От х:

Днес в x:

12 °C

Изпращането дори на миниатюрно съобщение през черна дупка би я изпарило

Пускането на пощенски гълъб през Космоса вероятно би било по-надежден начин за изпращане на съобщение. Ако искате да изпратите съобщение през червеева дупка, по-добре го направете кратко.

При определени обстоятелства може да се предаде съобщение през теоретичен червеев тунел, свързващ черни дупки в различни вселени, откриват физици в ново проучване. За съжаление, техните резултати показват, че само малко количество информация (измерена в квантови битове или кубити) може да бъде обменена.

"В нашата специфична настройка открихме разочароващи резултати в смисъл, че само от порядъка на един или два кубита, или няколко бита информация, могат да бъдат изпратени през червеевата дупка“, казва Сам ван Льовен, съавтор на новото изследване и изследовател от Университета на Уитватерсранд в Йоханесбург, пред Live Science.

Обикновено, ако изпратите нещо в черна дупка, то ще се окаже в центъра ѝ, в безкрайно плътна точка, известна като сингулярност, и никога не ще се върне към предишния си живот. Но ако една черна дупка е свързана с друга черна дупка чрез червеев тунел и траекторията на съобщението е правилна, теоретично то би могла да премине и да излезе от другата страна на тази червеева дупка, която би могла да е в алтернативна вселена.

За да направите това, изисква се както вселените, така и свързаната черна дупка да имат определен вид физика и геометрия. Например, преходният червеев отвор би бил възможен само когато пространство-времето има отрицателна кривина. Това означава, че можете да визуализирате пространство-времето като огромно седло, където ако две същества се опитат да вървят по успоредни линии, те всъщност биха се отдалечили едно от друго.

Учените вече знаят, че на теория тази специфична настройка на Вселената позволява преминаване на информация през червееви дупки, и те и преди са правили някои оценки, за да определят колко информация може да пътува по този начин.

"Ние знаем от [предишни проучвания], че този процес е аналогичен на квантовата телепортация ... но има ограничения за това колко информация може да бъде изпратена", казва Арон Уол, изследовател в катедрата по приложна математика и теоретична физика в Университета на Кеймбридж, който не е участвал в новото проучване. (При квантовата телепортация информацията може почти моментално да бъде изпратена на огромни разстояния, като се използват частици, които са квантово заплетени, което означава, че състоянията им са свързани, независимо от разстоянието, което ги разделя.)

В новото изследване Ван Льовен и неговите колеги са изследвали червейна дупка, използвайки геометрия на пространство-времето, както е описана от теорията на общата относителност на Алберт Айнщайн. Математиката, използвана за описване на сценария, е в двуизмерна Вселена за простота, но тя трябва да важи и за 3D Вселена, като нашата собствена.

Резултатите показват, че само няколко бита информация могат да бъдат предавани през дупката в даден момент, което е по-малко от другите методи. Освен това те откриват, че изпращането на съобщения през дупката ще промени черните дупки. Изпращащата черна дупка ще се увеличи масата си, а получаващата черна дупка ще намалва масата си с всяко изпращане на съобщение. С първото съобщение получаващата черна дупка ще загуби около 30% от масата си, а при следващите съобщения черната дупка ще изчезне. Освен това всяко следващо съобщение ще намалява по размер, така че в крайна сметка съобщението няма да носи информация.

Ван Льовен и други учени продължават да изучават широк спектър от настройки и правила, подобни и различни от тези в нашата собствена вселена, които биха могли да позволят предаването на повече информация. В момента подобни червейни дупки и свързани черни дупки са изцяло теоретични, но учените смятат, че не е напълно невъзможно те да бъдат създадени или манипулирани от някаква напреднала цивилизация.

"Опитваме се да намерим обобщения на нашата настройка, които биха позволили повече информация [да бъде предадена], но това е работа в ход", каза Ван Льовен пред Live Science. "Но винаги ще има ограничение. Няма да е безкрайно количеството информация, което можете да изпращате, без да унищожите червейната дупка."

Изследването е публикувано онлайн в arXiv.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 19.02.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Споделяйте притесненията си и търсете мнението на специалисти, така ще ви бъде по-лесно да намерите решението, което търсите, ще ви спести време и ще съберете повече опит. Отегчението ви от някого или нещо ще отстъпи място на приятна изненада. Идеите и предложенията ви ще се оценят и ще получите подкрепата, от която се нуждаете.
19 фев 2020

Хороскоп за Телец

Телец
С творчески импулс ще търсите нови пътища за развитие на уменията си. Възможно е да срещнете известно подозрение или безразличие към работата си, но продължете да работите. Сигурно е, че ще бъдете обградени с вниманието и любовта на човека, който ви разбира и споделя интересите ви.
19 фев 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Добре е делата си днес да ги приключите в рамките на деня. Градивните ви усилия ще поддържат активността и формата ви, правейки ви по-организирани. В личния си живот ще постигнете разбиране със себе си и ще се съобразите с развитието на дълго очакваните промени. Най-хубавото е, че ще ви направят щастливи.
19 фев 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Промените ще навлязат по-осезателно в живота ви, но за добро. Целите, които си поставяте подхранват духа ви и дават сили да се справите с предизвикателствата по пътя. Наясно сте, че трудности ще има, но и кой може да ви възпре. Придобивка за дома или лично за вас ще подобри настроението ви.
19 фев 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Имате искреното желание да доведете до край започнато начинание, но независещи от вас пречки ви спъват. Разумно бихте постъпили, ако за момента заемете изчаквателна позиция и не насилвате нещата. Във ваш интерес е да се приготвите за нова атака, а не да мислите за поражение. Имате подкрепата на любимите си хора, по-добре ще е ако се вслушвате в техните съвети.
19 фев 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Интересни събития, които няма да ви оставят да скучаете. Идеите ви за бъдещото развитие на фирмата, в която работите са напълно осъществими и биха затвърдили позициите и на пазара. Авторитета ви също нараства и претенциите ви за по-високо възнаграждение биха били напълно основателни.
19 фев 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Гъвкавия ви подход ви дава сериозно предимство. Ще се чувствате тонизирани и весели и с доброто си настроение ще радвате околните. Много вероятно е да се натъкнете и на недоброжелатели, но негативното им влияние може да бъде неутрализирано от увереността ви. Здравословни проблеми отшумяват.
19 фев 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Нуждаете се от време за да осмислите положението. Стремежът ви към ценен и желан от вас човек скоро ще бъде задоволен. Ще се справите с бариерите, които съществуват пред вас и по отношение на намеренията ви. Самотата не е добър спътник и не се изолирайте сами. По-лесно ще ви бъде, ако до себе си имате човек, на чието рамо да се опрете.
19 фев 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
В работата си днес определено сте човекът - оркестър. Енергията ви изцяло ще бъде насочена към служебните ангажименти и вечерта основателно може да се поздравите за свършеното. Отношението на любимия човек ще направи удовлетворението ви пълно.
19 фев 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Мнозина от вас ще посветят деня си на професионални ангажименти, които могат да улеснят работата ви за в бъдеще. Естествено не пренебрегвайте желанията на най-близките си хора и се постарайте да им доставите удоволствие. Ще останете доволни от отношението им и едва ли ще съжалявате за избора си.
19 фев 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Наясно сте точно какво трябва да свършите днес и едва ли нещо ще е в състояние да ви попречи. Имате достатъчно търпение и бавно и методично ще осъществявате целите си. Благодарение на което успехът няма да ви подмине, а нещо повече. Очаквайте скорошно стабилизиране на финансовото състояние, което ще ви даде основа за размисъл за подходящо капиталовложение.
19 фев 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Днес настроенията ви се променят доста лесно, затова се постарайте да си осигурите по-голяма емоционална стабилност, която много ще ви помогне в работата ви. Този ден ще ви предложи немалко изненади, на които трябва да издържите.
19 фев 2020
Последни новини