От х:

Днес в x:

10 °C

Изпращането дори на миниатюрно съобщение през черна дупка би я изпарило

Пускането на пощенски гълъб през Космоса вероятно би било по-надежден начин за изпращане на съобщение. Ако искате да изпратите съобщение през червеева дупка, по-добре го направете кратко.

При определени обстоятелства може да се предаде съобщение през теоретичен червеев тунел, свързващ черни дупки в различни вселени, откриват физици в ново проучване. За съжаление, техните резултати показват, че само малко количество информация (измерена в квантови битове или кубити) може да бъде обменена.

"В нашата специфична настройка открихме разочароващи резултати в смисъл, че само от порядъка на един или два кубита, или няколко бита информация, могат да бъдат изпратени през червеевата дупка“, казва Сам ван Льовен, съавтор на новото изследване и изследовател от Университета на Уитватерсранд в Йоханесбург, пред Live Science.

Обикновено, ако изпратите нещо в черна дупка, то ще се окаже в центъра ѝ, в безкрайно плътна точка, известна като сингулярност, и никога не ще се върне към предишния си живот. Но ако една черна дупка е свързана с друга черна дупка чрез червеев тунел и траекторията на съобщението е правилна, теоретично то би могла да премине и да излезе от другата страна на тази червеева дупка, която би могла да е в алтернативна вселена.

За да направите това, изисква се както вселените, така и свързаната черна дупка да имат определен вид физика и геометрия. Например, преходният червеев отвор би бил възможен само когато пространство-времето има отрицателна кривина. Това означава, че можете да визуализирате пространство-времето като огромно седло, където ако две същества се опитат да вървят по успоредни линии, те всъщност биха се отдалечили едно от друго.

Учените вече знаят, че на теория тази специфична настройка на Вселената позволява преминаване на информация през червееви дупки, и те и преди са правили някои оценки, за да определят колко информация може да пътува по този начин.

"Ние знаем от [предишни проучвания], че този процес е аналогичен на квантовата телепортация ... но има ограничения за това колко информация може да бъде изпратена", казва Арон Уол, изследовател в катедрата по приложна математика и теоретична физика в Университета на Кеймбридж, който не е участвал в новото проучване. (При квантовата телепортация информацията може почти моментално да бъде изпратена на огромни разстояния, като се използват частици, които са квантово заплетени, което означава, че състоянията им са свързани, независимо от разстоянието, което ги разделя.)

В новото изследване Ван Льовен и неговите колеги са изследвали червейна дупка, използвайки геометрия на пространство-времето, както е описана от теорията на общата относителност на Алберт Айнщайн. Математиката, използвана за описване на сценария, е в двуизмерна Вселена за простота, но тя трябва да важи и за 3D Вселена, като нашата собствена.

Резултатите показват, че само няколко бита информация могат да бъдат предавани през дупката в даден момент, което е по-малко от другите методи. Освен това те откриват, че изпращането на съобщения през дупката ще промени черните дупки. Изпращащата черна дупка ще се увеличи масата си, а получаващата черна дупка ще намалва масата си с всяко изпращане на съобщение. С първото съобщение получаващата черна дупка ще загуби около 30% от масата си, а при следващите съобщения черната дупка ще изчезне. Освен това всяко следващо съобщение ще намалява по размер, така че в крайна сметка съобщението няма да носи информация.

Ван Льовен и други учени продължават да изучават широк спектър от настройки и правила, подобни и различни от тези в нашата собствена вселена, които биха могли да позволят предаването на повече информация. В момента подобни червейни дупки и свързани черни дупки са изцяло теоретични, но учените смятат, че не е напълно невъзможно те да бъдат създадени или манипулирани от някаква напреднала цивилизация.

"Опитваме се да намерим обобщения на нашата настройка, които биха позволили повече информация [да бъде предадена], но това е работа в ход", каза Ван Льовен пред Live Science. "Но винаги ще има ограничение. Няма да е безкрайно количеството информация, което можете да изпращате, без да унищожите червейната дупка."

Изследването е публикувано онлайн в arXiv.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 13.12.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Проявявайте повече сдържаност в оценките си за хората. Рискувате много, ако налагате мнението си или пък го споделяте с неподходящи хора. С повече разбиране и подход решавайте спорните въпроси. Отношенията в семейството стават най-важните за вас. Не прибързвайте при вземането на крайни решения, съвсем скоро ще ви се открият прекрасни шансове за реализация.
13 дек 2019

Хороскоп за Телец

Телец
Романтични влечения ще ви потопят в приятната компания на личност, към която се стремите отдавна. Деловите представители измежду вас ще посветят от времето си на срещи и договорености, свързани с предстоящи сделки. Финансите ви ще са пропорционални на енергията, която влагате в работата си, но не при всички.
13 дек 2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Финансови успехи днес ще отвлекат вниманието ви от интимната сфера. Все пак може би някои от вас ще забележат вниманието, с което ви дарява привлекателна личност от противоположния пол. Не пропускайте шанса си, може да съжалявате. Някои от вас се насочват към мащабни покупки, планирани отдавна.
13 дек 2019

Хороскоп за Рак

Рак
Интелигентни и находчиви ще привличате околните, насърчавайки ги да работят усърдно в подкрепа на общите ви интереси. Ако желаете да запазите и занапред уважението им бъдете открити, но личните си вълнения запазете за себе си. Остротата на нечие мнения ще ви кара да бъдете по-внимателни.
13 дек 2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Правилното разпределение на задачите ще ви осигури време за всичко, което предвиждате за днес. Навременна информация ще улесни работата ви и ще ви осигури водещи позиции в проекта, върху който се трудите. Качествата ви се ценят и от много посоки ще търсят съдействието и съветите ви.
13 дек 2019

Хороскоп за Дева

Дева
Контактите с хора от вашата професионална среда(или сферата в която се реализирате), ще бъдат особено плодотворни днес. Споделените идеи ще ви заредят с енергия, а за доброто ви настроение решаващи са и неочакваните приходи, които ще реализирате.
13 дек 2019

Хороскоп за Везни

Везни
Имате планове и конкретни идеи за развитието на проекта, върху който работите, но не бива да губите търпението си. Възползвайте се от услугите на колегите си и не пренебрегвайте желанието им да са ви полезни, ако не с друго, то с опита си. Вземете мерки и по отношение на здравословен проблем.
13 дек 2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Ускорено ще се развиват за вас събитията днес, с последните си действия сте създали условия за това. Без да изпадате в излишно притеснение, ще следвате логиката и интересите си, грижейки се наред с това и за доброто на хората от близкото си обкръжение. За всички е вярно, че скоро ще получат това, към което се стремят.
13 дек 2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Със съдействието на влиятелна личност успявате да преодолеете административните спънки, които ви забавят в момента. Съвсем скоро ще имате нужната ви свобода на действие и ще осъществите идеите си. Възможно е неразбирателство с делови партньори по финансирането на съвместен проект. За сега имате достатъчно време за да направите нужните промени.
13 дек 2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Денят ще ви предложи възможности за добра реализация, най-вече на бизнесмените. Ще се чувствате удобно и в добро настроение. Причина за това може да бъде реализирана сделка или друга придобивка. Ще споделите вълненията си с приятели и ще се радвате на близостта си.
13 дек 2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Няма да се поддадете на напрежението и ще работите за приключване на започнатите задачи и всички останали, които очакват вниманието ви днес. Уверено ще се впуснете в надпревара с можещите, доказвайки качествата и правото си да сте сред първите. Приемането на чуждите успехи ви прави чест.
13 дек 2019

Хороскоп за Риби

Риби
Учете се от опита на успелите, за да постигне целите си. Правете компромиси и ще постигнете повече в отношенията си с околните, и което е по-важно, няма да оставате разочаровани. Нечие натрапващо се присъствие ви идва в повече. Мислите ви са в друга посока, но човека, който ги владее не подозира за тях.
13 дек 2019
Последни новини