От х:

Днес в x:

България е 13-ата най-добра винена дестинация в света. Преглед на печата

Туризмът е сред тематичните акценти на съботните вестници.

"България е класирана на престижното 13-о място, изпреварвайки Гърция и Австралия сред най-добрите в света туристически дестинации за любителите на виното. Британският сайт за пътувания lastminute.com е класирал 30 страни - производители на вино, според това дали има лозя, отворени за посещения и организират ли се дегустации, какви международни награди имат местните вина, средните разходи за пътуване до съответната страна (с отправна точка Лондон) и средните разходи за хотел и храна в нея, както и каква е средната температура на въздуха. Италия води класацията с 33 лозови масива, които приемат туристи, и 994 винарни с дегустации, както и над 19 хил. награди за винопроизводителите. Втора е Франция, а на трето място - Испания. Южна Африка е на четвърто място и е най-добре представилият се неевропейски винопроизводител. Позицията на България в класацията се определя от 20 лозови масива, приемащи туристи, и 43 възможности за дегустация, както и 406 награди, съчетани със сравнително ниските разходи за транспорт и изхранване. В тази подредба България изпреварва своите преки конкуренти в летния туризъм - Гърция (14), Румъния (20), Турция (22). Някои други държави от Балканите обаче се класират по-напред." - в. "Дневник".

"Туризмът в страната ни да бъде подпомогнат с допълнителни 15 милиона лева обеща министър-председателят Бойко Борисов, цитиран от БНР. След като откри рудника за злато край Крумовград, премиерът отиде в КК "Албена" по случай 50-годишнината на курорта. Борисов добави, че чартърните полети трябва да бъдат дофинансирани, както е в Турция, Гърция и Хърватия. Как точно да стане това, трябва да кажат заетите в бранша. По думите на премиера туристическият бранш може да бъде подпомогнат с около 15 милиона лева, като разходите ще бъдат поделени с местните власти и Националното сдружение на общините. Ако чартърните полети бъдат подпомогнати от държавата, това ще намали цената на самолетните билети за България с до 30% и ще привлече туристи към страната ни... Борисов посочи още, че магистрала "Хемус" ще има готови отсечки до 2021 година. По думите му навсякъде ще се строи и асфалтира. Той уточни, че е поел ангажимент към района на Варна и КК "Албена" магистрала "Хемус" да бъде доизградена." - в. "Сега".

"Комплекс за креативен туризъм "Траките: Античност и съвременност" ще изгради община Средец. Той ще бъде разположен до древния град Деултум в рамките на проекта "Древен шепот - креативен отзвук", съобщиха от пресцентъра на Общината. Проектът ще бъде реализиран с финансовите средства на Програмата за трансгранично сътрудничество "Интеррег", приоритетна ос "Туризъм", като водещ партньор е Община Средец, а реализирането му ще бъде съвместно с Община Визе, Турция. Стойността на проекта е близо 500 хиляди евро, а продължителността му - 24 месеца. Кметът на Община Средец Иван Жабов подписа договора и дейностите по проекта вече стартират. Специфичната цел на проекта е: "Повишаване на туристическата привлекателност на трансграничния район чрез по-добро използване на природното, културното и историческото наследство и свързаната с него инфраструктура". В рамките на проекта ще бъдат ремонтирани и пътищата за достъп до древния град Бизия и ще бъдат създададени улични зони за креативен туризъм от страна на турския партньор - Община Визе." - в. "Стандарт".

Уволнението на шефа на НСО също е сред актуалните теми.

"Ген. Дяков си тръгна заради интриги, изритаха го". Това коментира премиерът Бойко Борисов в Крумовград. Преди дни шефът на НСО поиска да бъде освободен, а кабинетът гласува оставката му... Премиерът присъства на откриването на рудник "Ада тепе" в Крумовград. Преди самото мероприятие кметът на града Себихан Мехмед покани Борисов и другите на обща снимка..." - в. "Стандарт".

"Премиерът Бойко Борисов предположи, че шефът на Национална служба за охрана (НСО) Данчо Дяков е напуснал поста си заради "огромните скандали в президентската институция". Министър-председателят направи това изказване по време на посещението си в района на Крумовград. Тази седмица правителството даде съгласие генерал-майор Данчо Дяков да бъде освободен от поста си от 30 август. От НСО уточниха, че той се оттегля по свое желание и по лични причини. Според Закона за НСО освобождаването на началника на службата се извършва от президента след съгласуване с Министерския съвет. Дяков е на поста от март 2018 г., назначен с одобрен от правителството указ на президента Румен Радев. Тогава той беше и удостоен с висшето офицерско звание генерал-майор. Преди това Дяков беше съветник на Румен Радев по военната сигурност. Според Борисов заради "огромните скандали в президентската институция ген. Дяков е трябвало да бъде изритан"..." - в. "Дневник".

Африканската чума по прасетата все още е във фокуса на всекидневниците.

"Около 20 хиляди прасета в свинекомплекса в русенското село Голямо Враново ще бъдат унищожени, предава БНР. Свинефермата в Голямо Враново беше една от първите, в които беше открита чумата още през юли. Част от прасетата тогава бяха унищожени и загробени. Собствениците обаче поискаха останалите животни, които се намират в изолирани помещения и не са били в контакт с болните да не бъдат убивани. Още повече, че резултатите от пробите им са отрицателни. Днес те чакат отговор от агроведомството. "Написали сме едно писмо преди две седмици до министър Танева, че ситуацията е по-различна, отколкото беше обявена в началото, и предлагаме да се закрие огнището на базата на това, че имаме над 1500 проби, които са отрицателни", обяснява управителят Вихрен Димитров. Въпреки това обаче свинете трябва да бъдат унищожени. В писмен отговор от Агенцията по храните изяснява, че съгласно европейското законодателство при потвърждаване на огнище последващи проби не се вземат. Свинекомплексът в Голямо Враново ще може да продължи дейността си само след изпълнение на заповедта за ликвидиране на огнището, т.е. загробване на животните, почистване и дезинфекция и вдигане на ограничителните зони." - в. "Труд".

"Към момента в страната има общо 33 огнища при домашните свине и 48 при дивите, обяви пред БНТ Александра Митева, началник отдел "Хуманно отношение към животните" в Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). Тя припомни, че след 1 септември започва изплащането на обезщетенията от 300 лв. за стопаните, които доброволно са заклали отглежданите в двора прасета. Тяхно задължение е и да са дезинфекцирали. До 26 август списъците със стопаните ще бъдат изготвени и подписани от кметовете и представители на ветеринарните власти и ще бъдат изложени на публични места, обясни Митева. Тя допълни, че процедурата по получаване на обезщетение е максимално опростена и стопаните ще трябва да попълнят заявление по образец, в което се посочва и че през следващите 12 месеца няма да отглеждат свине в двора си." - в. "Дневник".

Вестниците отделят място и на наближаващите местни избори.

"СДС няма да издига свой кандидат за кмет на София, но ще подкрепи достойна дясна кандидатура. Това коментира за БНР лидерът на сините Румен Христов. Първите разговори с ГЕРБ вече започват. Христов припомни, че с решение на Националния изпълнителен съвет СДС дава право на всяка общинска структура да определи с кои политически партии да участва в местните избори. БСП, ДПС и "Атака" са партиите, с които СДС е невъзможно да разговаря, подчерта Румен Христов. Виждаме, че вървим отново към блоково гласуване, ляво-дясно. Няма начин Съюзът на демократичните сили да бъде извън десните обединения и да търси дяснодемократични кметове и общински съветници. СДС ще подкрепи достойна дясна кандидатура, но ще имаме и кандидати за общински съветници, както и сега имахме", каза той. Румен Христов участва в отбелязването пред мемориала край НДК в София на Деня почитане на паметта на жертвите на всички тоталитарни и авторитарни режими." - в. "24 часа".

"Борисов остана впечатлен от Крумовград и дори намекна, че може да подкрепи настоящия кмет на местните избори през октомври. Начело на града е Себихан Мехмед от ДПС." - в. "Дневник".

"Независимо че с кмета сме от различни партии, програмите на правителството стигат до тук", каза Борисов... "Виждам, че има паркчета, базари. Стадионът също добре е станал", допълни Борисов и поздрави граждани. "В крайна сметка когато има работа и развитие, няма етническо разделение и хората са усмихнати", коментира Бойко Борисов. В Крумовград премиерът присъства на откриването на златната мина "Ада тепе"..." - в. "Стандарт".

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини