От х:

Днес в x:

16 °C

Председател на СИК ще получи 160 лв. на местните изборите

Възнаграждението на председател на секционна избирателна комисия може да стигне на първи тур на предстоящите местни избори до 160 лева, като в това число влизат и сумите за обучение и предаване на документите към Общинската избирателна комисия. Разпределението поясни на брифинг днес говорителят на Централната избирателна комисия Александър Андреев.

Възнагражденията са приети с решение на ЦИК. На първи тур за председател на СИК сумата е 100 лева. Възнаграждението за заместник-председател и секретар ще е по 90 лв., за член -80 лева. Към тях ще се плащат по 10 лв. на всеки, който е участвал в обучение.

Ако председателят, например, е участвал в обучението, а след това се откаже, той няма да получи парите само за това, защото изплащането на сумите ще е след изборите, подчерта Андреев.

Допълнителен финансов стимул има и за онези от членовете, които се включат при предаването на книжата в ОИК. За секция с гласоподаватели до 350 заплащането на член, предаващ документите ще е по 25 лева, за секция с от 350 до 1000 избиратели, ще е по 35 лв, сумата за секциите с над 100 души, повечето от които са в София, допълнителната сума ще е 50 лева.

При провеждане на втори тур основното заплащане ще е по-ниско. За председател-65 лв., за заместник и секретар по 60 лв., членовете на СИК ще вземат по 55 лева.

„Целта е да се участва от една страна в обучението, за да не се допускат грешки при провеждането на изборите, освен това актуализираните суми са добър стимул да няма подмени на членове на СИК в последния момент. ЦИК смята, че тези суми ще стимулират членовете на СИК да участват максимално активно в целия процес. Те са и достойно заплащане на труда който полагат в изборния ден и деня след изборите“, посочи Александър Андреев. Той подчерта, че актуализираното заплащане както на СИК, така и на ОИК, е едно от основните пера, които увеличават план- сметката на бюджета за провеждането на тазгодишните местни изборите.

Вчера Правителството отпусна рекордните 71 млн.лева за провеждането на изборите през октомври.

От 2-ри до 11 септември партиите и коалициите ще имат възможност да направят регистрациите си за участие в местните избори тази година,съобщи още говорителят на Централната избирателна комисия.

Право да се включат във вота на 27-ми октомври и като кандидати, и като гласоподаватели, ще имат само лица, които са живели не по-малко от 6 месеца преди датата на изборите в даденото населено място, т.е от 26 април. Граждани на други държави -членки ЕС също могат да участва в тези избори и да се кандидатират за общински съветници. Принципът на уседналост е регламентиран с нарочно решение на ЦИК, посочи Андреев.

С изменението на Закона за политическите партии беше изменен и Изборния кодекс по отношение на финансирането на партиите и комисиите, коалициите и местните комитети, припомни Андреев. Вече се допуска финансиране на предизборните кампании от юридически лица, еднорлични търговци и от граждани на държави-членки на ЕС.

В изборите за местни власт секции в чужбина няма да има.

От 10-ти юли до момента ЦИК е приела 32 принципни решения и 204 решения за назначаване на ОИК.

 Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

 • 1
  Чл
  Член на СИК
  0 0
  00:33, 30 окт 2019
  С това възнаграждение на членовете на СИК, на следващите избори, си осигурете китайци или най-добре ц*****. От бирхалето-парламата -тва де парламентЪ-алъш крадиша и скарата до урните. Под строй. В София вече има недостиг на членове на СИК Защо ли? Заради ниското заплащане и нечовешкият труд, който се полага. Обучение плюс подготовка на секция 4 часа . В деня на събитието-ставане в 4.00 часа-за тези с личната хигиена. Начало 7.00 часа Приключва в 0.00часа. За членовете на СИк. За тримата удостоени с "честта" замъкни протоколите с два чувала бюлетини, край на работното време -неизвестно.На много места СИК работеха в намален състав, заради дългогодишнотомизерно заплащане и лошата организация. С мизерно количество вода и скапани сандвичи. Ако си вегетарианец или диабетик не можеш да ги ядеш .Така и не се взе решение се дават пари за храна и напитки .72 000 000лв за безумно скъпи картонени бюлетини-поне да бяха от рециклирана хартия, изтощени до припадък членове, една мастилница за печатите на 15секции и наглото поведение на застъпници.Скапани принтери и дежурните социопати. С това заплащане,на следващите избори бюлетините ще ви ги брои Волен Сидеров!😉

Хороскоп за 26.05.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Предстои ви спокоен ден, без много напрежение. Повечето от вас обаче са изпълнени с енергия за работа и може би ще се почувстват неудовлетворени. Вечерта ще имате възможност да си наваксате, но в съвсем различна насока. Очертава се събиране с приятели, което най-вероятно ще прерасне в незабравимо изживяване за вас.
26 май 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Посветете този ден на почивката и се опитайте да се разтоварите. Не мислете за работа или за други ангажиращи неща, а се заемете с приятни или пък полезни дейности. Не е изключено през деня да получите покана за вечеря, приемете я. Това би бил чудесен завършек на този ден.
26 май 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще се радвате на постигната цел, което ще ви обнадежди за бъдещето. Можете да имате нещата, към които се стремите, стига да сте упорити и последователни в действията си. Професионалното ви развитие, житейските и емоционални обвързвания правят деня ви неспокоен и това ви създава известен стрес.
26 май 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Мотивирани сте да продължите напред и следвайки намеренията си, ще печелите. Подгответе се за предстоящата си среща и помислете за възможните изходи от нея. Разчитайте предимно на себе си, близките ви също ще проявят съпричастност към делата ви. Вие на свой ред ги зарадвайте.
26 май 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Този ден е изпълнен с добро настроение и добри резултати в личен и професионален план. Ще останете удовлетворени от резултатите, които постигате, но ще е добре ако съчетаете усилията си с тези на човека до вас - така можете да сте сигурни, че успехът ви е сигурен. Отдавате прекалено голямо значение на нещо, което всъщност е незначително.
26 май 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Станете открити за идеите, които ви застигат. Пътуванията ще бъдат предпочитани за мнозина. Споделете времето си с приятели и не се застоявайте дълго пред телевизора. Движението ще ви откъсне от проблемите и ще ви зареди с енергия. Открива ви се добра възможност да напреднете.
26 май 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Денят ви ще бъде изпълнен със събития, ще се налага да действате бързо и адекватно. Гости от далече ще изненадат някои, но няма да сте раздразнителни, напротив. С удоволствие ще се погрижите да не им липсва нищо. В интимната сфера са възможни недоразумения. Храните надежди, които най-вероятно няма да се осъществят.
26 май 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Ще подобрите душевното си равновесие, ако заложите на позитивни мисли, срещи с приятели, повече движение и слънце. Своевременно и ефективно ще намирате решение на проблемите си, ако включите в изпълнението им хора, имащи отношение към темата. Повишената ви чувствителност налага да сте премерени в думите и делата си, за да не задълбочите отношенията си в неблагоприятна посока.
26 май 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Има събития, които ще възприемате по свой начин и това може да ви донесе разочарования. Дайте си ясна сметка дали амбициите ви биха могли да се осъществят в мащабите, които планирате. Поставяйте си реални цели и проявете постоянство при изпълнението им. Съвсем скоро ще стигнете до резултатите, но до тогава е нужна работа.
26 май 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Ще бъде забързан, но ползотворен ден. Имате шанса да постигнете онова, което от доста време поглъща мислите и времето ви. Бъдете готови да реагирате адекватно във всеки един момент. Не пренебрегвайте семейството си. Опитайте се да се реванширате там, където сте длъжници.
26 май 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Паричните проблеми не бива да ви разстройват. Финансовата криза, която е възможна бързо ще бъде преодоляна. Контактите с любимия човек могат да завършат с конфликт, за това бъдете внимателни с думите си.
26 май 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Днешният ден ви поставя на кръстопът, от който вие трябва да поемете по верния за вас път. Всяка една от възможностите, които ви се предлагат има своите положителни и отрицателни страни, затова изборът ви няма да е лесен. Вслушвайте се във вътрешния си глас и в това, което най-много искате да вършите. Не подценявайте и мнението на близките си.
26 май 2020
Последни новини