От х:

Днес в x:

28 °C

Председател на СИК ще получи 160 лв. на местните изборите

Възнаграждението на председател на секционна избирателна комисия може да стигне на първи тур на предстоящите местни избори до 160 лева, като в това число влизат и сумите за обучение и предаване на документите към Общинската избирателна комисия. Разпределението поясни на брифинг днес говорителят на Централната избирателна комисия Александър Андреев.

Възнагражденията са приети с решение на ЦИК. На първи тур за председател на СИК сумата е 100 лева. Възнаграждението за заместник-председател и секретар ще е по 90 лв., за член -80 лева. Към тях ще се плащат по 10 лв. на всеки, който е участвал в обучение.

Ако председателят, например, е участвал в обучението, а след това се откаже, той няма да получи парите само за това, защото изплащането на сумите ще е след изборите, подчерта Андреев.

Допълнителен финансов стимул има и за онези от членовете, които се включат при предаването на книжата в ОИК. За секция с гласоподаватели до 350 заплащането на член, предаващ документите ще е по 25 лева, за секция с от 350 до 1000 избиратели, ще е по 35 лв, сумата за секциите с над 100 души, повечето от които са в София, допълнителната сума ще е 50 лева.

При провеждане на втори тур основното заплащане ще е по-ниско. За председател-65 лв., за заместник и секретар по 60 лв., членовете на СИК ще вземат по 55 лева.

„Целта е да се участва от една страна в обучението, за да не се допускат грешки при провеждането на изборите, освен това актуализираните суми са добър стимул да няма подмени на членове на СИК в последния момент. ЦИК смята, че тези суми ще стимулират членовете на СИК да участват максимално активно в целия процес. Те са и достойно заплащане на труда който полагат в изборния ден и деня след изборите“, посочи Александър Андреев. Той подчерта, че актуализираното заплащане както на СИК, така и на ОИК, е едно от основните пера, които увеличават план- сметката на бюджета за провеждането на тазгодишните местни изборите.

Вчера Правителството отпусна рекордните 71 млн.лева за провеждането на изборите през октомври.

От 2-ри до 11 септември партиите и коалициите ще имат възможност да направят регистрациите си за участие в местните избори тази година,съобщи още говорителят на Централната избирателна комисия.

Право да се включат във вота на 27-ми октомври и като кандидати, и като гласоподаватели, ще имат само лица, които са живели не по-малко от 6 месеца преди датата на изборите в даденото населено място, т.е от 26 април. Граждани на други държави -членки ЕС също могат да участва в тези избори и да се кандидатират за общински съветници. Принципът на уседналост е регламентиран с нарочно решение на ЦИК, посочи Андреев.

С изменението на Закона за политическите партии беше изменен и Изборния кодекс по отношение на финансирането на партиите и комисиите, коалициите и местните комитети, припомни Андреев. Вече се допуска финансиране на предизборните кампании от юридически лица, еднорлични търговци и от граждани на държави-членки на ЕС.

В изборите за местни власт секции в чужбина няма да има.

От 10-ти юли до момента ЦИК е приела 32 принципни решения и 204 решения за назначаване на ОИК.

 Красимира Славова

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 23.09.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Изразете по подходящ начин благодарността си към хората, които ви помагат. И вие, като всеки друг заслужавате най-доброто и последващите развития в живота ви ще го докажат. Ще получите това, към което се стремите. Благоприятно развитие на здравословен проблем, ваш или на близък човек.
23.09.2019

Хороскоп за Телец

Телец
Не се изкушавайте от разпространението на клюки и каквито и да било интриги. Напълно контролирате положението и не е нужно да се забърквате в сплетни. Послушайте съветите на ваш близък и не се доверявайте на прекалено усърден доброжелател. За някои от вас се открива възможност за избор, към който винаги сте се стремили.
23.09.2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Положителна оценка за работата ви с хората, нуждаещи се от вас. Всичко това ще ви носи дивиденти, от които предстои да се възползвате. И занапред ще бъдете лидер на онези, които ви вярват и се вслушват в съветите ви. Амбициите ви са и за много повече. Работете и ще успеете.
23.09.2019

Хороскоп за Рак

Рак
Днес ви предстои важна среща, за която трябва добре да се подготвите. Не оставяйте нещата на случайността, защото това може да ви изиграе лоша шега. В личен план ще останете много доволни от нещо, което партньорът ви е направил специално за вас. Посветете му част от времето си, тъй като със сигурност го заслужава.
23.09.2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Денят ще ви предложи вълнения и силни емоции. Ще останете приятно изненадани от човек, когото малко познават, но с добро отношение към вас. Подкрепата му ще ви мотивира да продължите усърдно в своята посока. Ако сте във ваканция ви очакват безгрижно време и много развлечения.
23.09.2019

Хороскоп за Дева

Дева
Денят е прекрасен за нови запознанства. Не се колебайте да говорите открито. Чарът ви е неустоим и дори да не прецените правилно ситуацията ще ви бъде простено. Не се увличайте в безсмислени спорове и не отдавайте твърде голямо значение на дреболиите.
23.09.2019

Хороскоп за Везни

Везни
Не пренебрегвайте себе си, когато обещавате или се стараете да сте в услуга на някого. Добрите ви взаимоотношения с околните не изключват възможността да се възползвате и вие от тях. Дамите ще се радват на нова придобивка, която ще повиши настроението им и ще подчертае очарованието им.
23.09.2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Толерантността и способността ви да разбирате човешката болка ще ви помогнат да се справите в деликатна ситуация. Ще се развълнувате от изненадата, която ви е приготвил скъп на сърцето ви човек. Любовно обяснение ще ви накара да се почувствате значими за някого и ще изпълни душата ви с нежни трепети.
23.09.2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Убедителни и точни, ще фокусирате вниманието на другите върху наболелите теми и ще предлагате решения. Ако сте искрени и честни, ще ви бъде лесно в реализация на всичко, с което се захващате. За онези, които не са ви познати се доверете на специалистите. Отношенията в семейството постепенно се изясняват, в случай, че са били влошени до сега.
23.09.2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Ръководейки се от разума и желанията си, ще постигнете повече. Ще изберете това, което преценявате като най-добро за вас и няма да сбъркате. Не пропилявайте времето си да убеждавате някого в правотата на мислите си, погрижете се за себе си, но и не оставяйте у другите усещане за отчужденост.
23.09.2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Всички около вас имат не по-малка нужда от спокойствие, затова не ставайте причина за дрязги и недоразумения. Мислете преди да обещавате, дали сте в състояние да ги изпълните. Бъдете искрени, когато изразявате отношение към заобикалящите ви, фалша не е вашия стил. И без да се оправдавате, поемете отговорността за постъпките си.
23.09.2019

Хороскоп за Риби

Риби
С деликатното си поведение ще си спечелите приятели и ще насочите развитието на натоварваща ситуация в положителна насока. Повече слушайте, по-малко говорете и се отнасяйте с уважение към мнението на хората около себе си. Ще срещате подкрепа от партньора си.
23.09.2019
Последни новини