по настоящия им адрес:

1. лично, като към заявлението декларация се прилага лична карта (за справка);

2. чрез лицензиран пощенски оператор, като заявлението декларация следва да е в оригинал;

3. по електронен път с квалифициран електронен подпис.

 Към заявлението декларация по ал. 1 се прилагат следните документи:

1. удостоверение за брутните месечни доходи на семейството за последните 12 календарни месеца, предхождащи месеца, през който е подадено заявлението декларация;

2. удостоверение, че детето (децата) е записано в първи клас на държавно или общинско училище, издадено от съответното училище;

 Заявлението декларация по ал. 1 се подава след записване на детето в първи клас, но не по-късно от 15 октомври на текущата учебна година, с изключение на случаите, когато поради здравословни причини, установени с протокол на ЛКК, детето не може да започне училище, но не повече от 6 месеца от започване на съответната учебна година.

Кърджали бг вести

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини