От х:

Днес в x:

17 °C

Изпращането дори на миниатюрно съобщение през черна дупка би я изпарило

Пускането на пощенски гълъб през Космоса вероятно би било по-надежден начин за изпращане на съобщение. Ако искате да изпратите съобщение през червеева дупка, по-добре го направете кратко.

При определени обстоятелства може да се предаде съобщение през теоретичен червеев тунел, свързващ черни дупки в различни вселени, откриват физици в ново проучване. За съжаление, техните резултати показват, че само малко количество информация (измерена в квантови битове или кубити) може да бъде обменена.

"В нашата специфична настройка открихме разочароващи резултати в смисъл, че само от порядъка на един или два кубита, или няколко бита информация, могат да бъдат изпратени през червеевата дупка“, казва Сам ван Льовен, съавтор на новото изследване и изследовател от Университета на Уитватерсранд в Йоханесбург, пред Live Science.

Обикновено, ако изпратите нещо в черна дупка, то ще се окаже в центъра ѝ, в безкрайно плътна точка, известна като сингулярност, и никога не ще се върне към предишния си живот. Но ако една черна дупка е свързана с друга черна дупка чрез червеев тунел и траекторията на съобщението е правилна, теоретично то би могла да премине и да излезе от другата страна на тази червеева дупка, която би могла да е в алтернативна вселена.

За да направите това, изисква се както вселените, така и свързаната черна дупка да имат определен вид физика и геометрия. Например, преходният червеев отвор би бил възможен само когато пространство-времето има отрицателна кривина. Това означава, че можете да визуализирате пространство-времето като огромно седло, където ако две същества се опитат да вървят по успоредни линии, те всъщност биха се отдалечили едно от друго.

Учените вече знаят, че на теория тази специфична настройка на Вселената позволява преминаване на информация през червееви дупки, и те и преди са правили някои оценки, за да определят колко информация може да пътува по този начин.

"Ние знаем от [предишни проучвания], че този процес е аналогичен на квантовата телепортация ... но има ограничения за това колко информация може да бъде изпратена", казва Арон Уол, изследовател в катедрата по приложна математика и теоретична физика в Университета на Кеймбридж, който не е участвал в новото проучване. (При квантовата телепортация информацията може почти моментално да бъде изпратена на огромни разстояния, като се използват частици, които са квантово заплетени, което означава, че състоянията им са свързани, независимо от разстоянието, което ги разделя.)

В новото изследване Ван Льовен и неговите колеги са изследвали червейна дупка, използвайки геометрия на пространство-времето, както е описана от теорията на общата относителност на Алберт Айнщайн. Математиката, използвана за описване на сценария, е в двуизмерна Вселена за простота, но тя трябва да важи и за 3D Вселена, като нашата собствена.

Резултатите показват, че само няколко бита информация могат да бъдат предавани през дупката в даден момент, което е по-малко от другите методи. Освен това те откриват, че изпращането на съобщения през дупката ще промени черните дупки. Изпращащата черна дупка ще се увеличи масата си, а получаващата черна дупка ще намалва масата си с всяко изпращане на съобщение. С първото съобщение получаващата черна дупка ще загуби около 30% от масата си, а при следващите съобщения черната дупка ще изчезне. Освен това всяко следващо съобщение ще намалява по размер, така че в крайна сметка съобщението няма да носи информация.

Ван Льовен и други учени продължават да изучават широк спектър от настройки и правила, подобни и различни от тези в нашата собствена вселена, които биха могли да позволят предаването на повече информация. В момента подобни червейни дупки и свързани черни дупки са изцяло теоретични, но учените смятат, че не е напълно невъзможно те да бъдат създадени или манипулирани от някаква напреднала цивилизация.

"Опитваме се да намерим обобщения на нашата настройка, които биха позволили повече информация [да бъде предадена], но това е работа в ход", каза Ван Льовен пред Live Science. "Но винаги ще има ограничение. Няма да е безкрайно количеството информация, което можете да изпращате, без да унищожите червейната дупка."

Изследването е публикувано онлайн в arXiv.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 30.09.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Ще се справите с хаоса край себе си, ако заложите на умението си да организирате и внасяте ред. С търпение и такт ще постигнете повече, отколкото с демонстрация на изключителността си. Денят е различен и интересен, а при желание може да го завършите в компанията на любим човек.
30 сеп 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Ангажиментите днес ще ви потопят в динамиката на ежедневието. За да ви спори не допускайте някой да се намесва в делата ви. Дава ви се шанс да реализирате плановете си, не се колебайте да действате. Избягвайте конфликтите, особено с хора, с които сте свързани, било служебно или емоционално.
30 сеп 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Няма да ви липсват проблеми за решаване, но можете спокойно да се облегнете на едно сигурно рамо. Партньорът ви е до вас. Ще останете доволни от развитието на ваш страничен проект. Не пестете усилията си и скоро ще се радвате на добри резултати. Повече внимание отделете на здравето си.
30 сеп 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Решения, важни за бъдещите ви реализации ще ви накарат да потърсите мнения и се допитате до експерти в сферата, в която работите. Няма да ви липсват възможности, от вас зависи да ги оцените, като такива и да се възползвате от тях. Нечие присъствие ще ви въздейства романтично.
30 сеп 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Насочете част от енергията си към подобряването на отношенията с близък човек. Денят може да се окаже решаващ в тази посока. Непредвидени събития значително ще ви улеснят. Не придавайте толкова голямо значение на дреболиите. Ситуацията около вас е много благоприятна и просто трябва да се възползвате.
30 сеп 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Този ден ще е изпълнен с емоции. В чудесно настроение сте и се раздавате изцяло, а това понякога е доста изтощително. Съветите ви ще бъдат от полза за ваш близък приятел. Сигурно ще съжалявате, ако пропуснете очертаващо се събиране. Среща с интригуваща личност ще ви вълнува вечерта.
30 сеп 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Днес предприемате реални стъпки към дейност, която ви привлича отдавна. Отдават ви се добри възможности, опитайте се да ги оползотворите без чужда помощ. Ще имате успех, ако продължите да работите по начина, по който сте работили досега. Ще останете доволни от предложението, което съвсем случайно получавате.
30 сеп 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Стойте далеч днес от дребни спорове, които само могат да ви развалят настроението. Денят е добър за вас, тъй като ще получите добри новини, които отдавна очаквате. За онези, които търсят работа, денят може да се окаже особено благоприятен. Насочете усилията си в правилната посока и доброто няма да закъснее.
30 сеп 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Теми, от които малко сте се интересували до днес ще привлекат вниманието ви. Деловите Стрелци да не приспиват бдителността към конкуренцията си, последните развития говорят за подценяването им, което не е препоръчително. Личност, която не спира да ви вълнува ще ви изненада приятно.
30 сеп 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Денят е подходящ за срещи, запознанства и развлечения. Привлечени сте от представител на противоположния пол и това ви изпълва с надежди. Отпуснете се и се забавлявайте. Решенията ви, отнасящи се до ваши проекти са на път да се реализират. Не бъдете прекалено мнителни, сами си пречите да бъдете обективни.
30 сеп 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Работата ви носи много предизвикателства днес и трябва да бъдете пределно концентрирани за да се справите с всичко, което ви предстои. Въпрос чието разрешаване отдавна отлагате, днес ще ви застави да се заемете по-сериозно с него. Моментът е много подходящ за уреждане на проблеми свързани с дома или семейството. Ще бъдете много улеснени в това отношение.
30 сеп 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Бъдете повече реалисти и не се оставяйте на емоциите да ви водят. С вътрешното си озарение ставате привлекателни за околните, а вие знаете как да използвате даденостите си. Възможни са разочарования поради разминаване на реалностите с мечтите ви. Трудът ви няма да остане неоценен, не се щадете.
30 сеп 2020
Последни новини